18 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2021 06:31 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Haftanın kültür-sanat önerileri (23-29 Nisan)

Haftanın kültür-sanat önerileri (23-29 Nisan)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 23-29 Nisan haftasının önerileri…


Haftanın çok satan yerli kitapları

Bu liste Amazon Türkiye, D&R, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi çok satanlar listelerinden ortalama alınarak oluşturulmuştur.
  • Veba Geceleri, Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları
  • Yakın Tarihin Gerçekleri, İlber Ortaylı, Kronik Kitap
  • Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin, Doğan Cüceloğlu, Kronik Kitap 
  • Küllerin Günü, Jean-Christophe Grange, Doğan Kitap
  • Empedoklesin Dostları, Amin Maalouf, Yapı Kredi Yayınları
  • Gecikmeli Teslimiyet, M. Barış Muslu, Doğan Kitap
  • Seyir, Piraye, Mona Yayınevi
  • Gitmeli miyim Kalmalı mıyım, Hakan Mengüç, Destek Yayınları
  • Camdaki Kız, Gülseren Budayıcıoğlu, Doğan Kitap
  • Haysiyet - Tuhaf Zamanlarda Cesurca Yaşamak, Ece Üner, Destek Y.

Haftanın çok satan yabancı kitapları

Bu liste The New York Times Çok Satanlar Listesi’nden alınarak oluşturulmuştur.
  • The Hill We Climb, Amanda Gorman, Viking
  • The Four Winds, Kristin Hannah, St. Martin’s
  • Where The Crawdads Sing, Delia Owens, Putnam
  • The Midnight Library, Matt Haig, Viking
  • Good Company, Cynthia D’Aprix Sweeney, Ecco
  •  The Red Book, James Patterson ve David Ellis, Little, Brown
  • Win, Harlan Coben, Grand Central
  • Northern Spy, Flynn Berry, Viking
  •  The Song of Achilles, Madeline Miller, Ecco
  •  Later, Stephen King, Hard Case Crime

Elif Tanrıyar'ın seçtiği haftanın kitapları

Talan Şiirleri/Hilmi Yavuz/Everest Yayınları/Şiir/64 Sayfa Hilmi Yavuz dört yıl aradan sonra ‘talan şiirleri’yle okurun karşısında. Yavuz, şiirlerini daima bir izlek üzerine inşa etmiş ve o izleği ise ‘dilden kopan bal örgüsü söz’ün geniş çeperiyle kuşatmıştır. ‘talan şiirleri’, şairin önceki iki kitabıyla birlikte oluşan bir öbekle düşünülmeli: ‘yara şiirleri’ ve ‘lânet şiirleri’yle... Bir şairin dünyada artık ‘şairane barınmak’ dediği alanın yok oluşuyla; lirik bir medeniyetin yok oluşunun ortak izleri ‘talan şiirleri  İstanbullu Amazonlar 1809/ Şebnem İşigüzel / İletişim Yayıncılık / 129 Sayfa Osmanlı bir kadın sultanı tahta çıkardı mı? Taht bahtına erişen ilk ve son kadın sultan tarihten nasıl silindi? İmparatorluğun başında kalmasına müsaade edilseydi kadınlığın bu topraklardaki kaderi değişir miydi?  Kendinden efsunlu bir anlatıcı, kafasındaki bu deli soruların peşinden gidiyor, derin bir ispata girişiyor. Gizli kapaklı mektupların, günlüklerin, vakanüvis notlarının satır aralarında gezinirken muhayyilesinin sınırlarını zorluyor. İstanbullu Amazonlar, erkekler üzerinden anlatılan tarihi ters yüz etmeye yeminli; incelikle kurgulanmış, isyankâr ve oyunbaz bir roman.   Alfred Hitchcock/Peter Ackroyd/Çeviren: Mehmet Gürsel/Alfa Yayıncılık/ 326 Sayfa Alfred Hitchcock garip bir çocukluk geçirdi. Poe’nun eserlerindeki ürkütücü tavırdan etkilendi. Peki karanlık bir dehaya sahip bu ilginç figür nasıl oldu da 20. yüzyılın en saygın film yönetmenlerinden biri oldu? Peter Ackyord, uzaktaki bir köşede yönetmen koltuğunda oturan Hitchcock’un korkularını, güvensizliklerini, takıntılarını ve ilginç çalışma yöntemlerini inceliyor. Onun tarzından umutsuzluğa kapılan Grace Kelly, Cary Grant, James Stewart, Ingrid Bergman ve Tippi Hedren gibi ikonik film yıldızlarının da minyatür bir portresini veriyor. Kimsesizler Adası/ İbrahim Bakırhan/ İnkılap Kitabevi/ 264 Sayfa İbrahim Bakırhan, sığınmacı sorununu konu aldığı Kimsesizler Adası adlı aksiyon dolu romanında, dünyanın sunî gündemlerinden sıyrılıp insanların dikkatini bir daha önemli bir konuya çekiyor: Yurtsuz insanlara. Romandaki ada Refugeepolis milyonlarca kimsesize kucak açıyor.   Yeşimin ve Gölgenin Tanrıları/Silvia Moreno - Garcia/Çeviren: Mustafa Güdük/İthaki Yayınları/344 Sayfa Maya mitolojisi ile çağdaş dünyanın kesiştiği karanlık bir peri masalının anlatıldığı romanda, Casiopea Tun, Meksika’nın güneyindeki küçük bir kasabadan uzaklarda yaşayabildiği bir hayatın hayalini kurar. Ne var ki bu hayat yıldızlar kadar ulaşılmazdır, ta ki karşısına gizemli bir sandık çıkıncaya dek... Sandığı açmasıyla bir Maya tanrısının ruhunu istemeden de olsa serbest bırakır. Böylece sıradan bir genç olan Casiopea, kendini efsanevi bir tanrının yoldaşı olarak bulur.

Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar. 1- Ghetts (feat. Aida Lae) / “Good Hearts” 2- serpentwithfeet / “Sailors’ Superstition” 3- Genesis Owusu / “Don’t Need You” 4- Paul McCartney (feat. Khruangbin) / “Pretty Boys” 5- The Coral / “Vacany” 6- AVIV / “Black Coffee” 7- Ben Howard / “What A Day” 8- Delvon Lamarr Organ Trio / “Hole In One” 9- Dry Cleaning / “Scratchcard Lanyard” 10- Shame / “Born In Luton”

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar… 1- Ah! Kosmos & Büşra Kayıkçı / “0502” 2- Lara Di Lara / “Bedenin Her Bir Kıvrımında” 3- Bilal Karaman / “Karma” 4- Deeperise & Jabbar / “Unuttum Derdimi” 5- Birileri / “ultrapop” 6- Lalalar / “Ninja Partisi” 7- Can Bonomo / “Kaplan” 8- Anıl Emre Daldal / “Dertler” 9- Barış Demirel / “Kakülünde Ak Oldum” 10- Ozan Ünlü / “Unutuldum”

Oscar şarkıları

93. Akademi Ödülleri’ne aday filmlerden şarkılar… 1- Alexandre Desplat / “The Midnight Sky” 2- James Newton Howard / “Captain Jefferson” 3- Terence Blanchard / “Finding The Gold 4- Emile Mosseri / “Jacob’s Prayer” 5- Ludovico Einaudi / “Cold Wind Var. 1 - Day 1” 6- Ludwig Goransson / “MEETING NEIL” 7- Trent Reznor and Atticus Ross / “Every Thing You Do” 8- H.E.R. / “Fight For You” 9- Celeste / “Hear My Voice” 10- Jon Batiste / “Born To Play”
Derleyen: Alper Bahçekapılı

