Alacaklarının ödenmesi talebiyle Eskişehir'den Ankara'ya yürüyen ve Kurtuluş Parkı'nda dokuz gündür açlık grevini sürdüren Doruk Madencilik işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı. Doruk Madencilik işçileriyle işveren heyeti bugün İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda bir araya geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Toplantı tarafların uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. İşçiler, işverenle anlaşarak eylemi noktaladıklarını açıklamışlardır" ifadeleri yer aldı. Öte yandan, işveren tarafından 96 milyon 340 bin liranın işçilerin hesaplarına yatırıldığı öğrenildi.
"Üç bakanlık ve Ankara Emniyet Müdürü anlaşmanın garantörü"
Görüşmenin ardından açıklama yapan Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır da "Arkadaşlarımızın çoğunun maaşları yattı. Bizden 15 günlük bir süre istediler. Bunun garantörlüğünü Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ankara Emniyet Müdürü üstlendi. Bizler de bu saatten itibaren eylemimizi sonlandırdık. Şimdi Kurtuluş Parkı’na gideceğiz. Tüm Ankara halkını uğurlamaya davet ediyoruz" dedi.
"Tazminat ve özlük hakları da anlaşmaya dahil"
Çakır, anlaşmanın ayrıntılarıyla şu bilgileri paylaştı:
"Sadece maaşlar değil, tazminat hakları ve tüm özlük hakları da kapsama dahil. İşten ayrılmak isteyen ve tazminat hakkı olan tüm işçilerin ödemeleri 15 gün içinde yapılacak. Şirket bu konuda söz verdi. Çalışmak isteyen arkadaşlar ise yalnızca maaşlarını alacak. Ancak işverenle karşılıklı anlaşarak ayrılmak isteyenlerin de tazminatları 15 gün içinde ödenecek. Avukatlarımız süreci takip edecek, hiçbir işçimizi mağdur etmeyeceğiz. Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın bir çizgisi var. Bu zamana kadar hiçbir işçisini mağdur etmedi, bundan sonra da etmeyecek. Biz sendika yöneticileri olarak her zaman işçilerden bir adım önde olacağız. Bu bedel gerekirse ceza da olur, ölüm de olur."
Başaran Aksu: Taleplerin tamamı kabul edildi
Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise şunları kaydetti:
"Öncelikle burada farklı mikrofonlar görüyoruz. Sevindik. Daha önce yoktular. İşçilerin eylemini bugüne kadar görmediler. Şimdi görmeleri sevindirici. Üç bakan yardımcısı; İçişleri, Enerji ve Çalışma bakan yardımcıları, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara Emniyet Müdürü ile üç bakanlığın üst düzey bürokratlarının katıldığı bir toplantı yaptık. Bu toplantıda şirketin tüm ödemeleri; özlük hakları, ödenmemiş sendikal haklar, zorunlu ücretsiz izne çıkarılan işçilerin SGK girişlerinin yeniden yapılması ve ücretlerinin ödenmesi, mahkeme sürecinde olan işçilerin alacaklarının ödenmesi gibi başlıkların tamamı kabul edildi. Hiçbir arkadaşımız dışarıda bırakılmadı. Hatta direniş sürecinde sendikaya başvurmamış olanların hakları da garanti altına alındı. Sendikamızın avukatları ve yöneticileri ile şirket yönetimi arasında bu geceden itibaren süreç başlıyor. 15 günün sonunda, üç bakan yardımcısının huzurunda tüm ödemelerin yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek. Bu garantörlükle süreci tamamladık. Direniş zaferle sonuçlandı. Benzer durumda olan tüm işçilere, emekçilere ve emeklilere çağrımızdır: Haklarınızı aramaktan korkmayın.
ZAFER DİRENEN MADENCİNİN!
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) April 28, 2026
Ayrıntılı açıklamayı bu akşam 19.00'da Kurtuluş Parkı'nda yapacağız. Direniş boyunca yanımızda olan halkımızı kutlamaya ve madenciyi uğurlamaya davet ediyoruz. pic.twitter.com/ElYqhgJeTQ
Son bir mesaj vermek istiyorum. 31 Aralık’ta Ardanuç’ta çığ altında kalan çoban Bülent Gezer hâlâ çıkarılamadı. Güçlü birinin yakını olsaydı çoktan çıkarılmıştı. Ülkenin teknik kapasitesini biliyoruz. Ayrıca Akbelen’de köyünün ormanını savunurken tutuklanan Esra Işık’ın ve Antep’te işçi haklarını savunduğu için tutuklanan sendikacı Mehmet Türkmen’in derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."
KAZANDIK!
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) April 28, 2026
3 ayrı Bakanlıkla yaptığımız görüşmeler sonrası eylemimizi sonlandırıyoruz. Ayrıntılı açıklamayı bugün saat 19.00'da Kurtuluş Parkı'nda yapacağız.
Her daim yanımızda olan halkımızı 19.00'da kutlamaya ve madencileri uğurlamaya çağırıyoruz.https://t.co/4MjkonYN4C
Taraflar arasında anlaşmaya varılmasıyla Ankara'da Doruk Madencilik'in sahibi Yıldızlar SSS Holding önünde, İstanbul'da ise TMSF önünde bu akşam yapılması planlanan eylemler iptal edildi.
Doruk Madencilik işçilerinin talepleri
- Aylarca ödenmeyen ücret alacaklarının ödenmesi
- TMSF öncesi ve sonrasında haksızca çıkış alan tüm işçilere tazminat haklarının ödenmesi
- Halihazırda çalışan işçilere rızası olmadan dayatılan ücretsiz izin uygulamasının kaldırılması
- İSİG kurallarına uygun güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması
- Sendika üyesi olup mücadelede öncülük ettikleri için işten çıkarılan işçilerin işe iadesi
- Madenin kamulaştırılması, iş güvencesinin teminat altına alınması