04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.10.2023 11:38 | Son Güncelleme: 26.10.2023 11:49

Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu görüştü

Gazete Oksijen'in dün okuyucularına duyurduğu sürpriz zirve gerçekleşti. Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu, Ankara’da görüştü
Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu  görüştü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu'nun, İmamoğlu ile Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Sosyal Tesisleri'nde basına kapalı yaptığı görüşme bir saat sürdü. Farklı araçlarla tesisten ayrılan Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, basın mensuplarına herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Kurultay Başkanlığı teklifi

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı Grup Başkanı Özgür Özel ve eski Parti Meclisi Üyesi Örsan Kunter Öymen’in genel başkanlık mücadelesi vereceği 38. Olağan Kurultay öncesi, divan başkanlığına her iki tarafın da üzerinde anlaşacağı bir isim getirmek istiyor. Bu kapsamda görüşmede Kılıçdaroğlu'nun İmamoğlu’na kurultayda divan başkanı olması önerisi götürdü.  Konuya sıcak bakan İmamoğlu’nun teklifi kabul edip etmeyeceği görüşmenin ardından netleşecek.

CHP Kurultay'ı hakkında

CHP Parti Meclisi'nce (PM) alınan karar gereği 4-5 Kasım'da gerçekleştirilecek 38. Olağan Kurultay için parti genel müdürlüğü tarafından Ankara Spor Salonu kiralandı. Müdürlük, 1370'i delege olmak üzere, 1500 kişi için kalacak yer kiralamasına da başladı. Salon hazırlıklarına 2-3 gün öncesinden başlamayı kararlaştıran parti genel müdürlüğü, delegelerin oylarını hızlı kullanması ve giriş çıkışlarda karmaşa olmaması için "turnike" sistemini kullanacak.

CHP'nin 4-5 Kasım tarihinde yapılacak kurultayında, ilk gün genel başkan seçimi, ikinci gün ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi yapılacak. CHP'de genel başkanlığa aday olabilmek için delegelerin yüzde 5'inin imzası gerekiyor.

Kasım sonunda tüzük kurultayı

Öte yandan CHP'nin yeni tüzük ve parti programı yazımı ise sürüyor. CHP'de 38. Olağan Kurultay'dan iki hafta sonra da tüzük kurultayı yapılması bekleniyor. Tüzük kurultayında parti tüzüğünün çağdaş hale getirilmesine yönelik değişiklikler ele alınacak.

Bu kapsamda, Avrupa'daki sol partilerin tüzükleri mercek altına alındı. Bunun yanında, Türkiye'deki diğer partilerin tüzükleri de inceleniyor. Yeni tüzükte milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi, milletvekillerine dönem sınırı getirilmesi, 60 olan PM üyesi sayısının artırılması gibi değişiklikler bekleniyor.