16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2024 20:31 | Son Güncelleme: 17.08.2024 03:15

İl il son durum: Türkiye'nin birçok noktasında alevlerle mücadele sürüyor

İzmir, Manisa, Bolu, Aydın, Muğla, Mersin ve Karabük'teki orman yangınlarına müdahale sürüyor. AFAD, 5 ilde 3 bin 583 kişinin yangın bölgelerinden tahliye edildiğini açıkladı
İl il son durum: Türkiye'nin birçok noktasında alevlerle mücadele sürüyor

Türkiye genelinde şu ana kadar 73 yangın çıktı. Bunların 46'sı kontrol altına alındı, 27'sine müdahale devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülke genelindeki orman yangınlarının tamamında herhangi bir can kaybının olmadığını söyledi. AFAD, İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa'daki orman yangınlarında tedbir amaçlı 3 bin 583 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

İzmir

Karşıyaka Yamanlar'da dün akşam çıkan yangın rüzgarın da etkisiyle yayıldı. AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yangında 16 ev kül oldu. Karşıyaka Belediyesi, su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları acil desteğe çağırdı. Karşıyaka'da 800, alevlerle mücadelenin sürdüğü bir diğer ilçe Bayındır'da ise 100 kişi tahliye edildi.

Manisa Gördes ve Salihli'de 1440 kişi tahliye edildi 

Manisa'nın Gördes ilçesindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Boyalı ve Kayacık mahallelerinde 14 Ağustos'ta çıkan orman yangınları, bölgedeki rüzgarın ve arazinin sarp yapısı nedeniyle yayılmaya devam ediyor.

Bölgede Gördes'e bağlı Yeniköy ve Karayakup ile Salihli'ye bağlı Hacıhıdır, Kemer, Kale ve Kurttutan mahallelerindeki vatandaşlar tahliye edildi. Yangın bölgesinde kalan Karayakup Mahallesi ile Danda mevkisindeki evler tamamen yandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Karayakup köyü 60, Yeniköy Mahallesi 260, Kale Mahallesi 200, Kemer Mahallesi 400, Kurttuhan Mahallesi 270 ve Hacıhıdır köyünden 250 vatandaşımız olmak üzere toplam 1440 vatandaşımız tahliye edildi" açıklamasını yaptı.  

Muğla Milas

Muğla'nın Milas ilçesi Beçin Çamovası yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinden çok sayıda ekip bölgeye sevk edildi. Alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor. Vali Akbıyık, "Beçin'de iki köyü boşalttık. Yangın geniş bir alanda etkili. Helikopter müdahalesi devam edecek. İnşallah sabaha kalmaz diye umut ediyoruz" dedi.

Bolu Göynük

Bolu'nun Göynük ilçesinde dün ormanlık alanda çıkan yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bolu'daki yangının çok kısa sürede şiddetli rüzgar sebebiyle 30 kilometrelik alanı etkileyecek boyuta geldiğini söyledi. Alanın geniş ve çok sarp olmasının, bölgede yarık ve dik kayalıkların bulunmasının müdahaleyi güçleştirdiğini dile getiren Yumaklı, Bolu'daki yangına 11 helikopter, 118 kara aracı ve 601 personelle müdahalenin sürdüğünü, gece boyunca çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Ekiplerin sonuç ala ala gittiğini söyleyen Yumaklı, şöyle devam etti: "Çok şükür can kaybımız yok. Her şey bu anlamda kontrol altında. Ayvatlar, Umurlar, Yeniköy ve Seferler mahalleleri tedbiren tahliye edilmiş durumda. Yine tedbir amaçlı Göynük-Nallıhan yolu da trafiğe kapatıldı. Bölgede havadan müdahaleye sabaha kadar ara verildi. Yangına karadan müdahale sürüyor. Trafiğe kapalı olan Göynük- Nallıhan yolunda ise yalnızca görevli ve yardım götürmek isteyen araçların geçişine izin veriliyor. 

Mersin Silifke 

Mersin'in Silifke ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangının kontrol altına alınması için havadan ve karadan çalışma başlatıldı.

Ortaören Mahallesi'ndeki ormanlık alandan henüz belirlenemeyen nedenle duman yükseldi. İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, söndürme helikopteri ve arazözler yönlendirildi. Ekiplerin yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Aydın Didim 

Aydın'ın Didim ilçesinde Akyeniköy Mahallesi yakınlarındaki makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü ile Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri sevk edildi. Aydın Valisi Yakup Canbolat, 20 evin tahliye edildiğini açıkladı. Yangın ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. 

