26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
26.02.2021 06:00

Aynı evde kedi ve köpekle yaşamak

Birbiriyle geçinemeyen insanlar için “kedi köpek gibi olmak” deyimi kullanılsa da kedilerin ve köpeklerin iletişimini belirleyen; doğuştan gelen bir düşmanlık değil, geçmişte farklı türlerin üyeleriyle olan deneyimleridir. İlk karşılaşmada edinilen tecrübeler çok önemlidir. Her iki tür de beden diliyle iletişim kurar. Beden dillerinin zıt olması birbirlerine yanlış mesajlar vermelerine sebep olduğundan başta anlaşamayabilirler. Ancak bu, uyum içinde yaşayamayacakları anlamına gelmez. Mesela karşısındaki kediye pati atan bir köpek oyun oynamak isterken, kedi bunu bir saldırı işareti olarak algılayabilir. Aynı şekilde hızlı hızlı kuyruk sallayan bir köpek heyecanlı ve mutlu bir beden dili gösterirken, kediler sinirli olduklarında benzer bir beden dili göstererek kuyruklarını kamçılar gibi sallarlar. Kediler genelde insanlarla iletişim kurmak için miyavlarken, köpekler çoğunlukla tehdit altındayken, endişelendiklerinde, heyecanlarını kontrol edemediklerinde ve alanlarını korumak için havlarlar.

Kediler göz teması kurar

Kediler kuyruklarını dik tutup birbirlerine doğru yürüyerek selamlaşırken, rahat olduklarını belli etmek için de birbirlerinin gözlerine bakarak yavaşça göz kırparlar. Köpekler birbirlerinin etrafında koşturup kuyruklarını sallayarak tanışır ve göz temasından kaçınarak birbirlerini selamlarlar. Kediler daha çok bir durumdan kaçmak için koşarken, koşmak köpekler için bir oyun ve av iç güdüsünün tetiklenme şeklidir. Aynı evde yaşamaya başlayan kedilerin ve köpeklerin en başta birbirlerini gözlemlemeye ihtiyaçları vardır. Zaman içerisinde çok yakın iki dost olabilirler. Aynı yatağı paylaşıp birbirlerine sarılıp uyuyabilirler. Birbirlerinin mamalarını yemelerine izin verebilirler, aynı anda tek bir kaptan su içebilirler. Veya samimi bir ilişkileri olmayabilir ama sınırlarını çok net belli edip saygı çerçevesinde aynı yaşam alanını paylaşmayı da öğrenebilirler.

Dostluklar zamanla gelişir

İnsanlarda olduğu gibi dostlukların gelişmesi zaman alır. Herkesle çok iyi dost olmasak da aynı ortamda yaşamayı öğrenebiliriz. Eve yeni gelen kedi ve köpekleriniz hemen anlaşamazlarsa üzülmeyin. Ve aceleci davranmayın. Onlara ayrı konfor alanları yaratın. Mamalarını ve oyuncaklarını korumak zorunda kalmasınlar. Kaplarını ayrı yerlerde konumlandırın. İlk zamanlar birlikte yalnız bırakmayın. Kademeli olarak tanıştırıp, kontrollü olarak serbest bırakın. Heyecan seviyesini yükseltecek davranışlardan kaçının. Zorlamayın, kendilerini hazır hissetmeleri için zaman tanıyın. Anlaşabilmeleri ve kendilerini aynı ortamda rahat hissedebilmeleri için birbirlerine karşı bir tehdit unsuru olmadıklarını tecrübe etmeye ihtiyaçları var. Ancak ondan sonra rahat bir beden dili göstermeye başlayacaklardır. Aynı ev içerisinde birlikte yaşamaya alışmış olan kedi ve köpekler artık aynı sürünün üyesidir. Birbirlerinin beden dillerini öğrenmişlerdir. Ancak bu da demek değildir ki; dışarda karşılaştıkları diğer türlerle aynı iletişim sınırları içerisinde olabilsinler. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere…