20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 10.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Mahallelinin koru nöbeti

Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi ile bölge sakinleri arasındaki çekişme sürüyor. Gönüllüler araç girebilecek kapılarda sırayla nöbet tutuyor
Mahallelinin koru nöbeti
Çağatay Bayraktar
[email protected] İstanbul’da Anadolu yakasının en büyük yeşil alanı 354 bin metrekare ile Üsküdar ilçesindeki Validebağ Korusu. İçinde 117 farklı ağaç türü barındıran koruda Üsküdar Belediyesi yol çalışması yapmak isteyince mahalleli eylem düzenleyerek belediye ekiplerine engel oldu. Peki basit bir yol çalışması neden böyle tepki çekti? Bu soruya Validebağ sakinleri: “Yol bahane, esas amaç burayı imara açmak” yanıtını veriyor. Bu tepkinin altında yatan neden ise 2018’de korunun millet bahçesi yapılmak istenmesi. Proje için düğmeye basılınca mahalleli konuyu yargıya taşıdı ve yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı korunun 261 bin metrekaresini Üsküdar Belediyesi’ne 2020 yılının mart ayında devretti.

Sadece yol değil

Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan yeni imar planında koruya 500 araçlık otopark, festival alanı, açık hava sineması, çim amfi, yoga ve pilates alanı, izci eğitim alanı, köpek gezdirme alanları, yürüyüş yolları, bisiklet parkuru, piknik alanları ve meyve bahçeleri yapılması planlandı. Plan yargıya taşındı, mahkeme yine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Belediye kararı sonrasında yine revizyona gitti. Bu plan da yargıya taşındı ve aynı karar çıktı. Üçüncü revizyon planı da mahkemeden döndü.  Korunun Anadolu Yakası’ndaki en büyük yeşil alanlardan biri olduğunu söyleyen Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, “Burayı öldürmeye, İstanbul’un oksijen kaynaklarından birini kesmeye çalışıyorlar. Koşu alanları için korunun içerisinde bir yapılaşmaya gerek yok. Zaten insanlar korudan faydalanıyorlar.” Üsküdar Belediyesi’nin projesinin “Millet Bahçesi Projesi” ile aynı olduğunu belirten Faruk Yege (56), “45 yıldır Validebağlıyım. Çamlıca Tepesi’nden Validebağ Korusu’na kadar kesintisiz bir yeşillik vardı. Zamanla bahçeli evler apartman oldu, koru ile Çamlıca’nın arasına apartmanlar girdi. Şimdi de buraya gözlerini diktiler. Fakat burada 101 adet ağaç ve otsu bitki var. 71 anıt ağaç var. Belediyenin yolu düzeltmek için kullandığı kum bile Validebağ’ın toprak yapısına uygun değil.” Mahalle sakinlerinden Feral Tercan (50) Üsküdar Belediyesi’nin yol düzenleme çalışmasını, korunun imara açılması için bahane olarak görüyor. “1999’da belediye tarafından koru içerisinde yürüyüş yarışması düzenlenmek bahanesi ile yollar genişletildi ve doğal doku bozulmaya başlandı. 177 elektrik direği, yer altından geçirilecek 9 km elektrik kablosu, 88 bin metrekare rulo çim buradaki doğal dokuyu bozacak.” Mahalle sakinlerinden emekli öğretmen Aylin Noyan (48), Validebağ Gönüllüleri’nin tamamen koruyu korumak için bir arada bulunduğunu söylüyor: “Burada siyaset üstü bir dayanışma söz konusu. Gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Validebağ’ın araç geçebilecek her kapısında arkadaşlarımızla nöbetleşe bekliyoruz. Validebağ Korusu’nda 120 tür kuş gözlemlenebiliyor. Bunların arasında leylek, yeşil papağan gibi türler var. Hem hayvanların hem de İstanbulluların nefes alabileceği tek yer burası kaldı.”