20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 29.05.2023 18:58 | Son Güncelleme: 29.05.2023 21:53

Erdoğan-Şimşek zirvesi: Ekonomi yönetimi konusunda görüşmeler devam edecek

Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertesi günü en kritik görüşmelerinden birini Mehmet Şimşek ile gerçekleştirdi. Olumlu havada geçen zirve sonrası resmi bir açıklama yapılmasa da Erdoğan, ekonomi yönetimi konusunda Şimşek ile fikir alışverişine devam etme kararı verdi
Erdoğan-Şimşek zirvesi:  Ekonomi yönetimi konusunda görüşmeler devam edecek

İkinci tur seçimlerin sonuçlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün akşam saatlerinde Ekonomi eski Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Şimşek'in yeni kabinede olup olmayacağı merak ediliyor. AK Partili üst düzey isimler Şimşek'in kabinede olmaması halinde de ekonomi politikalarına destek olacağını belirtiyor.

Rota değişikliği konuşuldu

Toplantı hakkında resmi bir açıklama yapılmadı ancak Erdoğan'ın 2023 seçimleri sonrası Türkiye Ekonomik Modeli’nin devam etmesinden yana olduğu, Şimşek'in ise ekonomi yönetiminde değişiklikler yapılmasının daha faydalı olacağını önerdiği konuşuluyor.

Toplantılar devam edecek

Olumlu havada geçen toplantıda; yeni dönemde “enflasyonun üzerinde politika faizi-kredi genişlemesine fren” gibi ortodoks ekonomi politikalarına yüzde 100 dönüş olmasa da, tam tersi araçlar içeren şu andaki uygulamaların bazılarından vazgeçilmesi ve yabancı yatırımcıların daha fazla güven duymasına yönelik bir politika setinin oluşturulması konusunda fikir alışverişi yapıldı, hatta önümüzdeki günlerde de benzer zirvelerin tekrarlanması kararlaştırıldı. 

"Ekonomi politikalarına katkı vereceği kesin"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bugün öğlen saatlerinde yeni kabineyle ilgili soruları cevaplarken "Mehmet Şimşek bu sürece makamdan ayrı her zaman destek vereceğini söyledi. Önümüzdeki günlerde daha da şekillenir. Kabine de olur olmaz ama Mehmet Bey (Şimşek) bizim ekonomi politikalarımıza katkı vermeye devam edecek" ifadelerini kullandı. 

Şimşek'ten Erdoğan'a tebrik mesajı

Eski Maliye Bakanı Şimşek'in seçim sonuçlarının belli olması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ettiği paylaşım da dikkat çekti. Şimşek paylaşımında "Çeyrek asrı bulan siyasi yürüyüşünde halkımızın güçlü desteğiyle tekrar seçilen Cumhurbaşkanımızı kutluyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza milletimize hizmet yolunda başarılar diliyorum. Yeni dönemin ülkemiz ve dünya için hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

 

"Seçim öncesi de bir araya geldiler"

Mehmet Şimşek'in ismi seçim öncesi kulislerde Hazine ve Maliye Bakanlığı için geçiyordu. Hatta Şimşek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya gelmiş ve görüşme yaklaşık 1 saat sürmüştü. Ancak bu toplantı sonrasında açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Mehmet Şimşek'in aktif siyaseti düşünmediğini ama her türlü katkıyı vereceğini kaydetmişti.

Şimşek'in görev alması ne anlama geliyor?

Şimşek'in geri dönüşü, yatırımcıların uzun süredir talep ettiği ortodoks politikalara bir dönüş sinyali olabilir. Erdoğan'ın büyümeyi destekleyen ancak enflasyonu 24 yılın en yüksek seviyesine çıkaran ultra düşük borçlanma maliyetlerine yönelik olan politikalarının aksine Şimşek daha geleneksel bir yaklaşıma ve yatırımcılar arasında güvenilirliğe sahip.

Mehmet Şimşek kimdir?

