18 Temmuz 2025, Cuma
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 01.05.2025 09:09 | Son Güncelleme: 01.05.2025 17:27
Makaleyi sesli dinle • 4:06

İstanbul'da 1 Mayıs yasakları: Geçiş için izin belgesi istendi, onlarca kişi gözaltında

İstanbul Valiliği'nin 1 Mayıs kararları kapsamında Taksim ve çevresi başta olmak üzere birçok cadde, meydan ve ulaşım hattı kapatıldı; metro, metrobüs ve Marmaray seferlerinde de kısıtlamalar uygulandı. Valilik gösterilerde toplam 384 kişinin gözaltına alındığını duyurdu
Fotoğraf: İlker Eray / Depo Photos
Fotoğraf: İlker Eray / Depo Photos
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İstanbul Valiliği'nin açıkladığı 1 Mayıs kararları 05.00 itibariyle devreye girdi. Yasaklar kapsamında Taksim ve Beşiktaş Meydanı'na çıkan yollara bariyerler kuruldu. 

Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih, Kadıköy ve Kartal ilçelerindeki birçok cadde, bulvar ve sokak ulaşıma kapatıldı. Vezneciler, Haliç, Taksim, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy, Gayrettepe durakları, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro hattının Gayrettepe metro durağı, İstoç-Yıldız metro hattının Kağıthane-Yıldız arası tüm metro durakları, Zincirlikuyu, Mecidiyeköy, Çağlayan metrobüs durakları kapatıldı.

Polisler, Taksim Meydanı'nı kullanmak isteyen yayaları alternatif güzergahlara yönlendirdi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, 1 Mayıs'ta 52 bin 656 polisin görev yaptığı belirtilirken 384 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Mahmut Tanal gözaltı aracına çıktı

Mecidiyeköy'de yoğunlaşan gözaltı işlemlerine tepki gösteren isimlerin arasında Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da vardı.

Tanal, gözaltına alınanların bindirildiği araca çıkarak gözaltı işlemlerine engel olmaya çalıştı.

İzin belgesi istendi

Fotomuhabir Bülent Kılıç'ın yayındığı görüntülere göre Şişli Camii kapatıldı ve polis geçiş yapmak isteyen vatandaşlardan izin belgesi istedi. Kılıç, bölgedeki basının da uzaklaştırıldığını ifade etti. 

1 Mayıs için kriz masası kuran Çağdaş Hukukçular Derneği, girişi polis iznine bağlanan bölgede yaklaşık 420 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Açıklamada, derneğin bazı avukatlarının da gözaltına alınanlar arasında olduğu ifade edildi.

Birçok kişinin Şişli ve Mecidiyeköy bölgesinin ara sokaklarında gözaltına alındığı belirtildi. 

Seferler durdu

M2 Yenikapı-Seyrantepe-Hacıosman metro hattının Vezneciler, Haliç, Taksim Meydan, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy, Gayrettepe Zincirlikuyu metro (tüm giriş ve çıkış noktaları dahil), M11 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattının Gayrettepe metro durağı, M7 İstoç-Yıldız metro hattının Kağıthane-Yıldız arası tüm metro (tüm giriş ve çıkış noktaları dahil) duraklarında da seferler durduruldu.

Tedbirler kapsamında Çağlayan, Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu metrobüs durakları ve Marmaray Sirkeci İstasyonu çift taraflı olarak sefere kapatıldı. 

DİSK, Taksim Meydanı'na çelenk bıraktı

DİSK üyeleri, Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı ardından da basın açıklaması yaptı.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı basın açılamasında şunları söyledi:

"İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü. Öncelikle 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda yitirdiğimiz arkadaşlarımızı, 1989'da Taksim'in ve 1 Mayıs'ın özgürleştirilmesi mücadelesinde yitirdiğimiz arkadaşımızı ve 1996 1 Mayıs'ında Kadıköy'de yitirdiğimiz arkadaşlarımızı saygıyla, özlemle anıyoruz. Değerli arkadaşlar, bugün 1 Mayıs. Bugün dünyanın dört bir yanında, beş kıtada binlerce kilometre ötede yüzünü hiç görmediğimiz sınıf kardeşlerimizle taleplerimizi, mücadelemizi hep birlikte haykırdığımız bir gün.

1 Mayıs, ülkemizde ne yazık ki işçilerin, emekçilerin son derece olumsuz bir süreci yaşadığı, bir kara tabloyu yaşadığı bir dönemde gerçekleşiyor. Ve 1 Mayıs, yine ülkemizde ve İstanbul'da büyük bir yasağın, ablukanın gölgesinde yaşanıyor. Bugün burada Taksim Meydanı, 1 Mayıs Meydanı bir kez daha yasaklı. 1 Mayıs Meydanımız, Taksim Meydanı bir kez daha gördüğünüz gibi barikatlarla abluka altına alınmış durumda. Sadece Taksim Meydanı mı? Bütün bir İstanbul şehri bugün ablukaya alınmış durumda. Dünyanın her yerinde işçiler, emekçiler 1 Mayıs'ını kendi belirledikleri alanlarda kutlarlar. Ama ülkemizde 1 Mayıs meydanı, Taksim Meydanı yıllardır yasaklı. Yıllardır 1 Mayıs'ı ve Taksim Meydanı'nı özgürleştirmek için mücadele veriyoruz. 2010, 2011 ve 2012'de bu meydanda tam da burada dünyanın en büyük 1 Mayıs'larını yaptık. Ancak 2013'ten bu yana Taksim Meydanı yeniden yasaklı.

Aslında bu barikatlar çok şeyi anlatıyor. Bu barikatlar bugün ülkeyi yöneten siyasi iktidarın zihniyetini anlatıyor. Bu barikatlar milyonlarca işçiyi, emekçiyi; asgari ücrete sendikasızlığa mahkum etmeyi anlatıyor. Türkiye bir asgari ücretliler ülkesi, Türkiye çalışmak zorunda olan emekliler ülkesi, Türkiye patronundan daha çok vergi veren işçiler ülkesi ülkemizi kadınların her gün şiddetle ve ayrımcılıkla yüz yüze kaldığı bir ülke."