Haftanın yeni film ve dizileri

Things Heard and Seen Genç sanatçı (Amanda Seyfried) ve kocası (James Norton) Manhattan’dan ayrılıp daha küçük, sakin bir yerde, yeni bir evde yeni bir hayat kurmaya karar veriyorlar. Filmde yeni ev de, evlilik de karanlık sırlarla dolu. (29 Nisan’da Netflix’te) Shadow and Bone Leigh Bardugo’nun tüm dünyada en çok satan Grishaverse romanlarından uyarlanan fantastik dizi Shadow and Bone, yetim bir asker olan Alina Starkov’un savaş mağlubu ülkesini kurtarabilecek özel bir gücü keşfetmesiyle başlıyor. Karanlıklar Diyarı’ndaki tehdidin büyümesiyle, Alina, Grisha isimli seçkin bir büyülü asker ordusuna katılıp bildiği her şeyden uzaklaşır. (Netflix) The Commons Distopya hikayelerini severiz ama o distopya bize çok uzak olmayan bir gelecekte geçiyorsa biraz rahatsız edici olabilir. 2019’da yayınlanan The Commons tam olarak böyle bir dizi. Avusturalya’daki dijital platform Stan’de yayınlanan sekiz bölümlük yapım 23 Nisan’dan itibaren D-Smart’ta yayınlanacak. İklim krizi yüzünden harap olmuş, havanın hastalıklı bir turuncu tonda olduğu Sydney’deki insanların bu durumla mücadele etmeye çalışmasının hikayesi, birçok orman yangını ve tartışmanın üzerine denk gelince epey ilgi çekmişti. Başroldeki Downton Abbey’de de izlediğimiz Joanne Froggatt’a ER’ın Dr. Brenner’ı David Lyons eşlik ediyor. Çevreyi hâlâ doğa harikasıymış gibi göstermeye çalışan teknolojik dev ekranlar, yüz tanıma teknolojisiyle insanları kontrol eden hava araçları, yayılan hastalıklar ve bunun içinde yaşamaya çalışan insanların gerçekten etkileyici hikayesi. (D-Smart) Coyote Emmy ve Altın Küre Ödüllü Michael Chiklis bu yıl yeni bir diziyle ekranlara döndü. Fantastik 4 ve The Shield’dan tanıdığımız ünlü aktörün başrolünde yer aldığı Coyote ocak ayında CBS’in dijital platformunda yayınlandı ve çok sevildi. Chiklis’in canlandırdığı Ben Clemens’in yıllarca sınır devriyesi olarak çalıştıktan sonra taraf değiştirmek zorunda kalmasını anlatan dizinin yedi bölümlük ilk sezonu 28 Nisan’da D-Smart’ta ekrana gelecek. Dizinin yönetmeni Lie To Me’den de tanıdığımız David Graziano. Bir sınır muhafızı olan Ben Clemens’in yıllarca ülkesine girmelerine izin vermemek için uğraştığı insanlar için çalışmak zorunda kalmasının izleyeceğimiz yapımda Chiklis’e, Vis A Vis’de izlediğimiz Adriana Paz ve League of Legends gibi birçok video oyununa sesiyle katkı veren Cynthia McWilliams gibi isimler eşlik ediyor. (D-Smart)

