28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 26.08.2022 04:30 | Son Güncelleme: 30.08.2022 11:19

Festivaller kutuplaşmanın kurbanı mı?

Dört ayda 10’dan fazla konser ve festival şikayetler, çevre, değer yargıları ve benzeri gerekçelerle iptal edildi. Resmi kurumlar ortadan konuşuyor, kimileri zafer ilan ediyor, müzikseverlerse kızgın
Festivaller kutuplaşmanın kurbanı mı?

Gençler 200 bin kişinin buluşacağı Zeytinli Rock Festivali’nin iptali üzerine yaşadıkları hayal kırıklıklarını üzerlerinden henüz atmamışlardı. Bu kez de Fethiye’deki Milyonfest’in de iptal haberi geldi. Fethiye Kaymakamlığı gerekçe olarak ‘festivalin yapılacağı plajın, Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer aldığını ve ekolojik dengenin olumsuz etkileneceğini’ gösterdi. Birkaç ay önce Zeytinli’nin de iptal gerekçesi ‘halktan gelen yoğun şikayetler’ idi. 

Sebepler ne olursa olsun, son dört ayda 10’dan fazla festival ya da konser tam olarak anlaşılamayan gerekçeler ile sessiz sedasız iptal edildi. Koç Üniversitesi’nden siyaset bilimci Nezih Onur Kuru haziran ayında Kayseri’de 100 bin öğrenciyle İzmir Marşı söyleyen DJ Ersin’in programının iptalinin kritik bir tarih olduğunu söyledi bir tweet’inde: “İktidar, yüz binlerce gençte biriken muhalefet enerjisinin kalabalık festivallerde açığa çıkmasından büyük endişe duyuyor.”

Birbirini takip eden iptalleri, kimi İslamcı gruplar sahiplendi. “Kamuoyu oluşturup sonuç aldığımız ve emsal kararı uygulanan 14. etkinlik oldu” gibi mesajlar yazdılar. Şimdilerde Ediz’in Türkiye’yi dolaştığı Fanta Gençlik Festivali için sosyal medyada “iptal edilsin” kampanyaları devam ediyor.

Sektör yok oluyor

Kemal Kılıçdaroğlu da dahil oldu tartışmaya. Kılıçtaroğlu attığı tweet’te “Valileri uyarıyorum; öyle kafanıza göre gençlerin eğlenmesini yasaklayacaksınız, biz hepimiz de boynumuzu eğeceğiz mi zannediyorsunuz? Yok öyle yağma. Konser yasaklamaya devam ederseniz, milyonları karşınızda bulacaksınız. Şakşakçılık yapmayın, devletin valisi olun. Devletin!” dedi.

Sanatçıları korumak üzere bir arada olan meslek birlikleri MÜYOBİR, Mesam, MSG, MÜ-YAP, “müziğin birleştirici gücüne hepimizin ihtiyacı var”a vurgu yapıyor. Organizatörler, “bir daha iş yapamam” korkusu ile yorum yapmaktan çekiniyor. İptal haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Gençlerin çok ihtiyacı olan müziğin sesi kısılıyor. Bir sektör göz göre göre yok oluyor. 

Zeytinli Rock Festivali 2021

Hangi etkinlik neden iptal oldu?

Milyonfest, Fethiye

Tarih: 1-2-3-4 Eylül

Sanatçılar: Mor ve Ötesi, Cem Adrian, Athena, Fatma Turgut, Duman, Selda Bağcan, Manga

İptal nedeni: Fethiye Kaymakamlığı festivalin yapılacağı plajın Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer aldığını söyledi. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca karara karşı İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.

Dünya Barış Günü Konseri, Mersin

Tarih: 2 Eylül 

Sanatçılar: Pınar Aydınlar ve Dodan Özer

İptal nedeni: Mersin Valiliği konserin “uygun görülmediği”ni belirterek yasakladı.

Zeytinli Rock Festivali, Balıkesir

Tarih: 17- 21 Ağustos (22-25 Eylül’de yapılması için girişimler sürüyor.) 

Sanatçılar: 50’den fazla sanatçının sahneye çıkması bir rekor denemesi olacaktı. Sanatçılar arasında Sertab Erener, Athena, Ceza, Duman vardı.

İptal nedeni: Kaymakamlık organizasyon şirketine gönderdiği yazıda ‘Halktan gelen şikayetler göz önüne alınarak toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir’ ifadelerini kullandı.

Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Tunceli

Tarih: 21-24 Temmuz

Sanatçılar: Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi 

İptal nedeni: Tunceli Valiliği, Munzur Festivali’nde iki grubun etkinliklerine müsaade edilmediğini söyledi. Programdaki festival yürüyüşü de ayrı bir iptal nedeniydi. Tunceli Belediyesi’nin talep ettiği alan, 2022 yılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Güzergah Planı içerisinde değildi.

Kozlu Müzik Festivali, Zonguldak

Tarih: 28-31 Temmuz

Sanatçılar: Manga, Fatma Turgut, Yeni Türkü, Ogün Sanlısoy, Emre Aydın, Pinhani, Sagopa Kajmer, Hayko Cepkin

İptal nedeni: Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz festivali kendilerinin iptal etmediğini, operasyonu organizasyon firmasının durdurduğunu söyledi. Mesele alanda alkol satışına izin verilmemesi, etkinliğin ana sponsorunun bir içki firması olmasıydı. Festivali düzenleyen şirket daha önce izin verilmesine rağmen karar değişince ‘koşulların festival ruhuna uygun olmadığı’ gerekçesiyle etkinliği sona erdirdi.

