Bülten

17 Nisan 2024, Çarşamba

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Muğla hariç, ülke geneli yağışsız. Sıcaklık doğuda 1-2 derece yükselecek, diğer bölgelerimizde mevsim normallerinde . Meteoroloji uyarıyor: Marmara’nın batısı ve Kuzey Ege kıyıları, Akdeniz'in iç kesimleri ve İç Anadolu'nun güneyi için kuvvetli rüzgar  bekleniyor. Sıcaklık İstanbul'da 24, Ankara'da 28, İzmir'de 28, Adana'da 32, Van'da 17 derece. 

Şu sıralar Dubai'de aşırı hava olayları yaşanıyor. Şehir sular altında, gündelik yaşam olumsuz etkileniyor. 

Dün gece Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final rövanşlarında Borussia Dortmund-Atletico Madrid ve Barcelona-Paris Saint-Germain maçları oynandı. Toplam 11 gol atılan gece beklenmeyen şekilde tamamlandı. Özetleri buradan (Dortmund-Atletico) , (Barcelona-PSG) izleyebilirsiniz.

Bugün işe gitmek istemeyenlere mükemmel bahaneler öneren bir Instagram paylaşımı ileterek gündeme geçiyorum. 

KDV duyurusunda karmaşa: Artış değil düzenleme
Hazine ve Maliye Bakanlığı dün yaptığı bir açıklamayla kafaları karıştırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı taslak, yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranının da yüzde 20’ye çıkarıldığı yönünde yorumlara neden olmuştu. Sonrasında yapılan açıklamalarla görüldü ki aslında bu değişim 2023'ün temmuz ayında gerçekleşmiş fakat suiistimal ediliyormuş. 

Bunu biraz açalım: Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edilmiş. Bu düzenleme şimdi bunun önüne geçmeyi amaçlıyor. Yani temmuz 2023'ten beri KDV oranını uygulamayan bazı esnaf artık bu düzenlemeye uymak zorunda. Bunun söz konusu esnaf tarafından fiyatlara nasıl yansıtılacağıysa belirsiz. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de karışıklık üzerine topa girdi ve "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz" dedi. 

Gündem
Erdoğan'dan Özel'e 'Kapım açık, konuşacak çok konumuz var' mesajı
Dün parti grubunda konuşan CHP Lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bayramlaşmasında, kendisinden ileride randevu talep edeceğini söylediğin anlatmıştı. Bu konuya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cevabı "CHP’nin Genel Başkanı Sayın Özel’e kapımız açık. Ele alacağımız konu başlıklarımız çok, ziyarete geldikleri anda oturur konuşuruz" oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca dün kabine toplantısının ardından açıklama yaptı ve İsrail'e jet yakıtı satıldığı yönündeki iddialar hakkında konuştu: "Jet yakıtı konusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne iftira atanları asla unutmayacağız" diyen Erdoğan, "Savunma şirketlerimize yönelik hayasız akınlar karşısında asla geri adım atmayacağız. Beşinci kol elemanları, yerli firmalara saldırarak iplerini ellerinde tutanlara diyet borçlarını ödemeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

'İsrail'e ihracat kısıtlaması sıkı şekilde uygulanıyor'
Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ticaretin devam ettiğine dair iddialar sonrası açıklama yayınladı: "Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetinin bu konuda aldığı karar, üzerinde kötü niyetli spekülasyonlara fırsat vermeyecek kadar  açık ve nettir  ve sıkı bir şekilde uygulanmaktadır" denilirken, 54 ürün grubu olarak belirtilen yasak listesinde  1019 ürünün olduğu  da detaylandırılmış oldu. 

TBMM'de sandalye dağılımı değişti
CHP'nin sandalye sayısı, 4 milletvekilinin belediye başkanı seçilmesiyle 125'e; TBMM'deki toplam milletvekili sayısı da 594'e indi. Ak Parti'nin 265 sandalyesinin bulunduğu TBMM'de, Saffet Sancaklı'nın katılımıyla MHP'nin milletvekili sayısı yeniden 50 oldu.

'1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız'
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB, 1 Mayıs programına ilişkin basın toplantısı düzenledi ve adres olarak Taksim'i gösterdi: "1 Mayıs’ta Türkiye’nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak, milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs alanında atacak."

Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı
Etimesgut Belediye Başkanı olarak görevine başlayan Erdal Beşikçioğlu dün ilk nikahını kıydı. 

Dünya
İran'ın İsrail'e saldırısı Gazze'yi ikinci plana itti
Gazze'deki yıkım ve ölümlerden dolayı giderek yalnızlaşan İsrail'in İran'ı çatışmaya sokması dengeleri değiştirmiş gibi görünüyor. İsrail'e olan desteğini kesen pek çok ülke Tel Aviv'den yana durmaya başladı ve sahadaki gelişmeler İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun lehine döndü. Analiz New York Times'tan.  

