09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.08.2023 11:18 | Son Güncelleme: 11.08.2023 11:42

İlk kadın Amiral Gökçen Fırat'a Deniz Kuvvetleri'nde yeni görev

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla kurmay albayken tuğamiralliğe getirilen ve bu göreve terfi eden ilk kadın olan Gökçen Fırat'ın Deniz Kuvvetleri'ndeki yeni görevi belli oldu. Tuğamiral Gökçen Fırat, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Savunma Planlama ve Proje Yönetimi Başkanı olarak çalışacak
Fotoğraf: Tuğamiral Gökçen Fırat - 22.01.2004 - Arşiv
Fotoğraf: Tuğamiral Gökçen Fırat - 22.01.2004 - Arşiv

Tuğamiral Gökçen Fırat, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda kurmay albay rütbesindeyken son YAŞ kararıyla tuğamiralliğe terfi etmişti. Türkiye'nin ilk kadın amirali olan Fırat, 2004'te 27 yaşındayken üsteğmen olmuştu ve aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın savaş gemisi komutanı olarak görev yapmıştı.

Resmi Gazete'de yer alan atama kararına göre; Tuğamiral Gökçen Fırat, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Savunma Planlama ve Proje Yönetimi Başkanı görevine atandı. Fırat, İngiltere’deki Mc Northwood Deniz Harekat Daire Başkanlığı görevinde bulunuyordu.

Gökçen Fırat kimdir?

Gökçen Fırat, 22 Haziran 1977 tarihinde İstanbul'da doğdu. Türkiye cumhuriyeti tarihinin ilk kadın amirali olarak tarihe geçti. 1998'de Deniz Harp Okulu'ndan mezun oldu. Deniz Harp Okulu öğrencilerinin donanma görevlerine hazırlandığı eğitim gemilerinden TCG Eğitim Bot-2'nin komutanlığını yaparak Türkiye'nin ilk kadın gemi komutanı oldu. TCG Yavuz fırkateyninde sualtı silahları subaylığı ve denizaltı savunma harbi subaylığı yaptı.

Tuğamiral Gökçen Fırat (Fotoğraf: Anadolu Ajansı)

Genelkurmay Başkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı'nda karargâh görevlerinde bulundu. Norveç'teki SACT Müşterek Harp Merkezi'nde ve İngiltere'deki MC Northwood Deniz Komutanlığı'nda görev yaptı. 2019 yılında Deniz Harp Enstitüsü'nde kurmay subaylık eğitimini tamamladı ve deniz kurmay albay rütbesine terfi etti. 2023 yılında tuğamiral rütbesine terfi etti.

Röportajı gündem olmuş?

Gökçen Fırat amiralliğe terfi etmesiyle sosyal medyada gündem olmuştu. 2004'te verdiği mülakatta Deniz Harp Akademisi’ne giren ilk kadın subay olmayı hedeflediğini söyleyen Fırat, subay olmanın farklılığına değinmişti. 30 Ağustos törenlerini hiç kaçırmadığını ifade eden Fırat, subay olmanın saygın bir meslek ve kadınlar için yeni olduğunu belirterek, ‘’Doktorluğu bile geri plana atacak kadar seviyordum bu işi’’ demişti.