09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.11.2023 11:14 | Son Güncelleme: 25.11.2023 10:28

Hamlelerini Cumhuriyetin 100. Yılı için yapıyorlar

Türkiyenin en iyi satranç oyuncuları Cumhuriyetin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası için Ankara’da bir araya geldi. Ülkenin en iyi 12 sporcusunun yarışacağı karma turnuvanın galibi 27 Kasım’da belli olacak
TSF Başkanı Gülkız Tulay (En Solda) Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen (en Sağ) Türkiye Kadınlarda 4 numara WFM Gülenay Aydın (Önde)
TSF Başkanı Gülkız Tulay (En Solda) Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen (en Sağ) Türkiye Kadınlarda 4 numara WFM Gülenay Aydın (Önde)

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Cumhuriyetin 100. Yılı şerefine ülkenin en iyi oyuncularını karşı kaşıya getirdi. Aralarında  Türkiye’nin bir numarası Büyükusta ünvanlı GM Mustafa Yılmaz, Kadın Büyükusta WGM Kübra Öztürk Örenli, Türkiye’nin üç numarası GM Dragan Solak, Türkiye’nin beş numarası IM Ediz Güreli, Kadın Uluslararası Usta WIM Hayale Isgenderova’nın da olduğu ülkenin en iyi 12 ismi Ankara’da, Cumhurriyetin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası yarışıyor. Sporcular ilk hamlelerini 23 Kasım sabahı Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde yaptı.

 “Cumhuriyetimizin değerleri ile örtüşüyor”

Turnuvanın açılış töreninde konuşmasını Türkiye Satranç Federasyonu’nun 2005 yılından beri ana sponsorluğu üstlenen İş Bankasının Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen 2024 yılında bankanın da 100. yaşını kutlayacağını hatırlatarak “bunun neredeyse 5’te 1’inde satranç hep hayatımızda yer aldı. Daha fazla gencimizi, çocuğumuzu satrançla tanıştırmak, bu sporu sevdirmek, yeni sporcular yetiştirmek ana hedeflerimizden biri haline geldi” dedi. Başta 2012 yılından bu yana TSF Başkanlığı görevini yürüten Gülkız Tulay’a ve TSF’ye teşekkür eden Sözen, Cumhuriyetin 100. Yılında bu kupanın kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Satrancın etik değerleri ve sporcularına kattıkları ile Cumhuriyetimizin değerlerinin çok örtüştüğüne inanıyoruz.  Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi bağımsızlığın ancak iktisadi bağımsızlıkla sağlanabileceği vizyonundan yola çıkarak hayata geçirdiğimiz İktisadi Bağımsızlık Müzemizde bu turnuvanın gerçekleşmesinin anlamlı olacağını düşündük. Atatürk’ün de bizzat ziyaret ettiği bu tarihi binada Cumhuriyetimizin 100. yılına özel bir turnuva düzenlemek istedik. Ne mutlu ki satrancın çok kıymetli sporcularının, ustalarının yer aldığı, çok üst düzeyde bir turnuva oluyor"

“Türk satrancı fark yaratan bir noktaya geldi”

Sözen’in ardından konuşan ve dünyadaki başarıları ile Türk satrancının son yıllarda fark yaratan bir noktaya geldiğini söyleyen Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay şöyle devam etti: “Gençlerimizin hayalleri, hedefleri büyüdü. Başarı hikayeleriyle, mücadeleleriyle kazandıkları Avrupa, Dünya ve Olimpiyat dereceleriyle, dünyanın en iyileri arasına giren, dünya otoriteleri tarafından övgüyle bahsedilen sporcularımızla gurur duyuyoruz.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran nezdinde tüm İş Bankası Ailesine ve emeği geçen herkese böylesi anlamlı bir turnuvanın düzenlenmesine vesile oldukları için teşekkür ediyorum. Türk satrancını hak ettiği noktaya taşımak için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz… Bu ülkenin aydınlık geleceği için satrancın evrensel ilkeleri ile yürüyen gençlerin önemine yürekten inanıyoruz” dedi.

“Türkiye’nin satrançta potansiyeli çok yüksek”

Turnuvada yarışan, Türkiye’nin üç numarası GM Dragan Solak ülkenin en iyi sporcularından olmanın dışında aynı zamanda ülkenin en iyilerini de yetiştiren bir antrenör.

Turnuvanın en genç ismi Türkiye 5'incisi Ediz Gürel

 

Satrancın son 20 yılda çok daha popüler bir spor haline geldiğini söyleyen Solak "gelecekte Türkiye’nin satrançta potansiyeli çok yüksek… belirli bir seviyeye gelene kadar çocuklar için birçok turnuva ve fırsat mevcut, ancak o seviye aşıldıktan sonra daha zorlu turnuvalar olmalı. Türkiye bu konuda da iyi ama ben biraz daha süper güçlü turnuvalar görmek isterim ki Türkiye’nin en iyi oyuncuları dünyanın en iyi oyuncularıyla daha kolayca bir araya gelebilsinler" açıklamasında bulundu.

“Şimdi sırada ilk 50 var”

Türkiye’nin en iyi satranç oyuncusu Mustafa Yılmaz ise “Ülkenin en iyileri burada, bizim için güzel bir antreman olacak, umarım bu turnuva medyanın da ilgisini çeker ve Türk satrancının gelişimine katkıda bulunabilir” dedi.

Dünyadaki en iyi 100 oyuncu arasında yer almanın yıllardır hedefi olduğunu söyleyen Yılmaz “vitesi yükseltip ilk 50’ye girmek istiyorum. Şimdi aşağı yukar 73. sıradayım, Dragan’ın dediği gibi Türkiye’de çok iyi turnuvalar düzenlenebilir, bu hem gençlerin hem de basının da ilgisini çeker”

Turnuva canlı izlenebilir

Oynanacak beş turun ardından eleme sistemi uygulanacak, yarı final ve final maçlarının ardından, 100. Yıl Kupasını kazanan isim, 27 Kasım’da belli olacak. Tüm sporculara toplam 600.000 TL nakdi ödül takdim edilecek olan turnuvanın maçları TSF’nin YouTube kanalından canlı olarak takip edilebiliniyor.