02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2024 17:58 | Son Güncelleme: 14.02.2024 18:18

Erdoğan ile Sisi Kahire'de görüştü: İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Sisi, 12 yıl sonra gerçekleşen görüşme için "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz" derken, Erdoğan Mısır Cumhurbaşkanı'nı Nisan ayında Türkiye'ye davet etti
Erdoğan ile Sisi Kahire'de görüştü: İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile İttihadiye Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz" derken, yakın zaman içerisinde Türkiye ile 15 milyar dolarlık ticaret hedefini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Gazze'de derhal ateşkesin sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı fikirde olduğunu vurgulayan Sisi, "Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'ye davet 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi Türkiye'ye davet ederek, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağını söyledi. Mısır Cumhurbaşkanı da davet için, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

15 milyar dolar ticaret hacmi hedefi

Bugünkü görüşmelerde, ticaret hacmini kısa süre içerisinde 15 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldıklarını dile getiren Erdoğan, "Mısır savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır ile güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum" diye konuştu. 

"Temasları artıracağız"

Bölgede barış ve istikrarın tesisi için Mısır ile temasları her seviyede artırma kararlılığında oldukların vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze için ise, "Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle işbirliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz. Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler yok hükmündedir. Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez" açıklamasını yaptı. 

Kaynak: AA