30 Ağustos’ta TBMM’den geçen ve 2 Eylül’de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklere karşı İstanbul Yenikapı’da düzenlenen Katliam Yasasına Hayır Mitingi’ne dernekler, sanatçılar ve hayvan hakları savunucuları katıldı.
“Her gün katledilen onlarca canlı için tüm yaşam hakkı savunucuları olarak buradayız. Vicdanları yaralayan katliam yasasına hayır demek için buradayız" diyen SOÇED Başkanı Jale İyem konuya ilişkin şu sözleri kaydetti:
"Sokakları kana bulayanlara şiddeti meşrulaştırmaya çalışanlara Türk milleti olarak sesleniyoruz. Türk halkı bu yasayı kabul etmiyor. Yasayı geri çek! Bu yasa geleneklerimize, insanlığımıza saldırı. Bugün sokaklarda istismar gören sokaktaki canlılarımız, barınaklarda kafalarına kürekle vurula vurula katledilenler bizim canlarımız. Bu zülmü görmezden gelip alt tarafı sokak köpeği gibi cümlelerle onlara yapılanları küçümsemek vicdana sığar mı? Soruyoruz! Onlar dostumuz, evladımız, her şeyden önce bin yıldır sokakları paylaştığımız dostlarımız. Onları yalnız bırakmayacağız. Hayvan hakları yasasında hayvanları korumaya dair ne var? Onları olmayan barınaklara hapsedip, işkence içinde öldürmek midir? Onları savunmak onurumuzun gereğidir. Bu yasa ya değişecek ya da değişecek!”
"Kars, Kocaeli, Tunceli’den gelenler var. Bolu burada. Yurdun dört yanından gelen can dostlara selam olsun" diyen Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa şu ifadeleri kullandı:
"Bugün Dünya Barış Günü aynı zamanda. Biz de şiddete karşı barış istiyoruz. Yasta değil direnişteyiz! 7527 sayılı kanun ya değişecek ya değişecek. Sokaktayız, yanındayız! Kanlı kanuna onları teslim etmeyeceğiz. Şimdi hep birlikte siyasetçilere soruyoruz: “20 yıldır neredeydiniz?” İstanbul ses veriyor, “Direne direne kazanacağız!” Bu kanunun 13. maddesini okumadınız mı, ki katliam nerede diye soruyorsunuz? Bakımevi olmayan bin 200 belediyede toplanan hayvanlar nereye gidecek? Öte yandan, 50-100 hayvan kapasitesi olan belediyeler binlerce hayvanı toplayıp nereye götürecek? Öldüreceğiz kelimesinden çekindiğiniz için mi ötanazi kelimesini kullanıyorsunuz? Yasayı geri çekin!”
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Sözcüsü Bahtiyar Gürsoy ise şunları kaydetti:
“Bizler yasanın değişmesini değil iptalini istiyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda göreceğiz ki bu ülkede hala hukuku dinleyen hakimler de var. Yasanın çıkmasından önce süregelen hayvan şiddeti vakaları yasa çıktıktan sonra arttı. Canilerin içindeki nefretin açığa çıkmasında dayanak oldu. Son 1 ayda 50’den fazla hayvan şiddeti vakası medyaya yansıdı. Yansımayan yüzlerce vaka var. Katliamı normalleştirmelerine izin vermeyeceğiz”
Öldürme, yaşat!
Mitingde sahneye çıkan Ajda Pekkan şu ifadeleri kullandı:
“Bu hava koşullarında burada bizimle olduğunuz için minnetarım. Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz, ekonomik sıkıntılar yanı başımızda, Filistin’de yaşanan tarifsiz acılar, kadın ve çocuk cinayetleri, bunların yüklerine maalesef katledilen hayvanlarımız eklendi. Lütfen bizi daha fazla perişan etmesinler. Hayatlarını kaybeden insanlar için nasıl perişan oluyorsak bize emanet edilen bu sessiz kullara yapılan eziyet bizi yaşanmaz hale getirdi. Tüm yetkilileri gerekli revizenin yapılıp, yasadan güç alıp hayvan cinayetlerini işleyenlere karşı, milletimize, dinimize yakışan çözümü bulması için göreve çağırıyoruz. Ne zaman isterseniz arkanızdayım. Öldürme, yaşat!”
Günlerce, aylarca buradayız
Mitinge sanatçılar da katıldı ve kürsüden düşüncelerini paylaştılar. O sanatçılardan biri olan Hande Yener sınırsız konser sözü verdiğini dile getirerek şu sözleri kaydetti: "Günlerce, aylarca buradayız. Elimden geleni yapmaya ant içiyorum"
Sertab Erener de mitinge katıldı ve sahneye çıkarak "Vicdanımzın sesiyle buraya geldik. Doğduğumuz topraklar bunu hak etmiyor. İyi ki geldiniz iyi ki buradayız" şeklinde konuştu.
Bu kanlı yasa zorbalık
Sahneye çıkan Mustafa Ceceli ise şunları söyledi:
“Sessiz canların sesleri hoşgeldiniz. Sadece can dostlarımızın hayatlarının elinden alınması için burada değiliz, insanlara tekrar vicdanı hatırlatıyoruz. Bu kanlı yasa, zorbalık. Şiddet dolu insanların yanımızda dolaşmasına sebep olacak. Bizim kültürümüzde karınca incitmek yok, toplayıp öldürmek nereden çıktı? İnsanı insan yapan merhametidir, kanlı yasayı geri çekin”
Barınaklar ölüm parkı
"Hayvanlar yüzyıllardır bizle yaşıyor, yaşamaya devam edecek" diyen Seren Serengil'in sözleri ise şöyle:
"Agresif hayvanı alır rehabilite ederiz, ama sokağımdaki karabaşı, zeytini alamazsın! Yaşam alanları cennet gibi olsa rahat edeceklerini bilsek tamam barınaklar ölüm parkı. Küçük ırk hayvanlar laboratuvarlarda yetiştiriliyor, evlerde bakılmak için üretilmişler. Kocaman köpeklerin yanına onları koyarsanız felç oluyorlar. Gösteriş için burada değiliz”