29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.08.2023 17:22 | Son Güncelleme: 29.08.2023 19:13

Kaçak yapı tartışması polis ve zabıtayı karşı karşıya getirdi

İstanbul Zeytinburnu'nda polis ve zabıta karşı karşıya geldi. İBB'ye bağlı zabıta ekipleri mahkeme kararına dayanarak Seyitnizam Mahallesi’ndeki bir satış ofisini yıkmaya gitti. Valilik ise mahkeme sürecinin devam ettiğini savunarak kolluk güçleriyle yıkımı durdurdu
Kaçak yapı tartışması polis ve zabıtayı karşı karşıya getirdi

Zeytinburnu'nda bir inşaat şirketinin satış ofisinin yıkım işlemi için gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri ile firma çalışanları arasında gerginlik yaşandı. İBB zabıta ekipleri, Seyitnizam Mahallesi’nde yapımı süren projenin satış ofisinin yer aldığı bölümün kamu alanı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı bulunduğunu belirterek iş makineleriyle alana geldi. Bu sırada, yıkımın usulsüz olduğunu öne süren firma yetkilileri ile zabıta ekipleri arasında gerginlik yaşandı. Çıkan arbede sonrası, olay yerine Çevik Kuvvet polisi sevk edildi. Polis ile zabıta ekipleri bu sırada karşı karşıya geldi.

İBB: Yıkım için mahkeme kararı var

Konuya ilişkin İBB'den yapılan açıklamada satış ofisinin yeşil alana kaça inşa edildiği belirtildi. Mahkemenin verdiği yıkım kararı üzerine firmanın yürütmeyi durdurma kararı aldırdığının hatırlatıldığı açıklamada, İBB'ni yürütmenin durdurulması yolundaki karara itiraz ettiği ve mahkemenin itirazı haklı bulduğu vurgulandı. Yaşanan durumda İstanbul Valiliği tarafından kaymakamlığa gönderilen resmi yazıyla mahkeme süreci devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasının istendiği kaydedildi.

Valilik: Hukuki süreç devam ediyor

İstanbul Valiliği ise yıkıma konu taşınmazın 17 Haziran 2022'de Hazine'ye devredildiğini belirtti. Söz konusu taşınmazın üzerinde bulunan yapının da bu kararla birlikte 4706 sayılı Kanun gereği kamu mülkü hüviyeti kazandığı aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

  • İBB Zabıta Daire Başkanlığı, mülkiyeti Hazine'ye ait olan ve gençlik merkezi olarak kullanılması planlanan bu bina hakkındaki yıkım kararını tarafımıza bildirmiştir. İstanbul Valiliği olarak bu yapı hakkındaki yıkım kararının uygulanmasının, telafisi mümkün olmayan kamu zararına sebebiyet vereceğini değerlendirmekteyiz.
  • Ayrıca gençlik merkezi olarak kullanılması planlanan bina hakkında hukuki süreç de devam etmektedir. Yasal süreçleri dahi tamamlanmadan alelacele yapılacak yıkım uygulamasıyla yaşanabilecek kamu zararının önüne geçebilmek için yıkım işleminin yapılmaması yönünde ilgili birimlerimiz talimatlandırılmıştır.