09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2024 16:30 | Son Güncelleme: 14.02.2024 10:46

Erzincan'da maden sahasında toprak kayması: Dakika dakika tüm gelişmeler

Erzincan İliç'te dün altın madeninde toprak kayması meydana geldi, en az 9 işçiyle iletişim kesildi. Arama kurtarma çalışmaları 827 kişiyle devam ediyor. Siyanür riskine karşı Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldı. İşte kaza sonrası yaşananlar

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kaldı. İşçilerin kurtarılması için çalışmalar sürerken, İletişim Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Erzincan Valiliği'nden siyanür iddialarına ilişkin açıklama geldi. Dün 14.30'da meydana gelen kaza sonrası yaşanan önemli gelişmeler şöyle:

03.51: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'da maden ocağındaki toprak kaymasının ardından bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personelin görev yaptığını söyledi.

"Kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp"

Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, "Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor" dedi.

Arama-kurtarma çalışmalarına katılan 3'üncü Ordu İstihkam Savaş Taburu'ndaki askerlerin siyanür riski bulunan alanda koruyucu ekipman olmadan çalıştıkları görüldü

 


00.59 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

22.45: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, olay yerine 10 ambulans ve 3 UMKE ekibinin, 2 acil müdahale aracının görevlendirildiğini, tam donanımlı acil müdahale ünitesi kurulduğunu duyurdu.

22.32: TBMM eski Başkanı Binali Yıldırım bölgede incelemelerde bulundu. Yıldırım, siyanür iddialarına ilişkin "Bu konuda da özellikle ben arkadaşlara sordum. Aslında bu ayrıştırma yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada herhangi bir şey yok, ne heyelan ne de başka bir hareket. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta olmadığı düşünülüyor ama 'ola ki zehirleyici bir madde olabilir' diye, binde bir ihtimal bile olsa arkadaşlar membranla tedbir alıyor" ifadelerini kullandı.

21.37Prof. Dr. Feyzi Bingöl, toprak kaymasıyla birlikte akan 'malzeme'nin içinde kimyasal tozların da olduğunu belirterek, "Bunun önüne kısa sürede geçilemez. Oradaki vatandaşların mutlaka uyarılması gerekir. Yakın olan yerlerin çok fazla dışarı çıkmaması gerekiyor" dedi. 

21.25: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çalışmaları yakından koordine etmek üzere bölgeye geçeceğini duyurdu. Bakanlık olarak ilk andan itibaren oluşturulan kriz merkezinde gelişmeleri anbean takip etiklerini belirten Bayraktar, "Çalışmaları yakından koordine etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızla bulunduğum yurt dışı programını yarıda keserek bu gece itibarıyla bölgeye geçeceğim" ifadesini kullandı.

20.43: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Erzincan'daki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sebebiyle yürütülen arama kurtarma çalışmalarına, 3'üncü Ordu Komutanlığının da destek verdiğini duyurdu.

20.37: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Şu anda en önemli hedefimiz inşallah göçük altında kalan işçilerimizi öncelikle sağ salim kurtarmaktır. Olayla ilgili olarak iş müfettişlerimizi ve SGK müfettişlerimizi hızla görevlendirdim. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcımız Faruk Özçelik ve ilgili bürokratlarımız, Erzincan'a hareket etmiş durumdalar" açıklamasını yaptı.

20.25: CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Erzincan’ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, “O gün Bakanlık koltuğunda oturan Sayın Kurum görevini yapsaydı bugün bu facia yaşanmayacaktı. Yıllardır bölgede faaliyet gösteren maden şirketinin bu faciada payı neyse bunlara göz yuman Başta AKP hükümeti ve dönemin Bakanı Murat Kurum’un da sorumluluğu o kadardır” dedi.

19.12: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan İliç'te maden ocağında meydana gelen toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapattırıldığını bildirdi.

18.57: Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "Bir eksik, kusur varsa devlet zaten bunun gereğini mutlaka yapar ama şu anda en önemli önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza biran önce ulaşmak" dedi. Aydoğu, siyanür iddiaları için ise "Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar" ifadelerini kullandı.

18.54: Türkiye İşçi Partisi'nden yapılan açıklamada, "Temmuz 2022'de Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında Erzincan Cumhuriyet Savcılığı'na bulunduğumuz suç duyurusuna 31 Ekim 2022'de takipsizlik kararı verilip, ardından şirkete madenin kapasitesini artırmaya yönelik izinler sağlandı. Dahası, maden ruhsatının iptaline ilişkin davaların devam etmesine rağmen 2023 yılında Anagold Madencilik'in 209 milyon TL değerindeki vergi borcu silindi. Olası can kayıplarının da, ekolojik kıyımın da tüm sorumluları belli" denildi.

