22 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2023 19:24 | Son Güncelleme: 06.09.2023 09:42

Erdoğan'dan 'gençlere vergisiz cep telefonu' açıklaması: Haftaya duyuracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası konuştu. ''Enflasyonu dize getireceğiz'' mesajı veren Erdoğan, mazot ve gübre desteklerinin öne çekilerek Ekim 2023 itibarıyla yatırılacağını duyurdu. Erdoğan gençlerin beklediği vergisiz cep telefonuyla ilgili kararın bu hafta netleşeceğini aktardı
Erdoğan'dan 'gençlere vergisiz cep telefonu' açıklaması: Haftaya duyuracağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti. Bu görüşmenin ardından gerçekleştirilen Kabine Toplantısı dört saat sürdü. Toplantının önemli başlıkları arasında Rusya-Ukrayna savaşı ve etkileri ile Karadeniz Tahıl Koridoru yer alıyordu. Toplantı sonrası konuşan Erdoğan'ın mesajlarından öne çıkan noktalar özetle şöyle:

Yeni anayasa çalışmaları başlıyor

  • Türkiye'yi darbe anayasasından tamamen kurtarıp demokrasimize yakışır sivil bir anayasa ile buluşturma çabalarımızı Meclisimizin açılması ile birlikte ittifak ortaklarımızla istişare içinde yeniden başlatacağız.
  • Dün, Rusya Devlet Başkanı Putin ile kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmenin tüm dünya tarafından takdir edildiğine inanıyorum.
  • Biz kimsenin ne dediğine bakmadan yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla ülkemizi büyütmeye doğru yürüyoruz. Ülkemiz ekonomisinde son dönemde yaşanan hadiseleri dünyayı doğru okuyup teşhis eden çok az iktisatçıya rastlıyoruz.
  • Yalan yanlış, çarpıtma eseri hezeyanların, sinsi operasyonların kol gezdiği sosyal medyadan etkilenip bu furyaya katılanların sayısı az değildir.
  • Devlet olarak bir yandan hayat pahalılığıyla mücadele ediyor, bir yandan enflasyonu düşürecek programlar üzerinde çalışıyoruz. Bu uzun zorlu ve sabır isteyen bir süreçtir. Allah'ın izniyle enflasyonu da dize getireceğimize tüm kalbimizle inanıyoruz.

''Sorun ekonomik değil psikolojik''

  • Petrol fiyatlarındaki her artış etiketlere yansıtılırken düşüşler görmezden geliniyor. Kurdaki ve enflasyondaki artış oranlarının ötesinde bir fiyatlama güdüsüyle karşı karşıyayız. Bu da karşımızdaki sorunun ekonomik değil psikolojik olduğuna işaret ediyor. 
  • Son olarak taşınmaz mallar ve ikinci el araçların ticaretiyle ilgili düzenleme yaptık. İlan sitelerinde sahte hesaplarla fiyatları şişirenleri engellemek amacıyla ilanlarda kimlik doğrulama mecburiyeti ve para cezası müeyyidesi getirdik. 
  • Otobüslerde, metrolarda, mağazalarda insanlarımızı taciz eden küstahlıklarda daha çok karşılaşmaya başladık. Kültür sanat, spor gibi hepimizi birleştirmesi gereken alanları bozgunculuk aracı haline getirmeye kalkanlar olduğuna inanıyoruz. Bu ülkeyi bir avuç azınlığın malı olarak görenlerin devri çoktan kapanmıştır. 
  • Sırf yabancı diye sakallı, takkeli diye insanlara hakaret etmek, dil uzatmak kabul edebileceğimiz bir davranış değildir.
  • Irak ve Suriye'deki aktörler coğrafyanın bin yıllık gerçeklerini dikkata almadan başarıya ulaşamazlar.

Mazot ve gübre destekleri erkene çekildi

  • Yüksek öğretimde okuyan öğrencilerimize taahhüdümüz olan 10 GB internet ve cep telefonu konusunu değerlendirdik. Nihai çalışmaya göre bir sonraki toplantımızda her iki konuyla ilgili detayları gençlerimizle paylaşacağız.
  • Evlenecek gençlerimize uygun şartlarda kredi verilmesi de yakın takibimizde. Bu projemizi gerçeğe dönüştürmekte kararlıyız.
  • 2024 Mart ayında ödenecek olan 2023 üretim yılı buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik üreticilerimizin mazot ve gübre desteklerini 2023 Ekim ayından itibaren Ziraat Bankası hesaplarında tanımlayacağız. Ödemeyi öne çekerek kışlık ekimleri öncesi üreticilerimizin yanında olacak. 11.5 milyar liralık desteği çiftçilerimizin istifadesine sunacağız.