23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2024 15:22 | Son Güncelleme: 05.02.2024 15:39

Gülümseten Hayaller 1 yılda 1.500 kişinin hayatına dokunacak

6 Şubat depremlerinin ilk gününden itibaren bölgeye desteklerini sürdüren Amazon Türkiye’nin, Hayalime Ortak Ol Topluluğu ile birlikte Serinyol mahallesinde açtığı Gülümseten Hayaller Topluluk Evi, Hatay sakinlerine fayda sağlamaya devam ediyor. Hedef yıl sonuna kadar 1500 kişinin hayatına dokunmak
Gülümseten Hayaller  1 yılda 1.500 kişinin hayatına dokunacak

Türkiye, geçtiğimiz yıl şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremlerin açtığı yaraları sarmaya devam ederken Amazon Türkiye de depremin ilk anından itibaren bölgeye verdiği destekleri sürdürüyor. Felaketin meydana geldiği dönemde yardım çalışmalarını tüm imkânlarıyla destekleyen Amazon Türkiye, son olarak geçtiğimiz yıl sonunda Hayalime Ortak Ol Topluluğu ile birlikte Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Serinyol mahallesinde Gülümseten Hayaller Topluluk Evi'ni açmıştı. Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott ve Hayalime Ortak Ol Topluluğu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Atalar, projenin detaylarını ve son durumu anlattı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye büyük bir felaket yaşadı. 50 binden fazla can kaybının yaşandığı depremlerin ardından tüm Türkiye, tüm imkanlarıyla bölgeye yardım etmek için seferber oldu. Bu süreçte Amazon ne gibi çalışmalar yürüttü ve bölgeye ne gibi yardımlar yaptı?

Richard Marriott: Şubat ayında meydana gelen depremler hepimizi büyük bir yasa boğdu. Üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen hala acılar çok taze. Amazon olarak deprem haberini alır almaz tüm yerel ve global imkanlarımızla çalışmalara ve bölge halkına destek vermeye başladık. Bu korkunç felaketten etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren kurumlar ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla acil ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak adına küresel afet yardım programımızı devreye soktuk. Sahada çalışan çeşitli STK’lara on binlerce acil yardım malzemesi sevk ederken dünyadaki 16 Amazon mağazasında bağış kampanyaları düzenledik, ABD ve Almanya’dan en çok ihtiyaç duyulan malzemeleri taşıyan iki Amazon Air kargo uçağını ilk kez Türkiye’ye gönderdik. Türkiye Afet Yardım Merkezi’ni kurarak yerel lojistik ortaklarıyla biriyle birlikte 2.000 metrekarelik bir depo alanını, kritik malzemelerin ön saflardaki kuruluşlara taşınmasına yardımcı olan bir tesise dönüştürdük. Bunlara ek olarak Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne de katılarak ve amazon.com.tr’de ihtiyaçlar listesi hazırlayarak müşterilerinin depremden etkilenen bölgelere ürün bağışlarını kolaylaştırdık. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın koordinasyonuyla uzman operasyon görevlilerinden oluşan bir gönüllü ekibimizi de bölgeye sevk ederek kamu kurumlarının koordinasyonunda Osmaniye’deki beş deponun yardım operasyonlarına destek olmak adına saha çalışması yürüttük.

Elbette depremin yol açtığı kayıpların ardından iyileşme sürecinin uzun olacağının daha ilk günden biz de farkındaydık. Bu amaçla bölge halkına daha kalıcı bir biçimde destek olmak için ne yapabiliriz üzerine düşünmeye başladık. Aylar süren çalışmaların neticesinde ise geçtiğimiz Ekim ayında Hayalime Ortak Ol Topluluğu ile birlikte Gülümseten Hayaller Topluluk Evi’ni faaliyete geçirdik.

Bu proje ile neyi amaçlıyorsunuz?

Richard Marriott: Gülümseten Hayaller Topluluk Evi’ni proje partnerlerimizle birlikte tek bir temel soru üzerine şekillendirdik: Hatay sakinlerinin ve özellikle çocuklarımızın iyi olma hallerine nasıl katkıda bulunabiliriz? Bu soruya depremin ilk gününden beri sahada olan, bölgeyi ve ihtiyaçları bilen sivil toplum kuruluşlarının geri bildirimleriyle besleyerek çok yönlü ve çok paydaşlı bir proje modeli üzerinde karar kıldık. Sonuçta Gülümseten Hayaller Topluluk Evi, başta çocuklar olmak üzere tüm Hatay halkına katkı sağlayacak bir merkez olarak hayata geçti. Şu anda topluluk evimiz gerek müfredatı gerekse atölye programlarıyla özellikle çocuklara, gençlere ve kadınlara destek oluyor. Merkezde STEM eğitimlerinden resim derslerine, kadınlar için hasır sepet örme gibi atölyelerinden birebir psikolojik danışmanlık seanslarına kadar bir dizi aktivite düzenleniyor.