İsrail odaklı gelişmelere kısaca bakalım. 
‣ İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil. Seçtiğimiz yer ve zamanda hareket edeceğiz ve buna ilişkin herhangi bir söz gereksiz" dedi.
‣ İran'ın planı: Saldırı savaş çıkarmayacak şekilde kurgulandı. Bu iddiaya göre saldırı sembolik değildi ancak büyük bir zarar vermeyi de savaşa yol açmayı da hedeflemiyordu. 
‣ İran'ın nükleer gücünü İsrail'e karşı kullanır mı? The Times  ihtimalleri  uzmanlarla inceliyor. 
‣ Wall Street Journal'da kritik bir analiz var: İsrail'in  savaş liderleri  birbirlerine güvenmiyor. 
‣ ABD, İngiliz ve Fransız orduları İsrail'e ateşlenen İran füze ve İHA'larının engellenmesine yardımcı oldu ancak Ukraynalılar Rus hava saldırılarına karşı aynı yardımı sağlamadıklarını söylüyor. Ukraynalılar bu durumu ikiyüzlülük olarak değerlendiriyor.

ABD'den Türkiye açıklaması
İran saldırısının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass'ın Türkiye'ye ziyaretinde gerçekleştirdiği diplomatik temaslara dair açıklama yapıldı. İki ülkenin bölgesel güvenlik konusunda koordinasyonunu derinleştirmenin yollarının görüşüldüğü kaydedildi.

Liz Truss'ın çöküşüyle ilgili 11 önemli anekdot
Britanya tarihinin en kısa süre görev yapan başbakanı Liz Truss, görevde geçirdiği 49 günle ilgili anı kitabı yazdı. Truss kitabında küresel solu hedef alırken çöküşünün başlıca nedeninin muhafazakar fikirlere yeterli destek verilmemesi olduğunu savunuyor.
Ekonomi
Dünya Bankası: 18 milyar doların 12'si özel sektöre
Dünya Bankası, Türkiye için hazırlanan 'Ülke İşbirliği Çerçevesi'ne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "18 milyar dolarlık paketin yaklaşık 12 milyar doları, özel şirketlerin küresel pazarlarda rekabet etme ve yurt içinde istihdam oluşturma imkanlarını geliştirmeye yönelik olacak" denildi. Detaylar haberimizde.  

Hedef açıklandı: 'En büyük önceliğimiz rezerv biriktirmek'
TCMB Başkanı Fatih Karahan "Bundan sonraki stratejimiz, en büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek" dedi.  Washington'da Peterson Institute for International Economics panelinde konuşan Karahan, nnflasyonun yüzde 73 ile yüzde 75 arasında tepe yapacağını, hedefin bu yıl sonu için yüzde 36, gelecek yılı için yüzde 14 ve sonraki yıl içinde yüzde 9 olmak üzere tek hane olduğunu dile getiren Karahan, yüzde 5'lik resmi hedefe ulaşmak istediklerininin altını çizdi.

Bu arada IMF küresel büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederken Türkiye için 2024 tahminini yüzde 3,1, 2025 tahminini yüzde 3,2 olarak korudu. IMF ayrıca yakın vadeli finansal istikrar risklerinin gerilediğini ve gelecek yıl küresel büyüme üzerinde daha az aşağı yönlü risk olduğunu belirterek, "Ancak enflasyondaki düşüş sürecinin son aşaması, kısa vadede göze çarpan birkaç finansal kırılganlık nedeniyle karmaşık hale gelebilir" uyarısında bulundu.

Getir bazı varlıkları elden çıkarıyor: FreshDirect ve BiTaksi için görüşmeler sürüyor
Türkiye'de başladığı faaliyetinde hızla dünyaya açılan, pandemi döneminde 12 milyar dolar değere ulaşan online market uygulaması Getir kriz görüşmelerinin ortasında ABD merkezli FreshDirect ve Türkiye merkezli araç çağırma hizmeti BiTaksi'yi elden çıkarmaya hazırlanıyor. SkyNews'a konuşan şirkete yakın bir kaynak herhangi bir iflas sürecinin söz konusu olmadığını, bir ülkeden çekilmeye karar verilmesi halinde bunun düzenli bir şekilde yapılacağını söylemiş. Şirketin değeri 2022'den beri düşmeye devam ediyor.  Detaylar haberimizde. 

