26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2021 11:49 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

İstanbul Sözleşmesi feshedildi

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı
İstanbul Sözleşmesi feshedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedildi.

Asiltürk kaldırılacağını işaret etmişti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü geçtiğimiz Ocak ayında evinde ziyaret etmişti. Ziyaret sonrası açıklama yapan Asiltürk, Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılacağını kendisine kesin olarak ifade ettiğini söylemişti. AKP’den bazı isimlerin İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletmesini istediklerini belirten Asiltürk, “Bu sözleşmeyle ilgili olarak bana AK Parti’nin yetkili kişileri geldiler ve ‘Bu sözleşmeyi biz de Cumhurbaşkanı da kesinlikle kaldırmak istiyor. Ama bizim içimizde de bazı sıkıntılar olduğu için lütfen bizi destekleyin’ dediler. Kesinlikle kalkacak. Kaldıracaklarını kendisi de kesin olarak ifade etti” demişti.

İstanbul Sözleşmesi nedir?

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede standartları ve devletlerin yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir. Sözleşmenin dört temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi olarak ifade ediliyor. İstanbul sözleşmesi, kadına karşı şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlayan, bağlayıcı nitelikte ilk uluslararası düzenlemedir.

İlk imzacı ülke Türkiye olmuştu

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin İstanbul'da gerçekleşen toplantısı sonrası kabul edilen sözleşme, 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılmış olması nedeniyle "İstanbul Sözleşmesi" olarak biliniyor. Türkiye 11 Mayıs 2011'de sözleşmeyi ilk imzalayan ve 24 Kasım 2011'de parlamentosunda onaylayan ilk ülke olmuştu. Temmuz 2020 itibarıyla ise 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanmış olan sözleşme, imzacı ülkelerin 34'ünde onaylandı.