27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.05.2024 04:42 | Son Güncelleme: 17.05.2024 04:42

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen: Amacımız gerçek bir etki ve fayda yaratmak

Paris 2024’te Team Türkiye’yi destekleyen İş Bankası daha fazla gencin olimpiyatlarda ülkemizi temsil etmesine katkıda bulunuyor
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen: Amacımız gerçek bir etki ve fayda yaratmak

İş Bankası olarak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin resmi destekçisisiniz. Bu iş birliği ile neyi hedefliyorsunuz?

Gerek yapısıyla gerek tarihiyle özel anlama sahip olimpiyatlara ülkemiz adına olabildiğince çok sporcuyla katılmanın bir başarı olduğunu düşünüyoruz. Daha çok çocuğumuza ve gencimize sporla buluşma fırsatı sunmanın önemli olduğuna; özellikle de genç nüfusuyla övünen 85 milyonluk bir ülkede olimpiyat ruhunu ve sporu yaygınlaştırıp, başarılı sporcuları yetiştirmek için üzerimize düşeni yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Team Türkiye’nin olimpiyat yolculuğuna eşlik ederek, hem daha fazla gencimizin olimpiyatlarda ülkemizi temsil etmesine hem de çocuklarımızın küçük yaşlarda olimpik değerlerle buluşmasına ve spor alışkanlığı kazanmasına katkıda bulunabiliyoruz.

İş Bankası’nın kuruluşu 1924. Bu aynı zamanda genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kez olimpiyata katıldığı tarih ve olimpiyatlar o dönemde de Paris’te. Bu ilginç tesadüf de destekçi olmada kararınızı etkiledi mi?

İş Bankası 100. yılını kutlarken, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Paris’teki olimpiyat yolculuğu da 100 yaşına ulaşıyor. Bu hikâye bize bir çağrı gibi oldu. Böyle anlamlı bir yılda dünyanın en önemli spor organizasyonuna katılacak olan Team Türkiye’ye özel bir destek sunma fikri bizi çok heyecanlandırdı.
Bu güzel tesadüf burada bitmiyor. Bankamızın aynı zamanda ülkemizin olimpiyat tarihinde önemli yeri olan sporcularla da bir bağı var. Ülkemiz ilk altın madalyasını 1936 Berlin’de milli güreşçimiz Yaşar Erkan ile alıyor. Milli sporcumuz Olimpiyat Oyunları’ndan döndükten sonra İş Bankası’nda çalışıyor. Amsterdam 1928 Olimpiyatları ve Berlin 1936 Olimpiyatları’nda çeşitli dereceler elde eden Mehmet Çoban ve 1948 yılında Londra Olimpiyatları’nda, 1949 yılında Avrupa’da ve 1951 yılında dünya şampiyonasında altın madalya kazanan Yaşar Doğu ile spor yaşamlarının haricinde yollarımız İş Bankası çalışanı olarak da kesişiyor. Ayrıca Mehmet Çoban bankamızdan emekli oluyor. Bütün bu hikayeler bizler için çok büyük bir gurur.

Paris 2024’e 2,5 ay gibi kısa bir süre kaldı. Bu birliktelikten duyduğumuz heyecan da her geçen gün artıyor. Her geçen gün yeni kotaların haberlerini alıyoruz, büyük mutluluk duyuyoruz. Milli sporcularımızın ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyoruz.

Bu yılki olimpiyatlarda çevre, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık gibi temalar ön planda. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Bu alanlar bizim de sürdürülebilirlik çalışmalarımızın odağında bulunuyor. Örneğin Paris 2024’te ilk kez sporcu sayılarında cinsiyet eşitliği olacak. Madalya için ter dökecek sporcuların tam yarısı kadın yarısı erkek sporculardan oluşacak. Biz bundan 100 yıl önce, dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinin henüz çok da gündem olmadığı bir dönemde ilk çalışanları arasında kadınlara da sahip bir banka olmanın gururunu yaşıyoruz. İlk kadın şube müdürü gibi pek çok ilke imza atmış olmak bize büyük mutluluk veriyor. Bugün de kadın çalışan sayımız, erkek çalışan sayısını da geçmiş vaziyette.

Bankaların, finans kuruluşlarının olimpiyatlara sponsor olmaları yeni değil. Sporu ve sporcuları desteklemekteki motivasyonunuz nedir?

Spor, geniş kitlelere hitap eden, birlik duygularını harekete geçiren, rekabeti ve dayanışmayı bir arada yaşatırken dengeli bir toplumsal yaşamı destekleyen çok güçlü bir platform. Hem tek tek hayatları hem toplum kültürünü dönüştürme potansiyeli çok yüksek. Geçmişten bugüne bankacılık faaliyetlerimizi hep ülke ekonomisine ve toplumsal yaşama katkıda bulunmayı önceliklendirerek yürüttük. Tüm sosyal sorumluluk çalışmalarımız gibi spor sponsorluklarımızı da bu yaklaşımla planladık. Sporun ise; fiziksel sağlığın yanı sıra disiplin, zihinsel gelişim, stres ve kaygıyla başa çıkma gibi alanlarda çocuk ve gençlere sunduğu katkıyı çok kıymetli buluyoruz. Bu yüzden sporu günlük yaşamın parçası haline getirmeyi, bunun için de gençler için rol modeller ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz.


