27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 31.03.2023 23:28

İttifakların yarışacağı seçimde protokoller ne vaat ediyor?

Türkiye’de ilk kez bir seçim ittifakların mücadelesine sahne olacak. Saflar netleşti, siyasi partilerin birlikteliklerini resmiyete döken protokoller YSK'ya teslim edildi. Biz de bu protokollerde yazanlara bakarak liderlerin seçim meydanlarında yankılanacak vaatlerinin ipuçlarını bulmaya çalıştık
İttifakların yarışacağı seçimde protokoller ne vaat ediyor?

Cumhuriyet tarihinde ilk kez beş ayrı ittifakın yarışacağı seçim öncesi, siyasi partiler üzerinde uzlaşma sağladıkları protokolleri Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Protokollerde, ideolojileri, politikaları farklı partilerin sadece görüş birliği sağladıkları başlıklara yer verildi. Detaylar ise kapalı kapılar ardında konuşuldu.

14 Mayıs seçimi için YSK’ya sunulan protokollere göre ittifaklar şöyle şekillendi:

Cumhur İttifakı: AKP, MHP, Yeniden Refah Partisi ve BBP’den oluşuyor. HÜDA PAR, ittifakta yok ancak AKP listelerinden milletvekili adayı gösterecek. Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan.

Millet İttifakı: CHP, İYİP, SP, GP, DEVA ve DP ittifakta yer alıyor. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu.
Sosyalist Güç Birliği: SOL Parti, TKP ve TKH ittifakta yer alıyor. TSİP ve Devrim Hareketi de seçim sürecinde ittifakla hareket edecek. Cumhurbaşkanlığı için aday çıkartılmadı. Kılıçdaroğlu’na destek vermesi bekleniyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı: HDP, Yeşil Sol, EMEP, TİP, SMF, EHP ve TÖB ittifakın bileşenleri. Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkartmadılar. Kılıçdaroğlu’na destek verecekler.

ATA İttifakı: Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ile Türkiye İttifakı Partisi’nden oluşuyor. İttifak cumhurbaşkanı adayı olarak eski MHP milletvekili Sinan Oğan’ı belirledi.