22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2021 04:47 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Haftanın kültür-sanat önerileri (9-15 Nisan)

Haftanın kültür-sanat önerileri (9-15 Nisan)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 9-15 Nisan haftasının önerileri…


‘Popüler olmasa da seyrederim’ diyenlere öneriler

Film festivali özel filmonline.iksv.org adresinden 40. İstanbul Film Festivali takip edilebiliyor. Haftanın filmleri aşağıda, biletler 12 TL Tufan Olmayacak: Savaş çıksa ve kimsenin haberi olmasa, o savaş yine de var mıdır? Film, bu sorudan yola çıkarak bir albayı izliyor. Farklı ülkelerde danışmanlık yapan, savaşlar çıkaran bu albay, kendi ülkesinde bir iç savaş patlak verince ne yapacak? (Litvanya, 8 - 13 Nisan) Asla Ağlamam: Tek derdi ehliyet sınavını geçmek olan 17 yaşındaki delişmen Ola, inşaat işçisi olan babası İrlanda’da ölünce cenazeyi memleketine getirmek için oraya gitmek zorunda kalır. (İrlanda - Polonya, 9 -14 Nisan) Gönül İşleri: Fransız filmlerini değerlendiren Lumières Akademisi, 2020’nin en iyi filmi olarak belirledi. Genç kadın sevgilisinin kuzeniyle dört gün baş başa vakit geçirmek zorunda kalıyor ve ikili eski sevgililerinden, hayattan, aşktan söz ederken aşk üçgenleriyle kaçamak hikâyeleri birbirini izliyor. (Fransa, 10 - 15 Nisan) Pazar Günleri: Sanal gerçeklik alanındaki yenilikçi işleri ve belgeselleriyle tanınan yönetmen Alethea C. Avramis, bu kez son derece kişisel bir hikayenin, ABD’de 30 yıl boyunca Rum Ortodoks kilisesine mensup bir papaz olarak çalışan babasının aniden görevi bırakmaya karar verişinin belgeselini yapmış. (Yunanistan - Fransa, 11 - 16 Nisan)
BluTV'de yerli diziler Dijital platformlar, kaçırdığımız yerli dizileri yakalamak için de imkan sunuyor. Bölüm sürelerinin makul olduğu zamanlardan hatta... Çemberimde Gül Oya: Çağan Irmak ne yaparsa yapsın her zaman bu diziyle hatırlanacak. Mehmet ile Yurdakul’un büyük aşkı çevresinde 12 Eylül darbesine giden günlerin hikayesini anlatan usta yönetmen muhteşem yan karakterleriyle 40 bölümlük bir şaheser ortaya çıkarmıştı. Yılan Hikayesi: “Bana sadece iş arkadaşlarım Memoli der” ve “Ebe köylü kızı” repliklerini duymuş kadar oldunuz değil mi? Memoli’nin jöleli kafası, Zeyno’nun “Ferhat” diye bağırışı, Kral, Kürşat, Gülsüm, Rambo Berk gibi unutulmaz karakterleri… Nefis bir polisiye.başrolde.  Gülbeyaz: İnanmazsınız, Nejat İşler, Ercüment Çözer olmadan önce çok farklı rolleri de oynuyordu. Gülbeyaz’daki Kadir belki de şahikasıydı. Kan davalı iki ailenin çocukları arasında, kızgınlıktan doğan bir aşk hikayesi. Evdeki Yabancı: O dönem için çok yenilikçi olan jenerik şarkısıyla akıllarda yer edinen dizi Berna Laçin ve Tardu Flordun’un uyumuyla ekranda yer etmişti. Tuhaf bir ev arkadaşlığı ve eğlenceli bir nişanlıcılık oyunu. Aşkım Aşkım: Mehmet Ali Erbil’in zirvedeki MALİ olduğu dönemlerden kalma sitcom her tür komik karakteri içine dahil etmişti. Emel Sayın ile uyumları, restoranlarının ışıltısı, mutfaktaki karakterlerin atışmaları… Biraz gülmek için çok uygun.
Puhu tv festival filmleri Hazır İstanbul Film Festivali bir kez daha dünya sinemalarına yolculuk fırsatı tanımışken, puhutv’nin festival özel seçkisini de ihmal etmeyelim. Tulpan: Aslında anlatılan, filme adını veren Tulpan’ın büyük kulaklı diye aşağıladığı Asa’nın hikayesi. 2008’de Cannes Film Festivali’nden Gençlik ödülüyle dönen film, Kazakistan’ın kırsallarında geçen hikayesiyle oldukça etkileyici. Kamchatka: Ailesiyle birlikte bambaşka insanlar gibi davranmak zorunda kalan 10 yaşında bir çocuğun hikayesi, filmin bütün politik altyapısına karşın oldukça dramatik bir kurguyu seyirciye veriyor. 2003’te birçok ödül kazanan film, Arjantin’deki 1976 darbesinin hemen ardından yaşananları konu alıyor. Harry, He’s Here To Help: 2000 yapımı film Fransız sinemasının aşka ve ilişkilere dair özgün bakışından büyük izler taşıyor. Giderek sıkıcılaşan bir evlilik, bir anda çıkagelen eski bir dost, lüks zevkler ve kaliteli bir oyuncu kadrosuyla perdeye aktarılan yoğun bir gerilim. Tony Takitani: Yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılırsa yalnızlık olmaz ama sinemaya aktarılabilir değil mi? Bugüne kadar anlatılan en güzel yalnızlık hikayelerinin birinde, kimlik bunalımı yaşayan bir Japon ergeni başrolde. Tony’nin müzisyen babasıyla birlikte film müzikler açısından da kusursuz. Elsa & Fred: Yaşınız ne kadar ilerlemiş olursa olsun aşk ve hayaller için asla geç değil. Arjantin- İspanya ortak yapımı film bu cümleyi kanıtlayacak bir hikaye sunuyor. Elsa ve Fred’in yaşadıkları romantik ve sımsıcak hikayeyi izlemek, çok eğlenceli bir deneyim. Derleyen: Mehmet Dinler

