08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.11.2023 16:30 | Son Güncelleme: 18.11.2023 16:46

Erdoğan'dan seçim için yüzde 50+1 mesajı: Değişmesi isabetli olur

Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1 oy alan adayın seçilmesi sisteminin kaldırılabileceği sinyalini verdi
Erdoğan'dan seçim için yüzde 50+1 mesajı:  Değişmesi isabetli olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'da gerçekleştirdiği kritik zirvenin ardından Türkiye'ye dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan yeni anaya ve seçimlerle ilgili "Daha önce 50+1 sisteminin değişmesinden yana olduğunuzu ifade etmiştiniz. Hala aynı fikirde misiniz? soruya şu şekilde cevap verdi: 

  • 50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa…
  • Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla “en fazla oyu alan aday seçilir” denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır.
  • Diğer yandan Mevcut anayasamızın satır aralarında darbeci zihniyetin ruhunun dolaşıyor olması bizleri en çok rahatsız eden konu. Ayrıca dünya 1980’li yıllardan bugüne çok değişti.
  • Bu değişiklikler anayasa metnine yansıtılmaya çalışılsa da bu anayasamızın metinsel bütünlüğünü yok etti. Yeni, sivil, kapsayıcı ve çağın gerekliliklerine tam uyumlu bir anayasayı Türkiye’ye kazandırmak, ulaşmayı arzu ettiğimiz en önemli hedeflerimizden biri.
  • Meclis’te yeni anayasa çalışmalarına birkaç defa başladık ancak muhalefetin engellemeleri, verdiği sözleri yerine getirmemesi nedeniyle hep yarım kaldı. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız, milletimizi hak ettiği sivil anayasaya kavuşturacağız.