19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Haftanın kültür-sanat önerileri (19 Mart-25 Mart)

Haftanın kültür-sanat önerileri (19 Mart-25 Mart)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 19 Mart-25 Mart haftasının önerileri…


Haftanın çok satan yerli kitapları

Bu liste Amazon Türkiye, D&R, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi çok satanlar listelerinden ortalama alınarak oluşturulmuştur.
  • Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin, Doğan Cüceloğlu,  Kronik Kitap  
  • Parsel Parsel, Murat Ağırel, Kırmızı Kedi Yayınları 
  • Seyir, Piraye, Mona Yayınevi
  • Empedoklesin Dostları, Amin Maalouf, Yapı Kredi Yayınları 
  • Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley, İthaki Yayınları
  • Simyacı, Paulo Coelho, Can Yayınları
  • Sineklerin Tanrısı, William Golding, İş Bankası Kültür Yayınları 
  • Hayvan Çiftliği, George Orwell, Can Yayınları

Haftanın çok satan yabancı kitapları

Bu liste The New York Times Çok Satanlar Listesi’nden alınarak oluşturulmuştur.
  • Life After Death, Sister Souljah, Atria/Emily Bestler
  • Later, Stephen King, Hard Case Crime
  • Dark Sky, C.J. Box, Putnam
  • The Four Winds, Kristin Hannah, St. Martin’s
  • The Affair, Danielle Steel, Delacorte
  • Klara and The Sun, Kazuo Ishiguro, Knopf
  • The Underground Railroad, Colson Whitehead, Doubleday
  • The Midnight Library, Matt Haig, Viking

Elif Tanrıyar’ın seçtiği haftanın yeni çıkan kitapları

Orta Zekalılar Cenneti, Zülfü Livaneli, İnkılap Zülfü Livaneli, bu kez, yakından tanıdığımız bir ifadenin kâşifi olarak karşımıza çıkıyor: Orta Zekâlılar Cenneti. Kitap, ilk yayımlanışının üzerinden geçen onyıllara rağmen “orta zekâlı”ların genişleyen alanını ve yozlaşan toplum değerlerini hâlâ net bir şekilde anlatıyor. Livaneli, pek bilgili olmasalar da kurnaz ve uyumlu olarak hayatın her alanına sinen “orta zekâlı”ları, eleştirel bir yolculuğa çıkarıyor. Son Senfoni, Robert Seethaler, Çeviren: Regaip Minareci, Timaş Yayınları Gustav Mahler, New York’tan Avrupa’ya giden bir geminin güvertesinde oturuyor. Dünyanın en ünlü, en büyük müzisyeni, ama vücudu artık dünyanın yükünü taşıyacak güçte değildir ve kendini bir ömrün hatıralarına teslim eder: Son yıllardan kalanlar, dağlardaki yazlar, hayaline düşen kızı Maria’nın ölümü, New York Filarmoni macerası, onu bekleyen diğer kızı Anna, besteleri, onu çılgına çeviren hayatının aşkı Alma...  Aytaşı, Wilkie Collins, Çeviren: Hüseyin Buğra Çelik, Yedi Yayınları T. S. Eliot’ın “polisiye romanların ilki, en uzunu ve en iyisi” olarak nitelendirdiği 1868 tarihli  Aytaşı’nda, Wilkie Collins okuru Viktorya devri İngiltere’sinde esrarengiz ve heyecanlı bir hırsızlık hikâyesine götürüyor. Yıllar önce bir Hindu tapınağından gasbedilen, Aytaşı olarak bilinen, paha biçilemez Hint Elması doğum gününde genç Rachel Verinder’a hediye edilir, ancak aynı gece ortadan kaybolur. Evdeki herkes bir şüphelidir, elması çalanı bulmak kolay olmayacaktır. Aytaşı tarihi öneme sahip bir eser olmakla kalmıyor, hikâyenin kurulmasındaki ustalık ve İngiliz İmparatorluğu’nun suçlarına bakış açısıyla yarattığı türün sınırlarını aşıyor.

25. yaş özel sergisi

“25. Yılında isimli sergi kapsamında Nuri İyem, Nasip İyem, Rahmi Aksungur, Cansen Ercan, Temür Köran, Ahmet Elhan, Hakan Gürsoytrak, Orhan Cem Çetin, Murat Germen, Zulal, Emin Turan, Setenay Alpsoy’un yeni eserleriyle, galerinin tarihinden notları ve anıları sanatseverlerle buluşturuyoruz. Eserlerin özellikle sanatçıların son dönem üretimlerinden olmasına özen gösterdik. Çünkü pandemi süreci nedeniyle uzun süredir durağan olan sanat etkinlikleri nedeniyle gelecek ziyaretçilerin yeni işlerle karşılaşmalarını istedik. Bu düşünce galerinin gelecek dönemde yapacağı yeni sergilere göndermek yapıyor belki de. Ayrıca Evin Sanat Galerisi’nin tarihine ışık tutan birçok fotoğrafı ve basılı arşivimizden bir seçkiyi sergiye dahil ettik.”
Nasip İyem
Nasip İyem

Her sayfası bir eser!