Neden kodlama eğitimini tercih ettiniz? Bu tarz alanların bölge halkına fayları nelerdir?

Atakan Atalar: Bu proje Hatay’daki çocukların ve gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürmek için atılan önemli bir adım oldu. Hayalime Ortak Ol Topluluğu olarak depremin ilk gününden itibaren depremden etkilenen bölgelerdeki insani yardım çalışmalarına destek olduk. Afetten etkilenen çocuklarımızın ve gençlerimizin hayatlarını aydınlık yarınlara taşımayı hedefleyerek Hatay'ın Antakya ilçesinde "Gülümseten Hayaller" projemizi büyük bir heyecanla hayata geçirdik. Bu projede kurulan "Gülümseten Hayaller Topluluk Evi", sadece bir alan olmanın ötesinde, umudun merkezi haline geldi. Bu evde çocuklar ve gençler, "Hayalimi Kodluyorum" programıyla kodlama öğrenerek gelecek vizyonlarına katkıda bulunuyor öte yandan, günümüz ve gelecek teknolojileri, yapay zekâ, robotik ve temel mühendislik bilgileriyle tanışma fırsatı buluyorlar. Kodlama etkinlikleri, afet sonrası iyileşme süreçlerine de önemli katkılar sağlıyor.

Gülümseten Hayaller Topluluk Evi ile afetten etkilenen çocuklarımızın ve gençlerimizin olduğu kadar yetişkinlerin de duygusal, sosyal ve psikolojik iyilik hallerini destekliyor ve travma sonrası iyileşme süreçlerine katkıda bulunuyoruz. Topluluk Evi tüm bu çalışmalarla bölge halkının bir araya gelebildiği, hayata tekrar tutunmalarını sağladığı bir alan olma yolunda ilerliyor. Depremin ilk gününden bu yana bölgede çalışan yerel ve ulusal sivil toplum örgütleri ve gönüllülerle iş birliği yaparak hayata geçirdiğimiz “Gülümseten Hayaller" ile sürdürülebilir ve kalıcı bir etki yaratmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Gülümseten Hayaller Evi’ndeki faaliyetler Ekim ayında başladı. Şu an için nasıl gidiyor? Hangi faaliyetlerle, kaç kişiye ulaşıldı?

Atakan Atalar: Gülümseten Hayaller Topluluk Evi'nin geçen yıl 19 Ekim'deki açılışından bu yana, her geçen gün artan bir ilgiyle çocuklar, gençler ve yetişkinlerle buluşmaya devam ediyoruz. İlk aşamada 5 atölye ile başlayan “Hayalimi Kodluyorum” etkinliklerimiz, 6-8 haftalık programlarla 14 atölyeye ulaştı. Yarıyıl tatili sonrası gelen kayıtlarla 20 yeni atölyeye ulaşacağız. “Hayalimi Kodluyorum” atölyelerinin yanı sıra sanat, fen, oyun, hareket, müzik gibi çeşitli alanlarda düzenlenen etkinliklere çocuklar ve gençler aktif olarak katılım sağlıyor. Aynı zamanda, bu buluşmalarda kadınlar ve genç erkeklere yönelik özel eğitimler ve çalışmalar da gerçekleştiriyoruz.

Açılıştan bu yana geçen üç ay içerisinde, atölye ve eğitim çalışmalarımız aracılığıyla 370 çocuk ve 120 yetişkin Gülümseten Hayaller Topluluk Evi'ne katıldı. Bireysel ve grup olarak sunulan psikososyal destek çalışmalarımıza ise 50 kişi katılım gösterdi. 12 gün süren Yarıyıl Tatili programlarımızda, Fen, Sanat, Oyun, Hayalimi Kodluyorum, El Becerisi gibi atölyelerle 360 kişiye ulaşacağız. Yıl sonuna kadar devam edecek olan bu artan ivme ile projemizden 1.500 çocuk ve yetişkinin faydalanmasını hedefliyoruz.

