28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 14.12.2022 18:24 | Son Güncelleme: 15.12.2022 08:26

İBB Başkanı İmamoğlu'na hapis kararına siyasilerden tepkiler

İBB Başkanı İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesine AK Parti'den ve siyasilerden ilk tepki geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Tunç,  "İstinaf ve temyiz yolu açık olan bir karar üzerinden fırtına kopararak mağduriyet algısı oluşturmanın kimseye faydası yoktur" ifadelerine yer verdi
İBB Başkanı İmamoğlu'na hapis kararına siyasilerden tepkiler

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na YSK üyelerine hakaret suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Karar önce istinaf mahkemesi sonra Yargıtay tarafından incelenecek, kesinleşirse İmamoğlu siyasi yasaklı olacak ve belediye başkanlığı görevine devam edemeyecek. Karara siyasilerden tepkiler gecikmedi.

Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama

Almanya'da kararı öğrenen Kılıçdaroğlu, ilk değerlendirmesinde "Hukukun nasıl katledildiğini, bir kişinin iradesine teslim edilen devletin nasıl çürüdüğünü, intikam duygusunun hangi noktalara taşındığını hepimiz görüyoruz. Biz sonuna kadar adaleti savunacağız. Adaletsizliği yapanların da yanına bırakmayacağız" dedi.

"Adaletin katline şahitlik ediyoruz"

Sosyal medya hesabından bir video daha paylaşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi, "Bugün hukukun, adaletin katline şahitlik ediyoruz. Bugün aklını ve vicdanını kiralamış insanlara şahitlik ediyoruz. 6 yaşında sistematik tecavüze uğrayan bir çocuğumuzun faillerini gözaltına bile almayan, iki sene boyunca görmezden gelenler bugün Ekrem İmamoğlu'nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasakla yıldırmaya çalışıyorlar.

"Moralinizi bozmayın"

"28 Şubat'çılar artık sarayın içindedir. Saray artık 28 Şubat zihniyetinin ta kendisidir. Bu darbeci, yasakçı zihniyetiniz batsın sizin. Ama unuttuğunuz bir şey var. Hiçbir CHP'li zorbalar karşısında sinmez, geri adım atmaz. Göreceksiniz, öğreneceksiniz bunu. Biz and içtik ve dedik ki, ülkeyi bu karanlıktan çıkaracağız. Ama bu karanlığı yenmek yetmez. Bir daha geri gelmemek üzere tarihin çöp sepetine atacağız. Şu anda Almanya programımı keserek İstanbul'a yola çıkıyorum. Moralinizi bozmayın. Hak galip gelecek, sonunda halk galip gelecek. Milletime söz veriyorum bu organize kötülüğü yeneceğiz."  CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "Millet sandığa gider, bu haksızlığa, vicdansızlığa, kumpasçılığa cevabını verir" açıklamasında bulundu.

AK Parti'den ilk açıklama: Karalama siyasetinden ibarettir

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, karara ilişkin, "İstinaf ve temyiz yolu açık olan bir karar üzerinden fırtına kopararak mağduriyet algısı oluşturmanın kimseye faydası yoktur" ifadesini kullandı. Tunç, yaptığı yazılı açıklamada, İmamoğlu'nun YSK üyelerine ahmak diyerek hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle verilen mahkumiyet kararının, ilk derece mahkemesinin kesin olmayan kararı olduğunu belirtti. 

Tunç, "Kararın, iktidarın talimatıyla verildiği iddiası karalama siyasetinden ibarettir" ifadelerine yer vererek şunları kaydetti, "Kararın, iktidarın talimatıyla verildiği iddiası karalama siyasetinden ibarettir. Yargı kararları eleştirilebilir, ancak bu kararlar üzerinden karalama siyaseti yapmak yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, bağımsız ve tarafsız yargıya müdahale söz konusu olamaz" 

Bozdağ: Karar istinaf ve Yargıtay denetimine açıktır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mahkumiyet kararına karşı istinaf ve temyiz yolunun açık olduğunu belirterek, "Yargılama süreci devam etmektedir" dedi. 

Hakimlerin görevlerinde bağımsız olduğunu, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun, kanaatlerine göre hüküm verdiklerini belirten Bozdağ, şöyle devam etti: "İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği karar kesinleşmiş, nihai bir karar değildir. Bu karara karşı istinaf ve temyiz yolu açıktır. İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlar, hukukumuzun öngördüğü yargı mercii tarafından da denetlenmektedir. Bu karar da istinaf ve Yargıtay denetimine açıktır. Yargılama süreci devam etmektedir."

