03 Temmuz 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.07.2024 09:00 | Son Güncelleme: 01.07.2024 09:31

Kayseri’de çocuk istismarı iddiası: Suriyelilerin iş yerleri hedef alındı

Suriyeli bir kız çocuğunun bir sığınmacı tarafından tacize uğradığı iddialarının ardından Kayseri’de pazar akşam saatlerinde gerginlik yaşandı ve halk sokağa döküldü. Suriyelilerin yoğun yaşadığı mahallede bazı dükkânlar ateşe verildi, 5 polis yaralandı

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde yabancı uyruklu bir kişi, 5 yaşındaki yabancı uyruklu çocuğu istismar ederken yakalandı. Olay sonrası toplanan mahalle sakinleri, şüpheliyi yakalamak için galeyana geldi.  İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Polis Özel Harekat ekipleri tarafından yakalanan şüpheli, bölgeden uzaklaştırılırken, kalabalık grup araçları ters çevirdi ve yabancı uyruklu vatandaşlara ait bazı iş yerlerini ise ateşe verdi. Polis kalabalığı dağıtmak için TOMA araçları ile müdahale etti.

5 polis yaralandı

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, vatandaşları sakinleştirmek için olayların yaşandığı bölgeye geldi. Vali Çiçek çevredeki bir apartmanın balkonuna çıkarak burada vatandaşlara sakin olmaları uyarısında bulundu. Olayları yatıştırmaya çalışan 5 polisin yaralandığını belirten Vali Çiçek, şunları söyledi:

  • Ben öfkenizi iyi anlıyorum. Şu an gerçekten çok kızgın olduğunuzu ve bu olayın alçak bir olay olduğunu biliyorum. Ben size valiniz olarak söz veriyorum. Bir daha Danişmengazi Mahallesi'nde böyle bir alçaklık olmayacak.
  • Hepinizin canı yanıyor, anlıyorum. Sizin bu ülkenin beraberliği için dağlarda, taşlarda terörle mücadele eden polis arkadaşlarımız sizin güvenliğiniz için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ben sizin mesajınızı aldım.
  • Allah rızası için hiçbir polisimizin burnu kanamasın. Ne gerekiyorsa yapacağız. Burada kimsenin canı yanmasın. Şu anda 5 polisimiz yaralı. Devlet gereğini sonuna kadar yapacaktır. Herkesin dağılmasını istiyorum.

Kayseri Valiliği: Emniyet birimlerimizce şahıs gözaltına alındı

Valilikten yapılan ve vatandaşlara itidalli davranmalarının telkin edildiği yazılı açıklamada, "Danişmentgazi Mahallesi'nde Suriye uyruklu bir şahsın küçük yaştaki Suriye uyruklu bir çocuğa yönelik taciz davranışı neticesinde emniyet birimlerimizce şahıs gözaltına alınmış olup çocuğumuz ise birimlerimizce koruma altına alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

İl Emniyet Müdürü Aydın: Buradaki mağdur şahıs Türk değil

Kayseri İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın da bölgeye gelerek açıklama yaptı. Aydın, açıklamasında, istismara uğradığı iddia edilen çocuğun "Türk olmadığını" söyleyerek "O şahsın ve ailesiyle ilgili sınır dışı dahil her türlü işlemlerinde size söz veriyorum" ifadelerini kullandı. Aydın'ın açıklamasının tamamı şöyle:

  • Tepkinizi gösterdiniz. Sizi anladık, mesajınızı aldık. Bundan sonraki yapacağınız her türlü hareket sizinle ilgili konulara dönecek. Buradaki mağdur şahıs Türk değil. Şu anda şüpheli şahıs gözaltında.
  • Mağdur şahsın sağlığıyla ilgili herhangi bir problem gözükmüyor. O şahsın ve ailesiyle ilgili sınır dışı dahil her türlü işlemlerinde size söz veriyorum. Bir hafta sonra tekrar bu mahalleye geleceğim. Bu olayla ilgili neler yaptığımızı söyleyeceğim. Lütfen ailelerinizi alın, evlerinize geçin. Biz gerekeni yapacağız, bunun sözünü veriyorum.

Çocuk ve kardeşleri korumaya alındı

Aeile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kayseri'de 7 yaşındaki (5 olduğu söyleniyordu) Suriye uyruklu çocuğun tacize uğradığı iddiasıyla ilgili, "Mağdur çocuk, kardeşleri ve anne emniyetteki işlemlerin ardından devlet korumasına alınmıştır" açıklamasını yaptı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında 'Kayseri'de 7 yaşındaki Suriye uyruklu çocuğa taciz iddiası' şeklinde yer alan haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. Olayın emniyet birimlerine intikal ettiği anda İl Müdürlüğü ekiplerimiz ivedilikle harekete geçmiştir. Mağdur çocuk, kardeşleri ve anne emniyetteki işlemlerin ardından devlet korumasına alınmıştır. Uzman ekiplerimiz tarafından çocuğa ve ailesine yönelik psikososyal destek süreci başlatılmıştır. Bakanlık olarak dava sürecine müdahil olarak suçlunun en ağır cezayı almasının yakın takipçisi olacağız" denildi.

 

 

Kaynak: DHA