Gülümseten Hayaller Topluluk Evi ile ilgili bölge halkından nasıl geri bildirimler alıyorsunuz?

Atakan Atalar: Gülümseten Hayaller Topluluk Evi için bölge halkından son derece olumlu geri bildirimler alıyoruz. Projemiz, çocukların ve gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla kodlama, sanat, müzik ve dans gibi alanlarda çeşitli atölyeler sunuyor. Bölge çocuklarının bu atölyelere gösterdiği yoğun ilgi ve katılım, projemizin değerini vurguluyor. Ailelerin çocuklarını bu atölyelere gönderirken duyduğu güven ve memnuniyet, aldığımız en değerli geri bildirimlerden.

Topluluk Evi'nin inşasında yerel topluluktan, özellikle de kadınlardan aktif olarak istihdam sağlamamız, projeye olan yerel bağlılık ve desteği önemli ölçüde artırdı. Projemizin koordinatör ve uzmanlık ekiplerinde de yerel halktan, özellikle kadınlardan oluşan bir kadro oluşturarak projenin toplumun her kesimiyle bütünleşmesini sağladık. Topluluk Evi, bireylerin becerilerini geliştirmekle kalmayıp afet sonrası sosyal hayatlarına geri dönmeleri için de uygun bir ortam sağlıyor. Bu da bize ulaşan olumlu geri bildirimlerin temelini oluşturuyor.

Gülümseten Hayaller’in başarısında, yerel sivil toplum kuruluşlarıyla kurduğumuz iş birliğinin önemli bir yeri var. Bu iş birliği sayesinde, bölge halkının doğrudan isteklerini ve ihtiyaçlarını anlamamız mümkün oldu, bu da bize daha hızlı ve etkili aksiyonlar alma imkânı sağladı. Bu süreçte, Gülümseten Hayaller Topluluk Evi'nin yer aldığı alan, bir yerleşkeye dönüştü. Bu kartopu etkisiyle sivil toplum kuruluşları, yerleşkeye çevre dostu ahşap yapılar kurarak çeşitli programlar ve atölye çalışmalarıyla Hatay halkı ile buluşuyor. Yerel, ulusal ve uluslararası STK'larla olan etkileşimimiz, projemizin yerel topluluklarla olan uyumunu ve bağını güçlendirerek etkilerimizi artırmakta büyük rol oynuyor.

Özetle, Gülümseten Hayaller Topluluk Evi ile bölgedeki çocuk ve gençlerin eğitimiyle beraber, yerel halkın ekonomik ve sosyal refahına yönelik somut adımlar atarak toplumun her kesiminden pozitif geri dönüşler alıyoruz. Bu projeyi sürdürülebilir kılmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Hayalime Ortak Ol Topluluğu Hakkında

Kurulduğumuz sene olan 2017 yılından bu yana bir hayali olan ve bu hayaline ulaşmak için somut adımlar atmaya hazır çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim, spor ve sanat alanında eşit imkanlara erişimini kolaylaştırmak için çalışmalar yürütüyoruz. En temelde “Eğitim Bursu” sağladığımız lise ve üniversite öğrencilerimiz için birçok farklı çalışmamız mevcut. “Sosyal Gelişim Programları” ile öğrencilerimizin 21. yüzyıl becerilerine sahip olmalarını desteklerken aynı zamanda bireysel ve bireyler arası becerilerini güçlendirecek eğitimler ile onlara çok yönlü bir destek sağlıyoruz. Bunun yanı sıra bünyemizde bulunan psikolojik danışmanımız aracılığıyla öğrencilerimizin iyi olma halini desteklemek için “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” desteği veriyoruz. Öte yandan “Kariyer Ağı” ismini verdiğimiz uygulamamız ile öğrencilerimizin farklı sektörlerde bulunan bağlantılarımızla iletişime geçmelerine ve ilgilendikleri konularda bilgi alabilmelerine olanak sağlıyoruz. Bu sayede öğrencilerimizin kariyer yolculuklarında da onlara rehberlik ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz “Sosyal Etkinlikler” ile öğrencilerimizin kendi aralarındaki etkileşimi artırmayı hedeflerken topluluk bilincinin gelişmesini sağlıyoruz. Bursiyer öğrencilerimize verdiğimiz desteğin dışında, gerçekleştirdiğimiz “Köy Okulu Projeleri” ile köy okullarında eğitim gören ve eşit imkanlara ulaşmakta zorlanan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik projeler ve atölyeler uyguluyoruz.