"Kul kurar kader gülermiş"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İmamoğlu'yla ile bir fotoğrafını paylaşarak kısa bir açıklamaya yer verdi. Akşener, "Kul kurar, kader gülermiş…" ifadelerine yer verdiği fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı.  

"Millet iradesine ipotek konulamaz"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter hesabından bir video paylaşarak, "Millet iradesine ipotek konulamaz Sn. Erdoğan bunu en iyi sen bilirsin. İstanbul Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu'na destek vermek ve onu bu göreve seçen İstanbullu seçmenin iradesine sahip çıkmak için programlarımı iptal ettim, İstanbul'a geliyorum" açıklamasına yer verdi. 

"Bu yanlışı düzelteceklerine inanıyorum"

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, karara ilişkin, "Bugünkü mahkeme kararı sadece Ekrem İmamoğlu'na değil Türkiye’ye karşı yapılan büyük bir haksızlıktır. Millet iradesi her şeyin üstündedir. Üst mahkemelerin bu yanlışı düzelteceklerine inanıyorum" ifadelerine yer verdi. 

"Karar vicdani ve hukuki değildir"

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da kararı sosyal medya hesabından değerlendirdi. Karamollaoğlu, şu ifadelere yer verdi, "İBB Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karar vicdani ve hukuki değildir! Adalet mekanizmasını siyasetin elinde adeta bir kılıç gibi kullanan bu anlayış kaybetmeye mahkumdur! Millet iradesini görmezden gelenler dün kaybetmiştir, bugün ve yarın da kaybedecektir!" 

"Demokrasi ayıbıdır"

 Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise İstanbul'daki tüm Memleket Partilileri Saraçhane'ye davet ederek, "Yargının siyasi talimat ile hareket etmesini ve Ekrem İmamoğlu'na yönelik siyasi yasak talebini kabul etmiyoruz. İstanbul'daki tüm Memleket Partilileri Saraçhane'ye gitmeye ve bu demokrasi mücadelesine ortak olmaya davet ediyorum. Siyasi yasak istemiyle yargılanan birisi olarak; Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak büyük bir demokrasi ayıbıdır! Yargıya verdiğiniz talimatlar ile sandıkta yenemediğinizi siyasi yasaklarla engellemeye çalışmak acizliktir" dedi. 

"Zulmün ömrü kısadır"

Türkiye Değişim Partisi lideri Mustafa Sarıgül, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Sayın İmamoğlu’na verilen ceza iktidarlarını koruyabilmek için gözlerinin ne kadar karardığını gösteriyor. Bu zorlamalarla bir yere varamazlar. Yırtıcı kuşun ömrü az olur. Zulmün ömrü kısadır" ifadelerini kullandı. 

"Karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş karara tepki göstererek "Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz. El ele çıktığımız bu yolda biz daima doğrudan yana olacağız Başkanım" açıklamasında bulundu.

"Hiçbir yol arkadaşımızı kurban etmeyiz"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise "16 milyon İstanbullunun iradesini ve somut delilleri göz ardı edenlere, hiçbir yol arkadaşımızı kurban etmeyiz. Hak, hukuk, adalet için. İstanbul yolundayım. Yanındayım Ekrem İmamoğlu" tweetini attı. 

 "Bu yetkiyi gasbetmeye kimsenin hakkı yoktur"

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş ise "Çalmadı, yolsuzluk yapmadı, insanların hukuklarına tecavüz etmedi, milletin malını babasının malı gibi kullanmadı. İstanbulludan aldığı yetkiyle İstanbul’a hizmet etti. Bu yetkiyi gasbetmeye kimsenin hakkı yoktur" ifadelerine yer verdi. 

"Her zaman yanında olacağız"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Kayalar ise, "Demokrasinin, İstanbul halkının, adaletin ve @ekrem_imamoglu'nun yanındayız. Ve her zaman yanında olacağız" açıklamasına yer verdi. 

"Bu ceza milyonlarca yurttaşımıza verilmiştir"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Haktan, hukuktan, adaletten ve gerçeklerden uzak, siyasi baskı ile verilen bu ceza sevgili Ekrem İmamoğlu’na değil, hukukun üstünlüğüne inanan milyonlarca yurttaşımıza verilmiştir. Sevgili Ekrem kardeşime destek için Saraçhane yolundayım" açıklamasını yaptı.