05 Kasım 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2022 09:52 | Son Güncelleme: 09.10.2022 11:23

Evcil kedi ve köpeklere mikroçip taktırmak için son tarih 31 Aralık

Zorunlu hale getirilen evcil hayvanlara mikroçip uygulaması için son tarih 31 Aralık. Bu tarihe kadar evcil hayvanını PETVET sistemine kaydettirmeyenlere bin 634 lira idari para cezası uygulanacak
Evcil kedi ve köpeklere mikroçip taktırmak için son tarih 31 Aralık

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen yıl zorunlu hale getirilen Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) için son başvuru tarihinin 31 aralık 2022 olduğunu açıkladı. Bakanlığın paylaştığı bilgilere göre şimdiye kadar bu uygulama kapsamında 393 bin 771 ev hayvanı mikroçip ile kimliklendirildi. 

PETVET uygulaması nedir?

PETVET mikroçip uygulamasıyla, evcil hayvanınızın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, havan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Ayrıca aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de kayıt altına alınıyor. 

Evcil Hayvan Mikroçipi Nedir?

Radyo frekans etiketi tanımlama sistemi ile çalışan mikroçipler, hayvanlara kalıcı bir kimlik sağlamaya yardımcı olur. Mikroçipler bir pirinç tanesi büyüklüğüne sahiptirler ve pasif olmaları sebebiyle evcil hayvana takıldıktan sonra başka bir işlem yapılmasına gerek kalmaz.

Evcil hayvanlara takılan mikroçipler özel bir okuyucu tarafından okundukları takdirde sakladıkları kimlik bilgileri görülebilir, bu bilgiler sayesinde evcil hayvanın sahibinin kim olduğu kolay bir şekilde tespit edilmektedir.  Uygulamayla beraber hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Mikroçip nasıl takılıyor?

Mikroçip bir iğne yardımıyla bir kaç saniye içinde yerleştiriliyor. Hayvan sağlığına da herhangi bir olumsuz etkisi bulunmuyor. Ayrıca mikroçip sayesinde hayvanların, hastalıkları da takip edilebiliyor. Yeni doğanların 3 ay, yeni sahiplenilen hayvanların da 60 gün içinde sisteme kaydedilmesi gerekiyor. 

Mikroçip takılması işlemi, Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri ile veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Çip taktırma işleminin fiyatları hayvanın türüne göre değişiklik gösterse de (kedi, köpek, gelincik vb.) genellikle 100-200 lira arasında bir ücreti bulunuyor.

Taktırmamanın cezası ne?

Bu yıl sonuna kadar kedi ve köpeklerini kimliklendirmeyen ve kayıt altına aldırmayanlara 5199 sayılı Kanun'un 28'inci maddesindeki hükümler gereği 1634 lira idari para cezası uygulanacak.