29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2023 12:12 | Son Güncelleme: 27.02.2023 16:16

Malatya'da 5,6 büyüklüğünde deprem

Malatya Yeşilyurt'ta saat 12.04'te 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD Başkanı Sezer bir kişinin hayatını kaybettiği depremde 110 kişinin yaralandığını açıkladı. Sezer, 32 kişinin enkazdan çıkarıldığını söyledi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Çevre illerde de hissedilen deprem, 6,96 kilometre derinlikte gerçekleşti.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Deprem sonrasında saha tarama çalışmaları sonucunda yıkılan binalar olduğu tespit edilmiş olup arama kurtarma ekiplerimiz bölgeye hızlıca sevk edilmiş ve çalışmaya başlamışlardır" bilgisi paylaşıldı. Açıklamada ayrıca bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi, riskli binaların etrafında bulunulmaması uyarısı da yapıldı. 

Arama kurtarma çalışması başlatıldı

Bölgeye arama kurtarma, polis, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Zaviye Mahallesi Meziyet Sokak'ta enkaz altında kalanların olduğu değerlendirilen binada arama kurtarma çalışması yürütülüyor. Ekipler, Hacı Abdi ile Şeyhbayram mahallelerinde de arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

AFAD, UMKE, askerler ve arama kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmayla Ali Şahingil, depremden yaklaşık 1,5 saat sonra enkazdan çıkarıldı. Şahingil, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Şeyh Bayram Mahallesi Destek Sokak'taki binanın enkazında arama kurtarma çalışmasında Aziz Deliktaş ve kızı Şeyma Deliktaş kurtarıldı. Baba ve kızı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Aziz ve Şeyma Deliktaş'ın evlerine eşya almak için girdikleri öğrenildi.

32 kişi kurtarıldı

AFAD Başkanı Yunus Sezer, 32 kişinin enkazdan kurtarıldığını, 2 binada arama kurtarma çalışmasının devam ettiğini açıkladı. Sezer sosyal medyadan yaptığı açıklamda "1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 110 vatandaşımız yaralanmıştır. 29 bina yıkılmıştır. 32 vatandaşımız yaralı olarak kurtarılmıştır" dedi.

Twitter hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Malatya’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde 103 vatandaşımız yaralandı. Sağlık kurumlarımızda tedavi altına alınmış durumdalar. Yaralılardan 6’sı ameliyatta, 3’ü yoğun bakımda. Her birine acil şifa, Malatya halkına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Bir kişi hayatını kaybetti

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Malatya'da bir kişinin hayatını kaybettiğini ve 69 kişinin yaralandığını açıkladı. Sezer, arama kurtarma çalışmalarının özellikle 5 binada yoğun şekilde devam ettiğini bildirerek, "Kahramanmaraş merkezli depremlerden itibaren neredeyse üç dakikada bir artçı sarsıntıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunların birçoğu 5 ve üzeri büyüklükte" dedi.

Bölgedeki hasarlı binalardan uzak durulması yönünde vatandaşları uyardıklarını hatırlatan Sezer, "Bu duyurumuzu tekrar yapmak istiyoruz. Artçı sarsıntılar devam ediyor ve hasar gören binalarımız var. Bu sarsıntılara bağlı olarak bunların yıkılması söz konusu. Vatandaşlarımız bu binalardan uzak dursunlar. Eşya tahliyesi zaten yasaklanmıştı. Bu tür tahliye işlemlerini de kesinlikle yapmasınlar, binalara girmesinler. Vefat eden vatandaşımıza, ailesine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

"Üç dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da bölgede çok olağandışı bir deprem aktivitesiyle karşı karşıya olunduğunu bildirdi. Tatar, ikisi 7,7 ve 7,6, diğerleri 6,4 ve 5,3 olmak üzere birbirinden bağımsız 4 deprem, ayrıca 5-6 arası büyüklükte 45 artçı sarsıntı olduğunu belirtti.

Malatya'daki 5,6 büyüklüğündeki depremin de büyük depremlerin meydana geldiği sistem içerisinde oluşan bir artçı sarsıntı olarak değerlendirildiğini ifade eden Tatar, ,"Şu ana kadar toplam 10 bin 282 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Bu bizim yaklaşık altı ayda kaydettiğimiz depremin, bu depremler sonucunda sadece üç haftada kaydedildiğini gösteriyor. Bu gerçekten büyük bir rakam ve 3-4 arası büyüklükte, yani vatandaşlarımızın hissedebileceği büyüklükteki depremlerin sayısı 1963, 4-5 arası büyüklükteki artçı deprem sayısı 471, 5-6 arası büyüklükteki depremlerin sayısı da bugünkü depremle birlikte toplam 45 oldu" diye konuştu. 

Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini belirten Tatar, "Bizim bundan üç dört ay önce yaşadığımız 4,9 büyüklüğündeki İzmir ve 5,9 büyüklüğündeki Düzce depremlerinin büyüklüğüne eş değer sadece şu ana kadar 45 artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliriz. Toplam 10 bin 282 artçı sarsıntıdan bahsettim. Bunların dağılımına baktığımızda neredeyse her üç dakikada bir artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliyoruz" dedi. 

 

AFAD'dan yapılan açıklamada, 29 binanın yıkıldığı 7 binada arama kurtarma çalışmasının yapıldığını belirtildi. AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Malatya ilimizin Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki artçı depremin ardından, an itibarıyla; 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 69 vatandaşımız yaralanmıştır. 29 bina yıkılmıştır. 7 binada arama kurtarma çalışması devam etmektedir. Arama kurtarma çalışmalarında bölgede bulunan ve çevre illerden havayolu ve karayolu ile hızla sevk edilen toplam 650 personel görev almaktadır" denildi.

"UMKE ekiplerimiz sahada"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya'da, UMKE ve 112 Acil ekiplerinin görevde olduğunu, tarama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş İl Ambulans Servisi Başhekimlikleriyle irtibat halinde olunduğunu belirten Koca, "UMKE ve 112 ACİL ekiplerimiz bölgede görevde. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun" ifadesine yer verdi.

 

Deprem, Malatya'nın yanı sıra Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa gibi civar illerde de hissedildi. Depremin etkisiyle Malatya'daki hasarlı bazı binalarda da göçük oluştuğu öğrenildi. Öte yandan sarsıntının ardından vatandaşların meydanlara toplandığı görüldü.

Yeşilyurt Belediye Başkanı: 4-5 bina yıkıldı ihbarını aldık

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, "Bize ulaşan ilk bilgilere göre 4-5 binanın yıkıldığı ihbarını aldık. Şeyh Bayram ve Çavuşoğlu mahallelerinde. Temennimiz can kaybının olmaması" diye konuştu.