18.48: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzincan'daki madende yaşanan toprak kaymasıyla ilgili Vali Aydoğdu’dan bilgi aldı, arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

18.10: Madeni işleten Anagold Madencilik'ten yapılan açıklamada, "Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" denildi.

18.07: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'daki madende meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, "9 çalışanın maalesef bu toprak kaymasından olumsuz etkilendiği yönünde bilgi var" dedi.

17.43: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İliç'te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. 

17.35: CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz. Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, Milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyemiz Baran Bozoğlu'dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti. Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir.

17.31: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Kalbimiz Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimizde. İnşallah hepsine sağ salim kavuşuruz... Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada. İlgili tüm birimler müdahale ediyorlar. Tüm ekiplerimiz, haber alınamayan kardeşlerimize ulaşmak için seferberlik halinde… Gayretimiz ve duamız madenci kardeşlerimize sağ salim kavuşmak için.

17.12: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır.

17.11: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Erzincan'da maden ocağında meydana gelen heyelanla ilgili gelişmeleri endişeyle takip ediyorum... Fırat Nehri'nin dibinde siyanürle altın aranmasının doğamıza verdiği zarara daha önce de dikkat çekmiş, burada yaşanabilecek tehlikelere karşı iktidarı ve yetkilileri uyarmıştık. Ancak ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı ve bugün doğanın bozulan dengesinde en korkulan senaryolardan birini yaşıyoruz... Umuyorum ki göçük altında kalan madencilerimize bir an önce sağ salim ulaşırız... Ülkemizin bir daha böylesi felaketlerle sınanmamasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

17.08: Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 25 Haziran 2022 yılında çekilen videosunu paylaşarak "Erzincan İliç’te yaşanacak felaket konusunda 25 Haziran 2022’de iktidara uyarmıştık. Maden kısa bir süre için kapandı. Sonra tekrar açıldı. Ve bugün çok büyük bir doğa soykırımı yaşanıyor" dedi. 

17.04: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Civar illerden AFAD, Jandarma, TSK ve UMKE ile yapabileceğimiz her şeyi seferber ettik. 400 kişi ve 40'ın üstünde araç sahada çalışıyor. Maden ocağının üstünde büyük bir kütle var. Ağırlığı taşıyamamasından dolayı kaymadan kaynaklanan bir göçük söz konusu. 667 çalışanın içinden 9 çalışanımızın eksik olduğunu ve muhtemelen bu kayan toprağın altında olduğunu düşünüyoruz. Bütün temennimiz arama kurtarmayla birlikte müjdeli haberler vermek istiyoruz.

İliç maden. sahası

17.01: Olayla ilgili konuşan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, ilk belirlemelere göre en az 9 kişinin toprak altında kaldığını söyledi. Aksun "İlk belirlemelere göre toprak altında 9 kişi gibi gözüküyor. 10-12 kişi olarak orada bulunan arkadaşlar ifade etti. Umarım inşallah daha fazla kayıp yaşanmaz. Bunlar da kurtarılır. Kayıp vermeden kurtarırsak çok sevinmiş olacağız" dedi. 

Olay yerine arama kurtarma ekipleri sevk edildi

16.59: Adalet Bakanı Tunç: Erzincan’ın İliç ilçesinde maden sahasındaki toprak kayması ile ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.

 16.52: AFAD'dan yapılan açıklamada, "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

16.44: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Erzincan İliç'teki altın madeninde meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçilerin bir an önce kurtarılması en büyük dileğimiz. Dualarımız maden işçileri için.

16.43: Madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den de olaya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

16.33: Vali Hamza Aydoğdu da bölgeye giderek incelemede bulundu, ekiplerden bilgi aldı. Aydoğdu, bölgedeki çalışmaları takip ettiğini belirterek "Toprak altında kalanlar var, sayı net değil. Arama kurtarma çalışmalarımız başladı" dedi.

16.11: Bölgeye ekipler sevk edildi. Henüz kaç işçinin mahsur kaldığı bilinmiyor.

14.30: Çöpler köyündeki altın madeni sahasında toprak kayması meydana geldi. 

Kaynak: AA