11 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Video Giriş: 04.09.2024 13:13 | Son Güncelleme: 04.09.2024 13:38

İstanbul Çevre İl Müdürü Vaniköy'deki yıkımda: Boğaziçi her birimizin ortak değeri

Üsküdar Vaniköy'deki villanın kaçak bölümlerinin yıkımı sabah saatlerinden itibaren devan ediyor. İstanbul Çevre İl Müdürü Ejder Batur "Burada 7 parça yapı var. 7 tanenin 2'si iskanlı, diğer 5'i iskansız. Boğaziçi bizim her birimizin ortak değeri. Hassasiyetimiz 85 milyonun hassasiyetidir" dedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri;  yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştirildiği tespit edilen ve inşaat çalışmaları durdurulan Üsküdar Vaniköy'deki villaya sabah saatlerinde geldi. Alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerin yıkımına iş makineleriyle başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de daha sonra yıkım çalışmasına katıldı.

Ekiplerin saha incelemesinde, Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanı'nda, yürürlükteki imar planında "ikinci grup koru alanı ağaçlandırılacak alanlar" lejantında kalan bölgede tespit edilen ve yıkımına başlanan yapılar şu şekilde sıralandı: 

  • 3 adet 2 katlı, 4 adet 1 katlı kısmen betonarme kısmen çelik konstrüksiyon taşıyıcı sistemli yapılar,
  • 1 adet havuz yapısı,
  • 1 adet güçlendirilmiş set yapısı,
  • Betonarme istinat duvarları, merdivenler, bahçe duvarları, bekçi kulübeleri, altyapı çalışmaları, yapı malzemeleri ve atıkları, doğal zeminde beton enjeksiyonu, kazı, dolgu, kademelendirme ve setler

"Yasal süre vardı"

İstanbul Çevre İl Müdürü Ejder Batur konuşla ilgili yaptığı açıklamada "Bu alanda 2 adet iskanlı bina, 86 yılında alınmış. Bunların dışında da 5 farklı yapı tespiti yapıldı. 22 Ağustos itibarıyla suç duyurusunda bulunduk. 22'si itibarıyla akşam İBB burayla alakalı işlem yaptıklarına dair yazı ulaştı. Netice itibarıyla ihbarın geldiği andan itibaren buradaki kaçak yapılaşmayı durdurduk, mühürlemeyi yaptık" dedi. 

Batur "Bizim kamu kurumları olarak mevzuat neyi gerektiriyorsa onu yapma mükellefiyetimiz var. Yasal mevzuat şudur, tutanağı tuttuktan sonra 1 aylık ilgilisine iskanlı binalarda varsa kaçak eklentiler onları gidermek, kaçak yapıları bertaraf etmek gibi üzerinde yük vardı. Büyükşehir de burayla alakalı suç duyurusunda bulundu. Yapı sahibine bunu tebliğ ettikten sonra 15 günlük kaçak yapılar, iskana varsa kaçak eklentiler onları gidermekle ilgili süre vermek zorundalar ve bunu verdiler" diye konuştu. 

"7 yapıdan 5'i iskansız"

İstanbul Çevre İl Müdürü "Boğaziçi her birimizin ortak değeri. Bunu korumada hassasiyetimiz olması bahsiyle de bakanlığımızla birlikte şunu icra edelim istedik, kamuoyunun iki haftadır gündemini işgal eden yeri hukuksal mevzuat çerçevesinde ilgilisiyle de birlikte yıkım işlemlerini koordine ederek başlattık. Burada 7 parça yapı var. 7 tanenin 2'si iskanlı, diğer 5'i iskansız. İskansızlarla ilgili yıkıma dönük işlemler başladı. İskanlı olan kısımlarla ilgili de eklenti kısımları yapımına devam ediyor" dedi. 

"Hukuki mevzuat çerçevesinde olmasına dikkat etmeliyiz"

Batur "Ne yapıyorsak yapalım yapacağımız işin hukuki mevzuat çerçevesinde olmasına dikkat etmeliyiz. İlgilisinin bu süre zarfında 1 aylık zabıt tutanağı tutulduktan itibaren imar kanununa göre 1 aylık yasal çerçeve söz konusu. 2023 Nisan'ında İBB tarafından ilgililerine yapı onarım izin belgesi var. Bu belge 3 aylık süre zarfında uygulanmak üzere verilmiş. Burada daha hassas şekilde denetim yapılmalıydı. Yapılmasına müsaade edilmesi ve sonrasında dikkatten kaçması büyük sorunu meydana getiriyor. Netice itibarıyla kamu olarak biz korumaya kollamaya devam edeceğiz. Hassasiyetimiz 85 milyonun hassasiyetidir. İskanalı binaların bakım onarım izni alabilme hakkı vardır hukuken. 2023'te İBB basit onarım izni vermiştir, kurullarımızın bilgisine, ilgisine müracaat edilmemiştir" ifadelerini kullandı. 

 

Benzer Videolar