Bozlu Sanat Yayınları, Mehmet Uygun Kodeksi isimli ilk koleksiyon kitabını yayımladı. Sadece 57 adet özel baskısı yapılan kitap, deri kaplı bir kutu içinde nadir kitap meraklılarının ve sanat koleksiyoncularının beğenisine sunuluyor. Uygun’un 20 yılda ürettiği ve “bir tür hayvan ansiklopedisi” olarak nitelendirdiği Yeryüzü Zevkleri Bahçesi serisine ait 77 resmin tamamı sanatçı tarafından numaralanmış ve imzalanmış. Mehmet Uygun Kodeksi – Codex of Mehmet Uygun/ Oğuz Erten/ İngilizceye çeviren: Feride Eralp/ Bozlu Sanat Yayınları/ Türkçe – İngilizce
Derleyen: Elif Tanrıyar

Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar.
  1. Tony Allen & Ben Okri & Skepta / “Cosmosis”
  2. Everything Everything / “Arch Enemy”
  3. ISLAND / “Octopus”
  4. Alice Phoebe Lou / “Dirty Mouths”
  5. Damien Jurado / “Helena”
  6. Mdou Moctar / “Tala Tannam”
  7. Crumb / “Trophy”
  8. Adrian Younge / “Dying on the Run”
  9. Vök / “Lost In The Weekend”
  10. Bad Sounds & Brood / “Move into Me”

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar…
  1. Feryal Öney & Güldiyar Tanrıdağlı / “Çiçekçi Seyhan”
  2. Melisa Karakurt / “Kocaman Bir Yalan”
  3. Kalben & Teoman / “Robot Kozmonot”
  4. Görkem Karabudak / “Akılsız Başın Sürgünü”
  5. Barış Demirel / “Sal Beni”
  6. Polen / “Sebebi Sensin Bil”
  7. Mabel Matiz / “Kahrettim”
  8. Nada / “Ay Doğdu”
  9. Cihangir Aslan & Dilan Balkay / “Night Owl”
  10. Fazıl Say / “İlhan Usmanbaş: Ölümsüz Deniz Taşlarıydı”

Swing şarkıları

Vazgeçemediğimiz swing klasikleri…
  1. Frank Sinatra / “I’ve Got You Under My Skin”
  2. Nina Simone  / “My Baby Just Cares For Me”
  3. Woody Herman & His Orchestra / “Woodchopper’s Ball”
  4. Bobby Darin / “Beyond the Sea”
  5. Fred Astaire / “Cheek to Cheek”
  6. Glen Miller / “In the Mood”
  7. Peggy Lee / “Ain’t We Got Fun”
  8. Duke Ellington / “Perdido”
  9. Artie Shaw / “Begin the Beguine”
  10. Count Basie / “Jumping At The Woodside”
Derleyen: Alper Bahçekapılı