Mehmet Şimşek, 1 Ocak 1967'de Gercüş Batman'ın (o yıllarda Mardin) Arıca (Kefre) köyünde sekiz çocuklu ve geçimlik tarım yapan bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi Mehdiye, Şimşek 5 yaşındayken vefat etti. Dört abisi ve dört ablası olan Mehmet Şimşek, ilkokulun ilk iki yılını köyünde okudu. İlkokul eğitiminin geri kalanını öğretmen abisi Nazmi'nin öğretmenlik yaptığı Batman'da bitirdi. Ortaokul ve lise eğitimini Gercüş'te tamamlayan Şimşek, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat bölümünden dönem ikincisi olarak mezun oldu.

Kariyeri

Aynı fakültede yaklaşık bir yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı ve Etibank bursu ile yüksek lisans eğitimi için İngiltere'ye gitti. Yüksek lisansını Exeter Üniversitesi'nde tamamlayan Mehmet Şimşek, İngiltere'de bulunduğu dönemde babasını kaybetti. Finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini almaya hak kazandıktan sonra Türkiye'ye geri döndü. Şimşek, Türkiye'ye döndüğünde üç ay Etibank'ta çalıştı. 1993 yılında Hürriyet gazetesindeki iş ilanlarına bakarken ABD büyükelçiliğinin ekonomist aradığına ilişkin ilanı görünce açılan sınava girerek işe alındı. ABD'nin büyükelçiliğinde Türkiye ekonomisi üzerine birtakım analizler yapılan bir bölümde kıdemli ekonomist olarak 4 yıl görev yaptı.

1997 yılında ABD'de oturma izni alan Şimşek New York'a taşındı. Union Bank of Switzerland'ın hisse senedi analiz biriminde işe başladı ve kısa süre sonra 1998'in başında İstanbul'a döndü. Burada Deutsche Bank menkul değerler bölümünde çalışmaya başlayan Şimşek, daha sonra Merrill Lynch'te Akdeniz bölgesi sorumluluğunu üstlendi. Ardından Orta Avrupa ve Rusya da analizlerinin kapsamına dahil oldu ve görevi esnasında ilgili bölge ülkelerinin başbakan ve başkan düzeyinde çok sayıda yetkilisiyle görüşmeler gerçekleştirdi. 2005 yılı sonunda Merril Lynch'ın gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi ekonomik ve stratejik araştırmalar bölümü başkanlığına getirildi. Şimşek, Merkez Bankası başkanlığına aday gösterildi fakat ataması dönemin cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadı.

Türk siyasetindeki rolleri

2007 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Gaziantep milletvekili olarak ilk kez meclise giren Mehmet Şimşek, Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım başbakanlığında kurulan hükümetlerde görev aldı. 2007, 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak Meclis'te yer aldı

Emerging Markets dergisi tarafından 2013 yılında Avrupa’da yılın maliye bakanı seçildi. Aynı yıl Foreign Policy dergisi tarafından da dünyanın en etkili 500 kişisi arasında gösterildi.

Şimşek, o dönem başbakanlık yapan Erdoğan'ın kurmuş olduğu 60. Türkiye Hükümeti'nde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak yer aldı. Ayrıca Erdoğan'ın kurduğu 61. Türkiye Hükûmet ve Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu 62. Türkiye Hükümeti, 63. Türkiye Hükûmeti ve 64. Türkiye Hükümeti'nde de yer aldı.

2007 yılından itibaren Yüksek Planlama Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Savunma Sanayi Yüksek Koordinasyon Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu üyeliği görevlerini de yürüttü.

22 Mayıs 2016 tarihinde Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından Binali Yıldırım'ın kurduğu hükûmette başbakan yardımcısı olarak yer alan Şimşek, kurulan yeni hükümette Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun başkanlığı, Şimşek'ten alınarak Binali Yıldırım'a verildi. 2018 yılında yapılan seçimlerde milletvekili adayı olarak gösterilmedi. Kurulan yeni hükümette ise görev verilmedi.