30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2024 18:44 | Son Güncelleme: 16.04.2024 20:34

Bakanlıktan KDV tebliğine ilişkin açıklama: Oranlarda artış yok, amaç suistimallerin önüne geçmek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, restoran ve kafelerde uygulanan KDV oranlarında Temmuz 2023 itibarıyla artışa gidildiğini ve yeni bir zammın söz konusu olmadığını açıkladı. Paylaşılan son tebliğ taslağıyla gerek yanlış uygulamaların gerekse suistimallerin önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi
Bakanlıktan KDV tebliğine ilişkin açıklama: Oranlarda artış yok, amaç suistimallerin önüne geçmek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, restoran ve kafelerde uygulanacak KDV oranlarını düzenleyen tebliğ taslağına ilişkin açıklama yaptı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı taslak, yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranının da yüzde 20’ye çıkarıldığı yönünde yorumlara neden olmuştu. 

Bakanlık yetkilileri, KDV oranlarının Temmuz 2023'te bu seviyeye çıkarıldığını, yeni bir artışın söz konusu olmadığını, düzenlemeyle gerek yanlış uygulamaların gerekse suistimallerin önüne geçilmesinin amaçladığını belirtti. Taslağa göre, lokantalar ve kafeler sattığı yiyecek ve içecekte de KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacak.

"Yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesaplandığı tespit edildi"

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, yaklaşık 41 bin mükellef, KDV oranı uyumsuzluğu yönünden denetlendi. Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edildi.

Dışarıdan temin edilen ürünlerde de yüzde 10 KDV uygulanacak

Ayrıca, bazı marketlerin de temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi gösterdikleri belirlendi. Bunun üzerine harekete geçen Bakanlık, istismarın önüne geçmek ve rekabet eşitliği sağlamak için Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı hazırladı. Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinde yayımlanan taslağa göre hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV'yi yüzde 10 şeklinde hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Şimşek: Oranlarda artış yapmadık

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de X hesabından "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz" açıklamasını yaptı.