Paris 2024 için gün sayıyorlar

26 Temmuz-11 Ağustos 2024 arasında Paris Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi yüzmeden atletizme, eskrimden judoya, bokstan güreşe, jimnastikten taekwandoya sporcularımız temsil edecek. Team Türkiye’nin bazı üyelerini yakından tanıyalım.

Emre Kutalmış Ateşli - Taekwando

Henüz 4 yaşındayken taekwandoya başlayan Emre Kutalmış Ateşli Tokat’ta doğdu. Taekwandoya ilgi duymasının en büyük nedeni bu sporla ilgilenen ağabeyini antremanlarda izlemesiydi. 2001 doğumlu sporcu bugüne kadar pek çok madalya kazandı. 2023 yılında Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya, Grand Slam Champions Serisi’nin Çin ayağında gümüş madalya ve Polonya’da gerçekleşen 2023 Avrupa Oyunları’nda bronz madalyanın sahibi olan Emre Kutalmış Ateşli, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Dünya Taekwondo Şampiyonası’nda erkekler +87 kiloda bronz madalyanın sahibi oldu. Geçen aralık ayında gerçekleşen 2023 Taekwondo Grand Prix Finali’ndeki performansıyla Olimpik Sıralama Listesi’nde ilk 5’teki yerini koruyan Ateşli, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kotasını aldı.

Evin Demirhan Yavuz- Güreş

Serbest stilde mücadele eden Evin Demirhan Yavuz, güreşe 15 yaşında başladı. 1995’te Siirt’te dünyaya gelen sporcu, orta öğreniminin ardından Türk Güreş Vakfı’nın bursundan yararlanarak 13 kişilik ailesini güreşle maddi olarak destekledi. Siirt dışına çıkarak katıldığı uluslararası ve Türkiye’deki turnuvalarda aldığı madalyalarla adından söz ettiren Yavuz’un hayat hikayesi bir belgesele de konu oldu. Belgesel, 2012 yılında 49. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde “En İyi Ulusal Belgesel Film Ödülü”ne, 19. Uluslararası Adana Film Festivali’nde “Belgesel Film Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü. Spor yaşamına pek çok ödül sığdıran Yavuz, 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 50 kilogramda Avrupa Şampiyonu olarak Avrupa ve Dünya şampiyonalarında kazandığı 20 madalya ile güreşte kadınlarda en fazla madalya kazanan kadın sporcu oldu. Evin, Sırbistan’da düzenlenen 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda 50 kiloda ilk 5’e girerek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na kota aldı.

Gizem Özer - Boks

Milli boksör Gizem Özer 2001 doğumlu. Kariyerine 2017 yılında Elazığ Belediye Spor Kulübü’nde başladı. Onun da spor kariyeri diğer sporcularımız gibi başarılarla dolu. Hırvatistan’da düzenlenen 22 Yaş altı Avrupa Boks Şampiyonası’nda gümüş, 2022 Akdeniz Oyunları’nda bronz madalya kazanan Özer, Balıkesir Ünversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Üniversiteler Boks Uni-lig Türkiye Şampiyonası’nda birinci oldu. Gizem Özer’in Polonya’da 2023 Avrupa Oyunları’nda kazandığı bronz madalya ona Paris 2024 yolunu açtı. Gizem Özer, kariyerinde 8 kez Türkiye Şampiyonu oldu.

Adem Asil - Artistik Jimnastik

Ülkemizi ilk kez 2020 yılında Artistik Jimnastik Dünya Kupası’nda temsil eden Adem Asil, 2022 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası’nda halka aletinde, 2023 Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası’nda bireysel genel tasnif ve halka aletinde altın madalya, Antalya’da düzenlenen Artistik Jimnastik Dünya Challenge Kupası’nda yer aletinde altın madalya kazandı. Adem Asil, 2023’te Avrupa Şampiyonası birincisi 2024’te ise Avrupa Şampiyonası üçüncüsü oldu. Asil’in de aralarında yer aldığı Artistik Jimnastik Erkek Milli Takımımız tarihimizde ilk defa olimpiyatlara takım kotası kazandı.

