20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 15.11.2022 12:20 | Son Güncelleme: 15.11.2022 21:09

Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’nde liderlerle görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi
Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’nde liderlerle görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’nın Bali Adası’nda toplanan G20 Liderler Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan zirve kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. 

Basına kapalı gerçekleştirildi

Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme Apurva Kempinski'deki basına kapalı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada bölgesel gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede, ABD Başkanı Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesini ve sevkiyatın yeniden başlamasını sağlayan çabaları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

F-16 sürecine destek sözü

Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten ABD Başkanı Biden, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin önemli bir aktör olduğunu da ifade etti.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray açıklamasına göre de görüşmede, İstanbul'daki terör saldırısı başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Biden, NATO müttefiki Türkiye'nin yanında olduklarını vurgulayarak Erdoğan nezdinde Türk halkına "en derin" taziyelerini sundu.

Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Karadeniz Tahıl Girişimi'nin küresel gıda güvenliğinin iyileştirilmesi için kritik öneme sahip olduğu ve girişimin devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını vurgulayan Biden, bu girişimi yenileme çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti. İki lider, ayrıca, NATO ittifakı meseleleri ile bölgesel ve küresel diğer meselelere dair devam eden yakın koordinasyonu da ele aldı.

 "AB üzerine düşeni yapmalı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la yaptığı görüşmede, yoğun çabaların ardından yeniden işlemeye başlayan tahıl koridoruna ilişkin mutabakatın devamı için Avrupa Birliğinin (AB) üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini iletti. Türkiye-Fransa ilişkileri ve bölgesel konuların ele alındığı görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin yanı sıra savunma ve enerji sektörlerinde de iki ülke arasında işbirliğini geliştirmenin ortak menfaat olduğunu belirtti.

Macron'dan Türkçe tweet

Macron, Twitter hesabından Erdoğan'la Endonezya'daki G20 Liderler Zirvesi'nde ikili görüşme sırasında çektirdikleri fotoğrafı önce Fransızca ardından Türkçe açıklamayla paylaştı. Ukrayna'daki savaşın dünyada açlık risklerini artırmakta olduğunu vurgulayan Macron, "Türkiye ve Fransa, ihracatların engelsiz şekilde sürmesi için çalışmaya devam edecek" ifadesini kullandı. 

Erdoğan- Meloni görüşmesi

Erdoğan'ın bir sonraki görüşmesi İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile oldu. Apurva Kempinski'deki görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yer aldı.

NATO'daki iş birliğinin önemini vurguladı

Endonezya'nın Bali Adası'ndaki G20 Liderler Zirvesi'ne katılan Meloni'nin burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilişkin İtalya Başbakanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı. İtalya Başbakanı Meloni Türkiye ile ülkesinin NATO bağlamındaki iş birliğinin öneminin altını çizdi. Açıklamada, "Başbakan Meloni, masum sivillerin hayatını kaybetmesine yol açan alçak terör saldırısı dolayısıyla Türk halkına ve hükümetine yakınlığını bizzat dile getirdi. İki lider, teröre karşı ortak mücadelenin kararlılıkla sürmesi gerektiği konusunda mutabık" ifadesi kullanıldı. Meloni ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmelerinde, Akdeniz bölgesinin geniş potansiyelini birlikte değerlendirme konusunda anlaştığı da belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi, "İki lider, düzensiz göçle mücadelede ve Libya krizinin çözümünü kolaylaştırmak için birlikte çalışma gereğinin üzerinde durdu. Rus saldırganlığının Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştaki gelişmeler, Türkiye ile İtalya'yı kapsayan uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu temel sınamalar ele alındı. Liderler ayrıca ikili ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi arzusunu paylaştı." Açıklamada, "Başbakan Meloni, ayrıca İtalya ve Türkiye arasındaki NATO bünyesinde iş birliğinin önemini vurguladı ve Roma ile Ankara arasındaki ikili ilişkileri daha da güçlendirmek için beraber çalışma isteğini yeniden teyit etti" ifadesine yer verildi.