Haftanın çok satan yerli kitapları

Bu liste Amazon Türkiye, D&R, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi çok satanlar listelerinden ortalama alınarak oluşturulmuştur.
  • Veba Geceleri, Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları
  • Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin, Doğan Cüceloğlu, Kronik Kitap
  • Küllerin Günü, Jean-Christophe Grange, Doğan Kitap
  • Empedoklesin Dostları, Amin Maalouf, Yapı Kredi Yayınları
  • Hayvan Çiftliği, George Orwell, Can Yayınları
  • Parsel Parsel, Murat Ağırel, Kırmızı Kedi Yayınları
  • Seyir, Piraye, Mona Yayınevi
  • Bir İdam Mahkumunun Son Günü, Victor Hugo, Hasan Ali Yücel Klasikler
  • Sevmek Yetmez - Çocuk Yetiştirmedeki Eksik Parça, Martha Moraghan Jablow , Nancy Samalin, Buzdağı Yayınevi

Haftanın çok satan yabancı kitapları

Bu liste The New York Times Çok Satanlar Listesi’nden alınarak oluşturulmuştur.
  • The Four Winds, Kristin Hannah, St. Martin’s
  • The Vanishing Half, Brit Bennett, Riverhead
  • The Consequences of Fear, Jacqueline Winspear, Harper
  • Double Jeopardy, Stuart Woods, Putnam
  • The Bounty, Janet Evanovich ve Steve Hamilton, Atria
  • Later, Stephen King, Hard Case Crime
  • The Midnight Library, Matt Haig, Viking
  • Eternal, Lisa Scottoline, Putnam
  • The Rose Code, Kate Quinn, Morrow
  • Life After Death, Sister Souljah, Atria/Emily Bestler

Elif Tanrıyar’ın seçtiği haftanın yeni çıkan kitapları

Büyük Bir Aşk Hikayesi / Susanna Tamaro / Can Yayınları Deniz, rüzgâr ve yağmurun bir araya getirdiği iki insan: Edith ve Andrea. Tamaro, romanında okuru hayat, sevgi, kader ve yas gibi temel meseleler hakkında düşünmeye davet ederken gerçek ve belirsizliğin sınırlarında geziniyor. Nehir ve Tüm Diğer Şeyler / Mustafa Nuri / Roman  İlk filmi ‘Vücut’la önemli festivallerde ödüller kazanan yönetmen Mustafa Nuri, ilk romanında birbirine yabancı dört insanı anlatıyor. Olağanüstü bir güce sahip Nehir, acılar, arzular, pişmanlıklar… Tüm güzelliği ve ağırlığıyla hayat…  Kırmızı Giysili Adam /Julian Barnes / Ayrıntı Yayınları Julian Barnes, Kırmızı Giysili Adam’da 19’uncu yüzyıl da yaşamış öncü bir doktor, sanat meraklısı bir koleksiyoncu ve bir Donjuan olan Samuel Pozzi’den hareketle biyografi kavramının içini zengin ve ilginç öğelerle dolduruyor.  Eumeswil  / Ernst Jünger / Jaguar Kitap Çağdaş Alman edebiyatının en güçlü yazarlarından Ernst Jünger’in 82 yaşındayken yayımladığı ve bütün bir uygarlık tarihinin nitelik ve içeriğini historiyografik, ansiklopedik, felsefi öğelerle harmanlayarak irdelediği distopik romanı. 

Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar.
  1. Local Opener & Summer Salt / “I’ve Got You”
  2. Real Estate / “Soon”
  3. Paul McCartney & Beck / “Find My Way”
  4. King Gizzard & The Lizard Wizard / “O.N.E.”
  5. Clap Your Hands Say Yeah / “CYHSY”
  6. James / “All The Colours Of You”
  7. Pote & Damon Albarn / “Young Lies”
  8. Mello Music Group & Marlowe / “One of The Last”
  9. Nils Frahm & Peter Broderick / “Hammers”
  10. Floating Points, P.Sanders, L.S.O. / “Movement 6”

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar…
  1. Fazıl Say & Senem Demircioğlu / “Seni Sevdim Diye (Muammer Sun)”
  2. Işıl Kahraman / “Ne Öyleyim Ne Böyleyim”
  3. Evrencan Gündüz / “Sen De İnanma”
  4. Şenceylik / “Çok Eski Şarkı”
  5. Sufle / “Ilık Sonbaharlar”
  6. Canozan / “kapalı pedeler”
  7. Jehan Barbur / “Suç”
  8. Mert Demir / “HEPSİ SENİN YÜZÜNDEN”
  9. Sepya / “Gece”
  10. Ezhel / “Sakatat”

Hip-Hop şarkıları

Hafızalardan silinmeyen hip-hop klasikleri…
  1. Public Enemy / “Fight The Power”
  2. N.W.A. / “Straight Outta Compton”
  3. Run-D.M.C. / “Sucker M.C.’s”
  4. LL Cool J / “Mama Said Knock You Out”
  5. Wu-Tang-Clan / “C.R.E.A.M”
  6. Afrika Bambaataa / “Planet Rock”
  7. Grandmaster Flash & The Furious Five / “The Message”
  8. The Notorious B.I.G. / “Gimme The Loot”
  9. Jay-Z / “99 Problems”
  10. 2Pac / “Dear Mama”
Derleyen: Alper Bahçekapılı