17 Nisan 2024, Çarşamba
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Göl can çekişiyor flamingolar öldü

Dereler kuruyunca Tuz Gölü ev sahipliği yaptığı canlılara yetemez oldu. Binlerce flamingo yavrusunun ölmesinin ardında bu acı gerçek var
Göl can çekişiyor flamingolar öldü
Sıla Naz Pala
Doğa fotoğrafçıları Fahri Tunç ve Erdem Zengin yavru flamingoların fotoğrafını çekmek için Tuz Gölü’ne gitti. Flamingoların doğal üreme alanı olan Gölyazı’ya vardıklarında ise gözlerine inanamadılar. Kurumuş toprağın üstünde binlerce kuş cansız yatıyordu. Türkiye, Tuz Gölü’ndeki bu korkunç tablodan, bu iki doğa fotoğrafçısı sayesinde haberdar oldu. Fahri Tunç, flamingoların üreme dönemi olduğundan zayıf yavruların hayatlarını kaybettiğini söylüyor. Flamingoların Tuz Gölü’ne geliş süreçlerini de şöyle anlatıyor: “Mart sonu gibi gelirler. Buradaki kuluçka yerlerine çekilirler ve bu dönem yaklaşık bir ay sürer. Doğan yavruları tüm flamingolar beraber büyütür, onları yuvarlak bir çember içine alarak beslerl. Koloni halinde beslenme alanlarına gidip, tekrar dinlenme alanlarına dönerler. Yetişkin flamingolar tuzlu suda yaşayan planktonlarla beslenir. Yavrular doğduktan üç ay sonra uçmaya başlar, Ağustos ayında bölgeden göç ederler.”
Erdem Zengin, geçen yıl bu fotoğrafı çektiği noktada bu yıl kuş ölüleri buldu.
Erdem Zengin, geçen yıl bu fotoğrafı çektiği noktada bu yıl kuş ölüleri buldu.

Yavrularını bırakmadılar

Doğa Vakfı Başkanı Dicle Tuba Kılıç da flamingo yavrularının besinsiz kaldığı için öldüğünü söylüyor: “Flamingolar kurak kalan Tuz Gölü’nden etkilendi. Gözlemlerimize göre yavrular doğduktan kısa süre sonra bölgelerinde besin bitti. Flamingolar besini ve özellikle suyu koklayarak bulur. Dolayısıyla besin bulmak için bölgelerinden uzaklaştılar ancak besin bulamayınca uçma aşamasına gelmeyen yavrular hayatlarını kaybetti. Erişkinler ise uçarak uzaklaştı. Ancak bazı yetişkin flamingoların da yavrularını bırakmadıklarını ve onlarla birlikte kalarak ölümü tercih ettiklerini gözlemledik.”