Büyüklere, çocuklara ve kitap okumaya sevenlere

Festivale özel 40. İstanbul Film Festivali filmlerini filmonline.iksv.org adresinden izleyebilir, biletlerinizi aynı adresten satın alabilirsiniz. Şiddet Tekeli: Fransa’da Kasım 2018 ile Şubat 2020 arasında Sarı Yelekliler hareketi sırasında polisle göstericilerin karşı karşıya gelişlerinin video kayıtları bu belgeselin temelini oluşturuyor. Çok sayıda da görüş bildiren var ve kimliklerini yani kim tarihçi, kim gösterici, kim polis, ancak filmin son jeneriğinde öğreniyoruz. (Fransa, 22 -27 Nisan) Aynalar: Masallarda gerçeklik payı olduğu inkâr edilemez olsa da günümüzün sosyal medya ve selfie çılgınlığının masallarda bile yer bulduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Baştan sona “selfie bakış açısıyla” çekilen film tam da fenomenin diyarına dalan deneysel bir masal. Yönetmen Pakalnina “günümüzde herkes akıllı telefonlardan kendi görüntülerine bakıp Kötü Üvey Anne’den bile fazla kendi kendine konuşuyor aslında” diyor. (Letonya-Litvanya, 23 - 28 Nisan)
Köstebek Ajan
Köstebek Ajan
Köstebek Ajan: Hem belgesel hem de uluslararası film kategorilerinde 2021 Oscar adayları arasında olan film, görüp görebileceğiniz en sevimli casus filmi ve inanması güç olsa da çok sağlam, gözlemci bir belgesel. Bir huzurevini incelemesi talep edilen 83’lük özel dedektifin hikayesini çeken yönetmen Maite Alberti, aynı zamanda film eleştirmeni. (Şili-Hollanda-Almanya-İspanya-ABD, 24 - 29 Nisan) Sarayın Sessizliği: Şubat 2021’de hayatını kaybeden Tunuslu öncü sinemacı Moufida Tlatli anısına gösterilen film, Fransız sömürgesinin sona erdiği 1950’lerde ayrıldığı Tunus’a yıllar sonra geri dönen şarkıcı Alia’yı izliyor. Annesinin bir zamanlar hizmetkâr olduğu sarayı ziyaret eden Alia, burada ülkesinin ve ailesinin acı geçmişini anımsıyor. (Tunus, 25 - 30 Nisan)
Çocuklar başrolde 23 Nisan’ı kutlarken bir yandan da çocukların başrolünde olduğu hikayeleri, onlarla birlikte izlemeye ne dersiniz? Bizim Köyün Şarkısı: Ailesiyle birlikte İstanbul’dan köye taşınan Çınar’ın yeni çevresine alışma süreci çok tanıdık bir temayı çocukların gözünden işliyor. Bolca Ege şivesi ve müzik sosuyla birlikte üstelik. Son dönemin yıldız çocuk oyuncusu Berat Efe Parlar başrolde. (Netflix) Bücür: Yine Berat Efe Parlar, bu kez yanında ona Seren Şirince ve Seçkin Özdemir gibi ünlü oyuncular eşlik ediyor. Bilgisayar dehası Umut’un İstanbul’a gidip annesini bulma macerası bol koşturmaca ve bir o kadar eğlence vaat ediyor. (Netflix)
Charlie’nin Çikolata Fabrikası
Charlie’nin Çikolata Fabrikası
Charlie’nin Çikolata Fabrikası: Aşk filmleri için Titanik neyse, bu alanda da Charlie’nin hikayesi o. Willy Wonka’nın göz doyuran fabrikasındaki muhteşem macera, Johnny Depp’in oyunculuğuyla da birleşince 15 yıldır tekrar tekrar izlenen bir yapımı ortaya çıkarıyor. (Netflix) Finding Ohana: Yaz tatilini bir Hawaii adasında geçiren iki kardeşin atıldıkları hazine bulma macerası gerçekten çok keyifli. Bolca “Aloha” ve tropik manzarayla birlikte iyice keyifli hale gelen macera boyunca iki kardeş de kökenleriyle bağ kurmayı öğreniyor. (Netflix) Wonder: Yüzü doğuştan deforme olan Auggie’nin, dışarıyla ilk kez gerçekten iletişim kurma hikayesi hem çok düşündürüyor hem de iyi hissettiriyor. Çocukların ne kadar acımasız ve ne kadar sevgi dolu olabileceğinin hikayesine Julia Roberts da yıldız ışığı katıyor. (BluTV)
Kitaplar başrolde 23 Nisan Dünya Kitap Gecesi’nde elbette okuyoruz. Ama ertesi gün için kitapların ve kitaplıkların başrolünde olduğu hikayeleri izleyebiliriz değil mi? Notting Hill: Bir kitapçı âşık olursa bunu ifade etmesine yardımcı olacak çok fazla arkadaşı da olur. Aşık olduğu kişi bir Hollywood yıldızı bile olsa. Julia Roberts ve Hugh Grant’in başrolünde olduğu 1999 yapımı ünlü film Türkiye’de Aşk Engel Tanımaz adıyla yayınlanmıştı.  The Ninth Gate: Samimi bir aşk hikayesinden tüyler ürperten bir uyarlamaya geçiyoruz. İstediğini bulmak için her yolu mubah gören bir kitapçı, ender bir kitabın peşine düşüyor ve izleyiciyi Şeytan’a tapan bir grupla tanıştıran bir dünyaya giriyor. Johnny Depp başrolde. 
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society: Tanınmaya çalışan Londralı bir yazarın 2. Dünya Savaşı sırasında işgal altında kurulan bir kitap kulübüne katılma hikayesi çok satan bir romandan uyarlama. Bu kez başrolde bir kitapçı yok ama kitapların izleri her yerde.  About Time: En hatırlanan repliği Tim’in, bir yayınevinde okuyucu olarak çalıştığını söyleyen Mary’ye, “Hayatını nasıl kazanıyorsun sorusuna nefes alıyorum demeye benziyor” dediği bir film elbette bu listede olmalı. Uslanmaz romantikler için muhteşem bir hikaye. (Netflix) Bookmarks: Celebrating Black Voices: Siyah yazarların kaleminden çıkan ırkçılık karşıtı ve eşitlik temalı hikayeleri ünlü isimler seslendiriyor ve renklerin ötesindeki bu hikayeler 9-10 dakikalık bölümler halinde çocuklara ulaşıyor. Dikkat, yetişkinler de sevebilir. 
Derleyen: Mehmet Dinler