Apolas Lermi konserleri, Giresun-Malatya 

Tarih: Giresun (16 Temmuz), Sakarya (31 Temmuz) 

İptal nedeni: Lermi, Twitter hesabında “Bir konser iptali daha! 31 Temmuz’da Sakarya, Akyazı, Acelle Yaylası’ndaki sahnemiz hakkımızda çıkan yalan haberler gerekçe gösterilerek belediye ve dernek yönetimince iptal edilmiştir” açıklamasını paylaştı.

Ara Malikian konserleri, Ankara-İstanbul

Tarih: Zorlu PSM (9 Haziran), Ankara (11 Haziran)

İptal nedeni: Atatürk’e hakaret ettiği iddia edilen İspanyol keman virtüözü Ara Malikian’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen Başkent Kültür Yolu Festivali’nde sahneye çıkacağının öğrenilmesi tepkilere neden oldu. Malikian’ın konserleri iptal edildi.

Aynur Doğan konserleri, Bursa-Kocaeli

Tarih: 20 Mayıs (Kocaeli), 31 Mayıs (Bursa) 

İptal nedeni: Sosyal medyada Aynur Doğan’ın Bursa konserinin iptal edilmesi yönünde bir kampanya başlatıldı. Belediyenin resmi hesabı olduğu belirtilen Twitter hesabı Bursa Büyükşehir Destek ise vatandaşların tepkileri üzerine konserin organizasyon firması tarafından iptal edildiği bilgisini paylaştı.

ODTÜ Bahar Şenliği, Ankara

Tarih: 25-28 Mayıs 

Sanatçılar: Gülinler, Tuğçe Şenoğul, Flört ve Gazapizm

İptal nedeni: ODTÜ Rektörlüğünün yaptığı açıklamada, iptal gerekçesinin ‘Pençe-Kilit Operasyonu’nda hayatını kaybeden askerler’ olduğu belirtildi. 

Başkent Kültür Yolu Festivali Mirae Konseri, Ankara

Tarih: 28 Mayıs

Sanatçı: Güney Koreli K-pop grubu Mirae

İptal Nedeni: Sosyal medyada bazı kesimler grubun ‘eşcinselliği yaymayı misyon edindiğini’ iddia etti. Tepkilerin ardından konser gerekçesiz iptal edildi.

Metin-Kemal Kahraman Konseri, Muş

Tarih: 17 Mayıs

İptal nedeni: İptal haberini, ikili  bir açıklama yayınlayarak duyurdu: “Yasaklama kararı konserden bir gün önce ve mesai bitimine yarım saat kala telefonla, şifahen bildirilmiş, kararın yazılı bildirimini ise ancak bir sonraki gün mesai saatleri içinde alabileceğimiz söylenmiştir.”

Anadolu Fest, Eskişehir 

Tarih: 12-15 Mayıs

Sanatçılar: Levent Yüksel, Haluk Levent, Teoman, Hayko Cepkin, Sagopa Kajmer, Yeni Türkü

İptal nedeni: Eskişehir Valiliği o tarihlerde 15 gün süreyle açık alanlardaki etkinliklerin iptal edilmesi nedeniyle bu kararın alındığını açıkladı. Festival için 10 bin bilet satılmıştı.

Niyazi Koyuncu Konseri,  Pendik, İstanbul

Tarih: 25 Mayıs

İptal nedeni: Koyuncu iptal gerekçesi olarak Pendik Belediyesi’nin kendisine ‘değer yargılarını’ paylaşmadığının gerekçesinin sunulduğunu söyledi. Belediye ise yaptığı açıklamada “Konserin iptal edilmesinde Pendik Belediyesi’nin hiçbir dahli yoktur. Müzisyenin iddiası asılsızdır” dedi.

“Devlet sanatçıyı korumalıdır”

MÜYOBİR, Mesam, MSG, MÜ-YAP

“Son dönemlerde bazen kadın solistlerin kıyafetleri, bazen etnik dillerin kullanımı, bazen de politik farklılıklar, çoğunlukla da halkın örf ve adetlerine aykırılık, hatta müzik emekçilerimiz ve yüz binlerce izleyiciyi zan altında bırakan ağır ithamlar gerekçe gösterilerek festivallerin yasaklandığına tanık oluyoruz. Unutmayalım ki, devletimizin Anayasamızca tanınan görevleri arasında “sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korumak” da var. Festival ve konserlerin iptal edilmediği aksine gerçekleştirilmesi için tüm imkanların seferber edildiği bir iradenin toplumsal barış ve huzura katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Müziğin birleştirici gücüne ihtiyacımız var.”

“Tehditleri kimse görmedi mi?”

Serdar Can – Moon Stage / Orfe Yapım

(Anadolu Fest ve Kozlu Müzik Festivali iptal edildi. Kuzey Fest yapıldı. Trakya Fest için de bir iptal kararı açıklanmadı)

“Bir festivalin iptal edilmesi tüm sektöre zararlar veriyor. Anadolu Fest iptal edildiğinde büyük destek aldık. Ama o an bile susanlar bugün Zeytinli Rock Festivali’nin iptal edilmesine isyan ediyor. ‘Bazı tarikatların devlet kurumlarına festivalin iptali için baskı yaptığına dair iddiaları hiç ciddiye almamıştık’ dediler. Peki Anadolu Fest’te bu tarikatların valilik önünde yaptıkları eylemi görmediler mi? Yoksa ‘şimdilik bizim festivalimiz iptal olmadı’ diye mi sustular?  Asıl mesele  müzik sektörünü ayakta tutmak olmalı.”