Nisanur Erbil - Eskrim

2003’te Samsun’da dünyaya gelen Nisanur, spor hayatına önce voleybol ve yüzme ile başladı. 2013-2014 yıllarında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir yetenek taraması sırasında potansiyeli fark edilen sporcu bunun üzerine çalışmalarını Ankara’da sürdürdü. Erbil 2018’de Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenen Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda milli takımda yer alıp bronz madalya sahibi oldu. 2019’da İtalya’da gerçekleşen Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda, Yıldız Kadınlar Kılıç kategorisinde altın madalya kazandı, Büyükler Eskrim Avrupa Şampiyonası’nda 8. oldu. Ocak ayında İspanya’da düzenlenen Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası’nda, aralarında sporcumuz Erbil’in de bulunduğu Genç Kadınlar Eskrim Kılıç Milli Takımımız şampiyon oldu.

Necati Er - Atletizm

1997 Samsun doğumlu Necati Er, atletizme orta okulda beden eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle başladı. 2018 Ruhi Sarıalp Kupası’nda 16,61 metrelik atlayışıyla Şeref Osmanoğlu’na ait üç adım atlamada Türkiye salon rekorunu egale etti. Necati Er’in başarıları artarak devam etti. 2019 yılında Avrupa 23 Yaş Altı Şampiyonası’ndaki 17,37’lik derecesiyle Avrupa şampiyonu olarak altın madalya kazanan Er, bu sonuçla olimpiyat barajını geçerek Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda yarışmaya hak kazandı. Oyunları, Olimpiyat 6.sı olarak tamamladı. 2023 yılında 31. Üniversiteler Yaz Oyunları’nda atletizm 3 adım atlamada 2. olarak gümüş madalya kazandı. Ayrıca 5. İslami Dayanışma Oyunlarında atletizm erkekler 3 adım atlama finalinde 16.73 metrelik atlayışıyla altın madalyanın sahibi oldu. Büyükler ve U23 Atletizm Şampiyonası uzun atlamada Türkiye’de 22 yıl aradan sonra 8.02 atlayarak 8 metrenin üstüne çıkan ilk atlamacı oldu.

Merve Tuncel -Yüzme

Serbest stil yüzücüsü Merve Tuncel halen 400, 800 ve 1500 metre serbest Türkiye rekorlarının sahibi. 2005’te Ankara’da dünyaya gelen Tuncel, 2020’de İstanbul’da düzenlenen Türkiye Arena Kulüpler Arası Kısa Kulvar Genç ve Açık Yaş Yüzme Şampiyonası’nda 1.500 metre serbest stilde dünya gençler rekorunu kırdı. Roma’daki 2021 Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 400, 800 ve 1500 metre serbestte zirvede yer alarak toplam 3 altın madalya kazanan Tuncel’in, 800 ve 1.500’deki dereceleri Avrupa gençler ve şampiyona rekoru olarak kayda geçti. Sporcu, yer aldığı Türkiye 4x200 m serbest bayrak takımıyla bir de bronz madalya elde etti. Fransa’da düzenlenen Giant Open 2023 uluslararası yüzme yarışlarında 400m Serbest’te 4:10.41’lik derece, 800m Serbest’te 8:38.28’lik derece ve 1500m Serbest’te 16:21.68’lik derece ile gümüş madalya kazandı.

Mert Şişmanlar - Judo

2000 yılında Manisa’da doğan Mert Şişmanlar, judoya 9 yaşında oyun olarak başladı. Ancak sonrasında kariyerine önemli başarılar kattı. 2017’de Litvanya’da Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda Avrupa Şampiyonu olarak altın, Çekya’da Ümitler Avrupa Kupası’nda 81 kg’da Avrupa üçüncüsü olarak bronz madalya kazandı. 2018’de Bahamalar’daki Gençler Dünya Judo Şampiyonası’nda bronz, Gençler Avrupa Judo Şampiyonası’nda 90 kg’da gümüş, 2019’da Fas’ta düzenlenen Gençler Dünya Judo Şampiyonası’nda erkekler 100 kiloda bronz, 2020’de Hırvatistan’da düzenlenen Gençler Avrupa Judo Şampiyonası’nda 100 kg’da gümüş madalya, Avusturya’nın Linz kentinde düzenlenen, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’na puan veren Upper Grand Prix müsabakalarında 100 kiloda üçüncü olarak bronz madalyanın sahibi oldu.

İbrahim Çolak - Artistik Jimnastik

Jimnastiğe 5 yaşında başlayan İbrahim Çolak, 1995’de İzmir’de doğdu. Bu spora yönelmesini ise eski bir jimnastikçi olan amcası Erkan Çolak’a borçlu. Çolak, 2017’de Melbourne Artistik Jimnastik Dünya Kupası’nda halka aletinde yaptığı “The Colak” Hareketiyle jimnastik literatürüne girdi. 2019 Stuttgart Artistik Jimnastik Dünya Şampiyonası’nda halka aletinde altın madalyanın sahini olan Çolak, bu madalya ile Türkiye’ye Dünya Şampiyonası artistik Jimnastik Büyükler kategorisinde ilk altın madalyayı kazandırdı. 2020’de Mersin’deki Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası’nda da Parlayan Yıldız ödülüne değer bulundu.