Şok Market İstegelsin'i 220 milyon liraya satın aldı
Şok Marketler Ticaret, e-ticaret kanalındaki gelişimine katkı sağlamak ve yeteneklerini geliştirmek üzere, Future Teknoloji Ticaret'nin tüm paylarını 220 milyon liraya satın alınması için pay alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Bu arada ŞOK Marketler Ticaret dün bilanço açıkladı. Şirket 2023 yılını 4,4 milyar lira net kârla kapadı. Net kârda yüzde 36'lık düşüş görüldü. Geçen yıl 132 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 3,8 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 62,85 liralık kapanış fiyatı üzerinden ŞOK Marketleri'nin F/K oranı 8,39, PD/DD oranı 1,73 oldu. Şirketin özkaynakları 21,5 milyar liraya ulaştı.

Beypazarı: Bor miktarının yüksek olduğu iddiaları asılsız
Dün sosyal medyada yayılan ve üzerinde yoğun tartışmalar dönen İsviçre'de Beypazarı sodalarının satışı yasaklanmasıyla ilgili olarak şirketten açıklama geldi. Bor miktarlarının dünyada kabul edilen sınırlar içerisinde olduğunu savunan şirketin açıklamasında, "Ürünlerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından da denetlenerek düzenli olarak analizleri yapılmaktadır" denildi.

ÖTV zammı yolda mı? 
Gazetemizin otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, Castrol'ün sunduğu Emre Özpeynirci ile Otomotiv Gündemi programında, otomobil satışlarındaki 16 ay yaşanan daralmayı, ÖTV zammı konusunu ve Çin'den yapılan araç ithalatına yönelik yeni şartlar konusundaki ihtimalleri değerlendiriyor. Yayını  Oksijen TV'den izleyebilirsiniz. 

Orta Doğu'daki endişe verici gelişmelerin etkisi: Altın fiyatlarında hedefler yükseldi
Deutsche Bank, altın fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini ve değerli metalin bu yılın sonunda ons başına 2 bin 400 dolara, Aralık 2025'te ise 2 bin 600 dolara ulaşmasını beklediğini açıkladı. Goldman Sachs, BofA ve Citi de altın için hedef fiyatlarını yükseltti. Bu arada Avrupa'da megavatsaat başına doğalgaz fiyatı Orta Doğu'daki gerilimin etkisiyle düne göre yüzde 7,5 artarak 33,5 euroya çıktı.

Fed Başkanı Powell'den piyasalara satış getirecek açıklama
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, son verilerin, enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösterdiğini belirterek, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etti.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 9.548,09 | %-1,36 🔴
  • Dolar 32,5128 | %0,19 🟢
  • Euro 34,6150 | %0,20 🟢
  • Euro/Dolar 1,0633 | %0,14 🟢
  • VİOP 10.467,00 | %-0,08 🔴
  • Altın Gram 2.491,91 | %0,21 🟢
  • Altın ONS $2.384,95 | %0,09 🟢
  • S&P 500 5.051,41 | %-0,21 🔴
  • Dow Jones 37.798,97 | %0,17 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,655 | %-0,27 🔴
    17.04.2024, sabah saat 05.25 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Türkiye Sigorta'nın mart sonu toplam brüt prim üretimi 28 milyar 163 milyon liraya ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 arttı.
  • Yaprak Süt ve Besi Çiftlikleri, hayvan barınaklarının bir bölümünün çatılarına 482 kWp gücünde GES kurulması amacıyla Uludağ Elektrik'e yapılan başvurunun olumlu sonuçlandığını duyurdu.
  • Metemtur şirket ortağı Erdal Bulut, 9,83-10,26 TL fiyat aralığından 129 bin 369 lot hisse alımı gerçekleştirdi.
  • NETAŞ, TurkNet İletişim'den 780 bin dolar tutarında HGW Wifi 6 modem ve 512 bin dolar tutarında ONT siparişi aldı.
  • Tumosan bağlı ortaklığı Ereğli Tekstil ve Emlak Katılım Bankası arasında 1 milyon adet halka kapalı B grubu TMSN hissesi için 300 milyon lira tutarında rehin sözleşmesi imzalandı. 
  • Hun Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kartal, sahip olduğu 28 milyon lot hisseyi pay başına 6,65 TL fiyat üzerinden İnfo Yatırım aracılığıyla satacak.

    Günün verisi: 14 milyar dolar
    Yapay zekâ teknolojisinin giderek devleşen bir pazar haline geldiğinin göstergesi olan bu veri, OpenAI şirketinin topladığı yatırım miktarını gösteriyor. Microsoft'la ortaklığı sonrasında büyümesi hızlanan şirketin değeri 80 milyar doları bulmuş durumda. Takipçisi Anthropic'in aldığı yatırım 4 milyar doların biraz üzerinde. 

