27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.05.2023 10:10 | Son Güncelleme: 26.05.2023 10:57

İYİ Parti lideri Akşener: Kaybedersek, gelecek seçimde 2 milyon sığınmacı, seçmen olur

Canlı yayında soruları yanıtlayan İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Biz bu seçimi kaybedersek gelecek seçimlerde sığınmacılardan en az 1,5-2 milyon seçmen olur" dedi
İYİ Parti lideri Akşener: Kaybedersek, gelecek seçimde 2 milyon sığınmacı, seçmen olur

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün akşam, FOX TV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Akşener'in açıklamalarından satırbaşları:

  • Özellikle AK Parti'li seçmenler, Sayın Erdoğan'ı çok sevenler bu seçimde Sayın Kılıçdaroğlu'na oy versinler ki biz parlamenter demokrasiye geçiş yapalım ve artık şu rövanş işinden vazgeçelim, Türkiye Cumhuriyeti kuruluş ayarlarına dönsün.
  • Montaj videolarla kara propaganda yapılıyor, tuzak kuruluyor, iftira atılıyor. İkinci tur oylama bir referandumdur.
  • Ümit Özdağ, partimizdeyken de sığınmacılar konusunda çok hassastı. Bu konuda çalışmalar yapıyordu. Aynı görüşü paylaşıyor. Seçimi kazanmamız durumunda eylül ayından itibaren başlayarak 2 yılda sığınmacıların tümünü Suriye'ye geri göndereceğiz, 6 siyasi partinin ortak politikalar metninde de anlaştığımız buydu.
  • Sayın Özdağ, bunu 1 yıla almış. Dolayısıyla benim açımdan sorun yok, yapılabildiği taktirde 1 yılda da gönderilebilir. Ay ay, sayı sayı yazdığımız, çok ciddiye alıp çalıştığımız bir konu bu. Burada hemfikiriz, demografiyi bozuyor. Entegrasyon zaten söz konusu olamıyor, bu kadar çok insana onu yapmak mümkün değil
  • Türk vatandaşlığına geçmiş yabancıların sayısıyla ilgili çeşitli spekülasyonlar var ama ben iddia ediyorum, biz bu seçimi kaybedersek gelecek seçimlerde sığınmacılardan en az 1,5-2 milyon seçmen olur. Ondan sonra gökyüzüne bakarız hep beraber.
  • Briket evlerle sığınmacı sorununa çözüm bulunması mümkün değil. Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Esad, Türkiye beraber oturup sığınmacıları göndermelidir. Bu uluslararası hukuka göre mümkün. Esad her sene af ilan ediyor, uluslararası hukuka göre esas mesele can güvenliği. Yani orada her af ilan edildiğinde, insanları gönderme yetkiniz, hele kaçakları anında deport etme imkanınız var.
  • AB ile olan Geri Kabul Anlaşması'nın iptal edilmesi lazım. Bu benim şahsi görüşüm. En etkili operasyonel birliklerin yüzde 36'sı Suriye ve Irak'ta konuşlandı. Onun için depremde Kıbrıs'tan asker getirmek zorunda kalmışız.
  • Şimdi bizde diyoruz ki psikologların, sosyologların ve bu tür bilim insanlarının da bulunduğu birinci sınıf eğitimli, hem göç konusunda hem sığınmacıların gönderilmesiyle ilgili konuda hem de terörle mücadele konusunda uzman ve yani bu sınır bölgesinde kalacak bir 'Güney Ordusu' kurulmalıdır dedik. Öyle biz geldiğimizde bunu yapacağız.
  • Çoban maaşını biz ödeyeceğiz. Çünkü besicilik gitti Türkiye'de. Onun için insanları veremiyorlar. Mesela mazotta yüzde 30 bir başlangıç itibariyle hemen bir indirim yapılacak. Şimdi bütün bunlar hem tarımın hem sanayinin hem gençlerin üretime katılması için.
  • İkinci şans okulları diye bunu çok önemsiyorum ben. İnanılmaz üniversite açıldı ve o üniversitelerden mezun olan çocuklar iş bulamıyor. Çünkü beceri uyumsuzluğu var. Buna karşılık iş insanı da, sanayici de ara eleman bulamıyor.
  • Emeklilerin hemen kurban bayramı öncesinde hesaplarına 15 bin lira para yatacak. Bütün bunlara baktığımız zaman emeklisinden gencine, kadınından erkeğine, herkesi sandığa davet ediyorum. Mutlaka sandığa gelip oy kullanmalarını ve 13. Cumhurbaşkanını da Sayın Kılıçdaroğlu olarak seçmeye davet ediyorum.