İlgi alanlarınıza göre film ve dizi önerileri

William Shatner 80 yaşında
Herhalde çoğumuzun hayatına Star Trek ile giren William Shatner ne mutlu ki bu yaşında hâlâ aktif olarak çalışıyor, kendisini bol bol izleyebiliyoruz. Star Trek William Shatner deyince tabii ki akla ilk gelen Star Trek oluyor. Kaptan Kirk’ün önderliğindeki Atılgan’ın üç sezonluk hikayesi ekran tarihi için büyük bir efsane oldu. Kendisinden sonraki uzay hikayelerine yol gösterirken defalarca ek dizileri yapıldı. (Netflix)
Psych
Psych
Psych Shatner’ın sonlarında dahil olduğu dizi aslında bir çeşit dahinin hikayesi. Shawn Spencer’ın vakaları çözmek için kullandığı gözlem gücü ve onu medyum sanan polisi gelgitleriyle süren altı sezonluk macera çok keyifli. (Prime Video) For The Love of Spock Star Trek’in en efsane karakteri Mr Spock’ı canlandıran efsane oyuncu Leonard Nimoy hakkındaki belgesel gerçekten çok etkileyici. Dizinin birçok oyuncusu gibi Shatner da yorumlarıyla bu belgesele katkı sağlıyor. (Netflix) Orman Çetesi Shatner’ın sesiyle Bruce Willis ve Steve Carrell gibi ünlü oyunculara eşlik ettiği animasyon kış uykusundan uyandıklarında, en büyük korkuları olan insanlarla karşılaşan bir grup hayvanı konu ediyor. Bu eğlenceli ve düşündürücü animasyon 30 Mart’a kadar Netflix kataloğunda olacak. (Netflix)
The Indian Detective
The Indian Detective
The Indian Detective Dört bölümlük polisiye komedi, işten atılan eski bir polisin, yine de suçlu yakalamaya yardım etmeye çalışmasını anlatıyor. Shatner’ın David Marlowe’u canlandırdığı dizinin ikinci sezonu hiç gelemese de oldukça komik olduğunu söylemek mümkün. (Netflix)
19 Mart Uyku Günü
Sırlarına hiçbir zaman tam olarak vakıf olamadığımız uyku, bu gizemli özelliği sayesinde dizilere ve filmlere de ilham kaynağı oldu. Gözünüz açık izleyin! Inception Rüyalar dünyayı değiştirebilir mi? Christopher Nolan’ın belki de en iyi filmi insanların rüyalarına girerek bilinçaltındaki sırları çalabilen bir hırsızı merkezine alıyor. Leonardo DiCaprio’nun usta işi aktörlüğü ile bu rüya tasarımcılarını izlemek çok etkileyici. (Netflix)
On Body and Soul
On Body and Soul
On Body and Soul Ödüllerden ödül beğenen bu Macar yapımı en ilginç aşk hikayelerinden birini anlatıyor. Aynı gecede aynı rüyayı gören Endre ve Maria’nın bunu fark ettikten sonra bilinçaltlarına yaptıkları yolculuk, onları masalsı bir aşka götürüyor. Uyurken birbirlerine âşık olan bir ikiliyi hiç izlememiş olmalısınız. (BluTV) Lucid Dream Rüya terapisi ile rüyalarınızın derinliklerine inerek çeşitli sırlar keşfedebileceğinizi biliyor muydunuz? En azından bu Güney Kore yapımı filmde olan bu. Oğlu üç yıldır kayıp olan bir gazeteci, rüya terapisti olan bir arkadaşına gidiyor ve birlikte bilinçaltında bir ipucu arıyorlar. (Netflix) Paranormal Activity 2&3 İlk filmi çıktığı dönem korku ve gerilim sinemasında büyük ses getiren serinin sonraki filmleri de o tadı korumayı başardı. Bir evin içinde uyurken dadanan ruhlar, az mekan içine doldurulmuş bir dolu gariplik ve kesinlikle bolca gerilim. (Netflix)
Night On Earth
Night On Earth
Night On Earth İnsanoğlu uykuyla olan ilişkisi nedeniyle geceye her daim yabancıdır. Peki insanlar uyurken dünyada neler oluyor? Bu altı bölümlük mini belgesel dizi denizlerden ormanlara, şehir merkezlerinden çöllere kadar birçok yerde geceleri insanoğlu dışında neler olduğunu inceliyor. (Netflix)
Grammy’nin kadınları
Pazartesi belli olan Grammy ödüllerinde kadın şarkıcılar tarih yazdı. Beyonce 28’inci ödülle rekor kırdı, Taylor Swift üçüncü kez yılın albümüne imza attı. Miss Americana Taylor Swift’in hem kariyerinin başından itibaren yakaladığı başarılara hem de özel hayatına odaklanan film, 21’inci yüzyılın en büyük müzik yıldızlarından birinin yükselişini detaylarıyla aktarıyor. Belgeseli izlerken kendisine neden Miss Americana adının takıldığını da anlamak mümkün oluyor. (Netflix)
Taylor Swift: Reputation Stadium Tour
Taylor Swift: Reputation Stadium Tour
Taylor Swift: Reputation Stadium Tour Bu belgesel de Taylor Swift’in bir performansına odaklanıyor. Ünlü yıldızın Dallas’daki stadyumda verdiği muhteşem şovun görüntüleriyle birlikte, hazırlık sürecini de aktaran belgesel iki saatlik bir müzik eğlencesi. (Netflix) The Lorax Taylor Swift’in sesiyle Zac Efron, Deni DeVito, Betty White gibi isimlere eşlik ettiği animasyon Dr. Seuss uyarlaması. Tektek’in ormanı yok etmesini önlemek isteyen Lorax’ın mücadelesi, doğru diyaloglarla çocuğunuzla da izleyebileceğiniz çok güzel bir film sunuyor. (Netflix) Homecoming: A Film by Beyoncé Son dönemde iyi popülerleşen Coachella’ya 2018’de damga vuran Beyonce’nin performansına yakından bakan belgesel, hem festivalin kültürel altyapısına hem de müzik dünyasının belki de en büyük yıldızının hayatına bir bakış atıyor, bunu yaparken de ilham veriyor. (Netflix)
Gaga: Five Foot Two
Gaga: Five Foot Two
Gaga: Five Foot Two 2016’da çıkan Joanna albümünün çıkış süreci Lady Gaga’nın da hayatını değiştirdi. Bir yandan kronik ağrılarıyla mücadele eden, hastaneyi çok sık ziyaret etmek zorunda kalan Gaga’nın o dönemini anlatan belgesel özellikle ünlü yıldızın sahne şovlarına hazırlanma süreciyle ilgi çekiyor. (Netflix)
Derleyen: Mehmet Dinler