04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 16:25 | Son Güncelleme: 13.11.2023 17:14

İYİ Parti Sözcüsü Zorlu'dan partiden ayrılanlara mesaj: Yaptığınız değerlendirmelere dikkat edin

İYİ Parti'de GİK üyesi Bahadır Erdem ve eski milletvekili Durmuş Yılmaz'dan sonra Kafkas Dernekleri Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Cahit Kale istifa etti. Bunun üzerine açıklama yapan Parti Sözcüsü Zorlu, istifa edenlerin partiye yönelik açıklamalarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi
İYİ Parti Sözcüsü Zorlu'dan partiden ayrılanlara mesaj: Yaptığınız değerlendirmelere dikkat edin

Sonlandırılan parti üyelikleriyle gündeme gelen İYİ Parti'den bu kez de Kafkas Dernekleri Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Cahit Kale istifa etti. İYİ Parti Genel Merkezi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda parti sözcüsü Kürşat Zorlu, ayrılıklara ilişkin "Bizim aramızdan ayrıldıktan sonra partimizi zedeleyici, gerçek dışı iddialar ve ifadelerde bulunan arkadaşların bu değerlendirmelerine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Gerekli açıklamaları yapmaktan geri durmayacağız" ifadelerini kullandı.

Bahadır Erdem ve Durmuş Yılmaz gibi isimlerin partiden istifasına da değinen Zorlu, "Bizden arkadaşlarımız ayrılabilirler, başka partide siyaset yapmak isteyebilirler. Örneğin CHP'de siyaset yapmak istiyorlarsa yapabilirler. Bizimle ilkesel bir ayrılık yaşayabilirler" dedi. "Genel Başkanımızın bir ilkesel tutumu var,  ayrılan arkadaşlarımızla ilgili bir değerlendirme yapmıyor. Çünkü bugüne kadar birlikte mücadele edildi" diyen Zorlu, şunları söyledi:

"Bizim aramızdan ayrıldıktan sonra partimizi zedeleyici, gerçek dışı iddialar ve ifadelerde bulunan arkadaşların bu değerlendirmelerine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü İYİ Parti'ye yönelik saldırılara bu şekilde ortak olma niyeti taşıyanların karşısında biz de gerekli açıklamaları yapmaktan geri durmayacağız."

"Anayasa değişikliği için yapılıyorsa olay daha da vahim"

Zorlu, Yargıtay ile Anayasa Mahkemesinin Can Atalay kararlarının ardından yaşananlara değindi. Konunun yargı krizine dönüştüğünü ifade eden Zorlu, şöyle konuştu:

"Gelişmelerin ardından yürütme organı adına yapılan açıklamalar ve son olarak Yargıtayın tutumu, mevcut aktörlerin çözüm üretmekten uzak olduğunu göstermektedir. Kuvvetler ayrılığının bir gereği olarak yasama ve yürütmenin yargıya müdahalesi ve mahkeme üyelerine telkinde bulunulması kabul edilemez. Eğer bu adımlar bir Anayasa değişikliği için yapılıyorsa olay daha da vahimdir."

Zorlu, kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren yasaya yönelik de eleştirilerde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Deprem travmasını yaşayan milyonlarca insanın devletinden beklediği haklı bir beklentiyi bir rant kapısı olarak göremezsiniz. Yandaş müteahhitleri zengin etmek için böyle bir yasa çıkartıyorsanız derhal vazgeçin. Bu alanda sizden destek bekleyen insanlara da hızlı çözüm bulması gereken elbette siyasetçi olarak sizlersiniz. Bu işe artık son verin."

"Biz de gerekli açıklamaları yapmaktan geri durmayacağız"

Bir basın mensubunun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ittifakla ilgili "konuşulmaya muhtaç" yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine Zorlu, şunları kaydetti:

"Öncelikle biz bir başka partinin kongresini, burada yaşanan değişimi, almış olduğumuz karar açısından bir sebep-sonuç ilişkisinde değerlendirmiyoruz. Genel İdare Kurulumuzun aldığı karar nettir ve İYİ Partimiz 81 ilde aday çıkarma çalışmalarına hızlı bir biçimde devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde de yine bazı illerimizde adaylarımızın açıklanmakta olduğunu göreceksiniz."

"Yerel seçim öncesi böyle bir adımın parçası olmayız"

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının kaldırılmasına karşı olduklarını vurgulayan Zorlu, "Önümüzdeki günlerde eğer böyle bir gelişme olursa da bu konuyla ilgili daha net ve açık tutumumuzu ortaya koyarız" dedi. Anayasaların değiştirilemez metinler olmadığını, günün koşullarına göre değiştirilebileceğini dile getiren Zorlu, şöyle devam etti:

"Sayın Erdoğan'ın ve AK Parti'nin bugün bize getirmeye çalışacağı, çağrı yaptığı anayasa değişikliği paketi ile ilgisi yoktur. Bu bir ilkesel genel tutumun ortaya konulmasıdır. Dolayısıyla bu konu bize ilk sorulduğunda özellikle yerel seçim öncesinde getirilebilecek böyle bir adımın asla parçası olmayacağımızı, çünkü seçim rekabetini etkilemeye yönelik bir teşebbüs sayılacağını ifade etmiştik. Bu tutumumuza aynen bu şekilde, bu kararlılıkla devam ediyoruz."