Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, 21 Ocak'ta Grand Kartal Otel'de çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında FQC Global Danışmanlık AŞ'nin yetkilisi Ali Ağaoğlu hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul'da gözaltına alınarak Bolu'ya getirilen zanlının İl Jandarma Komutanlığı'ndaki işlemleri sürüyor.
Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül, savcılıkta verdiği ifadede, "FQC Global Danışmanlık AŞ ile denetim yönünden her yıl sözleşme yapıyoruz. Bu şirket en geç 2 yılda gelip yangın, güvenlik, hijyen ve her yönden otelin denetimini yapar" iddiasında bulunmuştu.
FQC Global Danışmanlık AŞ'nin sahibi olan Ali Ağaoğlu'nun LinkedIn profilinde 1995-2004 yılları arasında Türk Standartları Enstitüsü'nde Makina Yüksek Mühendisi olarak görev aldığı görülüyor. 2007'de FQC GLOBAL Sertifikasyon A.Ş'yi kuran Ağaoğlu aynı zamanda GÖKSEKİ Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ'nin yönetim kurulu başkanı. Ağaoğlu, ekim 2014'te ise FQC Standard Uygunluk Değerlendirme AŞ'yi kurdu.
Soruşturma kapsamında, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül, şirketin genel müdürü Emir Aras, otel müdürü Zeki Yılmaz ve Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir'in aralarında bulunduğu 19 şüpheli tutuklanmış, 6'sı adli kontrol şartıyla olmak üzere 7'si serbest bırakılmıştı.
Otel sahibinin ifadesi ortaya çıktı
Hürriyet'in ifadesine ulaştığı otel sahibi Halit Ergül; faciadan aşçıbaşını, mutfak personelini, otelin elektrikçisini ve güvenlik görevlilerini sorumlu tuttu. Aşçıbaşının mutfaktaki elektrikli aletlerden sorumlu olduğunu, yangın ikaz butonlarının kontrolünün ise otelin elektrikçisi tarafından yapıldığını belirtti. Güvenlik görevlilerinin ise otel içinde 24 saat boyunca devriye gezdiklerini ve yangın durumunda alarmları çalıştırmakla yükümlü olduklarını ifade etti.
Ergül ayrıca, oteldeki yangın önlemleri konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş FQC Global Danışmanlık A.Ş. ile yıllık sözleşmeler yaparak, düzenli denetimler gerçekleştirildiğini söyledi. Bu denetimler sırasında oteldeki yangın merdivenlerinin mevzuata uygun olmadığına dair bir bilgi verilmediğini belirterek, 2007 yılında inşa edilen otelin o dönemde geçerli olan mevzuata uygun yapıldığını iddia etti.
Grand Kartal Otel'deki yangın faciası
Bolu'nun kış turizmi merkezi Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak 2025'te saat 03.27 civarında yangın çıktı. Okulların yarıyıl tatilinde olması nedeniyle doluluk oranının yüksek olduğu 12 katlı ve 161 odalı otelde 238 misafir vardı. Yangında 78 kişi hayatını kaybetti. 10 saat sonra söndürülebilen facia nedeniyle bir günlük milli yas ilan edildi.
Hangi ihmaller konuşuluyor?
- Otelin yapısal zayıflıkları yangının hızla yayılmasına yol açtı. Yangına müdahale sistemlerinin yetersizliği de büyük eleştirilere neden oldu.
- Yangın başladığında duman alarmı çalmadı.
- Yağmurlama sistemi devreye girmedi.
- Yangın tüplerinin yerinde olmadığı iddiaları gündeme geldi.
- Yangın merdivenleri, ulaşılması güç noktalarda yer alıyordu.
- Bölgedeki diğer otellerin kapasitesi 2500 kişi olmasına rağmen, yangına ilk müdahaleyi yapacak herhangi bir itfaiye aracı bölgede konuşlandırılmamıştı. Ayrıca, 40 kilometre uzaklıkta bulunan itfaiye ekipleri, buzlu yollar nedeniyle yangına 45 dakika sonra ulaşabildi.
Oksijen yazarları yangın faciasını yazdı
‘Sömestirde kar tatili’ gibi hayatın en iyimser anlarından birinin, devlet asli görevi olan güvenlik denetimini sağlayamadığı için bir dehşete dönüşünü izledik. “Devletimiz üzerine düşeni yaptı” temalı paylaşımlar, insanın içini rahatlatmaktan çok, güvensizlik hissini daha da körüklüyor. Ateş sadece düştüğü yeri yakıyorsa bir yerde, orada medeniyet yoktur. Özge Öner’in yazısı için tıklayın.
Tüm felaketlerde görevini yapmayan kamu görevlileri, seçilmiş karar vericiler, kuralları aşmayı iş bilirlik olarak gören yükleniciler, iş sahipleri var karşımızda. Toplumdaki devlet algısı hayatı düzenleyen değil, denetleyen olarak şekillenmiş. Öte yandan devletten ve denetlemelerden kaçınmak maharet, iş bilirlik haline gelmiş, normalleşmiş. Bekir Ağırdır'ın yazısı için tıklayın.
Türkiye’deki kazalarda yaygın olan cezasızlık, ölümleri artırıyor. Yapanın yanına kâr kalıyor algısı artık bir gerçeklik oldu. Bu ölüm döngüsünü ancak, her kazada gerçek sorumluları ortaya çıkartıp onlara hak ettikleri cezayı verirsek durdurabiliriz. Selçuk Şirin'in yazısı için tıklayın.