Aydın Bozdoğan 

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle söndürülmeye çalışılıyor. Alınan bilgiye göre, Alhisar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Bölgeye, Orman İşletme Müdürlüğü ile Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri yönlendirildi.
Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Vali Canbolat: 45 kişi tahliye edildi

Aydın Valisi Yakup Canbolat, yangının geniş bir alana yayıldığını söyledi. Gündüz 3 helikopter ve 2 uçakla müdahale edildiğini aktaran Canbolat, şöyle devam etti: "Havanın kararmasıyla birlikte gece görüşü olan bir helikopter çalışmaya devam edecek sabaha kadar. Ayrıca Orman Bölge Müdürlüğümüzün 38 aracı, 147 personeli de bölgede şu an mücadele etmekte. Sağlık Müdürlüğümüzün 15 personeli, 3 ambulansı, bir UMKE ekibi, bir UMKE tıbbi müdahale aracı bölgede görev yapmakta. Yine jandarmamızdan 74 personel ve 16 araç görev yapmakta. Büyükşehrimizin 9 aracı ve 35 personeli de bölgede görev yapmakta. Örmepınar Mahallemizde de 45 kişiyi şu an itibarıyla yangının yaklaşması nedeniyle tahliye ettik. Geri kalan vatandaşlarımızı da tahliye çalışmalarımız devam ediyor. Sabahın erken ışıklarıyla birlikte Orman Bölge Müdürlüğümüzün ve devletimizin bütün imkanları erken saatte tekrar yangına müdahale ile ilgili etkin bir mücadeleye devam edeceğiz."

"Takviye kuvvet talebinde bulunduk"

Tüm ekiplerin yoğun bir mücadele içinde olduğunu vurgulayan Canbolat, "Genel itibarıyla yangın kontrol altına alınamadı, rüzgarın etkisiyle yayılıyor. Ümit ediyoruz ki rüzgar yavaşlar ve yangını kısa zamanda çevreleyip kontrol altına alırız. Mücadelemiz devam ediyor. Bütün ekiplerimiz canla başla mücadele etmeye devam ediyor. Ayrıca AFAD Başkanlığı üzerinden de çevre illerden yangına müdahale ile ilgili gerekli olan bütün ekipmanlar konusunda ve araçlar konusunda da takviye kuvvet talebinde bulunduk. Onlar da yola çıktı." diye konuştu.

Karabük Ovacık

Karabük'ün Ovacık ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor. Beydini köyü mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye 9 arazöz, 3 su ikmal aracı, 2 dozer, 11 pikap, 4 ilk müdahale aracı ile 81 personel sevk edildi. Ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Öte yandan yangın nedeniyle oluşan duman, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki şehir merkezinden görüldü.

Karabük Safranbolu

Safranbolu Ovacuma Ulu Yayla Kırlangıç mağarası mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı.
İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Safranbolu Belediyesi, Karabük Belediyesi ile Kastamonu Orman İşletme Müdürlüğüne aile 13 araç ve 45 personelle yangına müdahale ediliyor. Ekiplerin, yangını söndürmek için çalışması sürüyor. Öte yandan yangın nedeniyle oluşan duman, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki şehir merkezinden görüldü.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Ovacık ve Safranbolu ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlarda şu aşamada herhangi bir yaralanma ya da can kaybının söz konusu olmadığını bildirdi. Ovacık'taki yangının yaklaşık 17-18 hektarlık alanda etkili olduğunu, Safranbolu'da ise yangının 5 hektarlık alanda örtü altı şeklinde çıktığını aktaran Yavuz, Ovacık'ta yangının 2 uç noktada devam ettiğini, ekiplerin özverili müdahalesiyle diğer alanlarda kısmen kontrol altına alındığını kaydetti. Yavuz, Safranbolu'daki yangında 3 evin zarar gördüğünü, 2 büyükbaş hayvanın telef olduğunu dile getirerek, "Fakat yerleşim yerlerimizle ilgili şu aşamada, yaralı veya herhangi bir can kaybı söz konusu değil. Şu anda bulunduğumuz Ovacık ilçemizdeki Alınca köyümüzde de herhangi bir can ve mal kaybı söz konusu değil" diye konuştu.