    Oksijen'den
    Ne güzel haber: Eskrimci Doruk Erolçevik dünya şampiyonu
    Eskrimci Doruk Erolçevik, yıldızlarda dünya şampiyonu oldu. Doruk, erkekler epede Türk eskrim tarihinin dünya şampiyonalarındaki ilk derecesini elde etti. Şampiyonluğu getiren son tuşu haberimizde izleyebilirsiniz. Erloçevik'i kutluyoruz.

    Kulüpler Birliği kararı: TFF seçimi haziran başında yapılmalı
    Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, "Oluşturduğumuz heyet TFF'ye talebimizin sebeplerini anlatacak. O arada imza toplama sürecimiz devam edecek" dedi.

    Anadolu Efes'ten Eurolig'e veda
    Lacivert-Beyazlılar, Eurolig play-in maçında İtalya’nın Virtus Segafredo Bologna takımına 67-64 mağlup oldu ve turnuvaya veda etti. Diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko play-offta yoluna devam edecek. 

    30 günde karın kası yapmak mümkün mü?
    Sosyal medyada 30 günde belirgin karın kaslarına sahip olacağınızı vadeden egzersiz uygulamaları uzmanlara göre gerçeği yansıtmıyor. Görünür karın kaslarına sahip olmak, yağ oranı gibi birçok faktöre bağlı. Gerekli süre 6 ayı aşabilirmiş.  

    Piyangoyu kazanmadan nasıl zengin olursunuz?
    Güne hayalle başlayalım. Forbes dergisi, başlıktaki soruya cevap ararken, "Kendi servetinizi elde etmek için doğru hamleler yapmak, risk almak ve iyi bir çevre edinmek gerekiyor" diyor. Forbes yazarı Melissa Houston, servet yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenleri  10 maddede  sıralıyor.

    Kulak çınlamasının 10 önemli nedeni
    Çok fazla gürültülü ortamda bulunmak, cep telefonuyla fazla konuşmak, yüksek sesle müzik dinlemek ya da geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonu gibi etkenler kulak çınlamasına sebep olabiliyor. Uzmanlardan kulak çınlamasına yol açan  etkenleri, öneri ve uyarıları  derledik. 

    Antibiyotiğin öksürüğün şiddeti ya da süresine etkisi yok
    ABD'de yapılan bir çalışma, antibiyotiklerin çoğu alt solunum yolu enfeksiyonunu geçirmede etkili olmadığını, enfeksiyon bakteri kaynaklı olsa da öksürüğün şiddeti ya da süresini etkilemediğini gösteriyor.  Detaylar haberimizde.

    17 Nisan'da ne olmuştu? 
    • 1924'te bugün İtalya'da genel seçimleri, Benito Mussolini'nin faşist partisi kazandı.
    • 1961'de ABD'nin desteklediği sürgündeki Kübalılar, Fidel Castro'yu devirmek üzere Küba'ya çıkarma yaptı. Domuzlar Körfezi Harekâtı, Castro'nun zaferiyle bitti.
    • 1993'te bugünTürkiye'nin 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Ülke çapında 5 günlük yas ilan edilmişti. Bu vesileyle Ekşi Sözlük'ten yıllardır yeni detaylarla büyüyen bir sayfayı paylaşayım: Turgut Özal öldüğü gün yapılanlar.  Yazarlar, haberi aldıkları sırada ne yaptıklarını anlatıyor. 
    • Bugün doğanlar arasında yazar 'Halikarnas Balıkçısı' Cevat Şakir Kabaağaçlı, ABD'li oyuncu William Holden, büyük yazar Nick Hornby yer alıyor. 
    • Bugün yaşamını yitirenlere bakınca da ABD'nin kurucu babalarından Benjamin Franklin, muhteşem yazar Gabriel Garcia Marquez, şair Cemal Safi, tarihçi yazar Orhan Koloğlu'nu görüyoruz.

    Günün yemeği
    Glütensiz biscotti 
    Şemsa Denizsel, "Glütensiz bir reçete geliştireceksem glütenlilerinden daha iyi olmalı ki yaptığıma, yediğine değsin" diyor. Tarif yazısında.  

    Jack Black-Let's Get It On
    Bugün Britanyalı yazar Nick Hornby'nin doğum günü. Kitabından uyarlanan High Fidelity, başrolünde müziğin olduğu müthiş bir filmfi. Bu vesileyle filmden bir sahneyle kapatayım bülteni: Jack Black, Marvin Gaye'in Let's Get It On şarkısını söylüyor. Orijinalini dinlemek isterseniz o da burada. Akşamüstü görüşürüz. 

    Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

    Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

     Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

    Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

    Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

    Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul