14 Mayıs 2023 parlamento seçimlerinden sonra mecliste 10’ar vekille temsil edilen Saadet Partisi ile Gelecek Partisi, mecliste grup kurma kriteri olan 20 vekili bir araya getirmeyi başarmış ve Saadet grubunu oluşturarak meclisinin 6. grubu olmuştu.
Saadet Grubu ilk düşme tehlikesini Saadet Partisi milletvekili Hasan Bitmez’in mecliste hayatını kaybetmesiyle yaşasa da, CHP Kütahya vekili Ali Fazıl Kasap Saadet’e geçerek grubu düşmekten kurtarmıştı.
Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Nedim Yamalı 24 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Kuruluşundan bu yana görev aldığım Gelecek Partisi üyeliğinden bugün itibariyle istifa ediyorum. Genel başkanım sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na çalışmalarım sırasında verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyor, tüm partili arkadaşlarıma başarılar diliyorum” açıklamasıyla ayrılığını duyurmuştu.
Yamalı, AK Parti’ye geçeceği iddialarına ilişkin daha önce ''Ahmet Davutoğlu’nun partide yapılan tüm görüşmelerden haberi var. AK Parti’ye geçeceksek genel başkanımız Ahmet Davutoğlu’yla hep birlikte geçeriz" yanıtını verse de 25 Aralık Çarşamba günü hükümet partisine katıldığını duyurdu.
Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, Meclis'te ortak grup kurmuştu. Yamalı'nın TBMM Başkanlığı'na sunduğu resmi yazıda Saadet grubundan da istifa etmesiyle, grubun Meclis'teki milletvekili sayısı 19'a indi. Böylece partilerin parlamentoda grup kurabilmesi için gerekli olan 20 sandalye sayısını dolduramaması nedeniyle Gelecek- Saadet grubu düştü.
Yamalı'nın istifasının ardından Gelecek ve Saadet partilerinin DEVA Partisi ile yürüttüğü çatı parti görüşmeleri de hız kazandı. Saadet Partili Necmettin Çalışkan, “Arzumuz; Saadet, DEVA ve Gelecek grubunu oluşturmak. Bunun dışında, başka vekillerle de temaslarımız var. Hedefimiz; grubu korumak değil grubu büyütmek” dedi.
Bu süreçte DEVA Partisi milletvekilleri Mehmet Emin Ekmen ve Ertuğrul Kaya’nın Saadet Partisi’ne geçmesiyle grup yeniden kuruldu. Bu temas da görüşmeleri güçlendirdi.
Sona geliniyor mu?
DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin tüm bu gelişmeler sonucunda artık prensipte anlaştığı iddia edildi. Çatı partinin logosunun netleştiği, ismi üzerinde de büyük ölçüde uzlaşma sağlandığı öğrenildi. Partinin isminin ise "Yeni Yol" olacağı öne sürülüyor.
Öte yandan üç partinin de kurumsal kimliklerini koruyacağı ve mevcut genel başkanların da partilerinin başında kalacağı, anca milletvekillerinin TBMM’de yeni parti çatısı altında grup kurarak temsil edilecekleri aktarılıyor.
Olumsuz sesler yükseliyor
Çatı parti oluşumunun ardından DEVA Partisi'nden de istifaları geldi. İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "atalet içinde olmakla" eleştirdiği partisinden 26 Aralık'ta istifa ettiğini duyurdu.
Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın ise "DEVA Partisi bir çatı bünyesinde farklı bir yola giriyor" açıklamasıyla, Salı günü partisinden ayrıldı. Çarşamba günü ise eski Devlet Bakanı da olan Selma Aliye Kavaf “çatı parti kararını doğru bulmadığını” belirterek partisinden istifasını açıkladı.
Son istifalarla, DEVA Partisi'nin milletvekili sayısı resmi olarak 10'a düştü. Çatı parti kuruluşuna kadar yeni istifalar olmazsa, yeni Meclis grubunun 30 üyeli olması bekleniyor.