29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 24.12.2022 22:09

“Marmara’da 7 fay var, ikisinde risk çok daha fazla”

Marmara’nın üç boyutlu fay haritasını ortaya çıkaran güncel bir araştırmada yeni bulgulara ulaşıldı. Çalışma bir fayın üretebileceği deprem büyüklüğünün hesaplanmasına yardımcı oluyor
Marmara’daki fayları gösteren üç boyutlu bir harita hazırlandı.
Marmara’daki fayları gösteren üç boyutlu bir harita hazırlandı.

Kısa süre önce yapılan bir jeolojik çalışmaya göre iki parçadan oluşan tek bir Marmara fayı yok, toplam uzunluğu 531 kilometreyi bulan toplam yedi fay var. “Marmara Denizi’ndeki Kuzey Anadolu Fayı’nın karmaşık yapısı boyunca 2019 İstanbul–Silivri depremlerinin yarattığı gerilme değişimi” başlığını taşıyan çalışma kapsamında Marmara’nın fay hattı ilk defa üç boyutlu olarak haritalandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Murat Şahin’in doktora tez çalışmasının danışmanı Prof. Dr. Cenk Yaltırak, araştırmanın olası bir Marmara depremine dair yeni bulgular ortaya koyduğunu söyledi.
Prof. Cenk Yaltırak’a Şahin’in doktora tezinin önemini şöyle açıklıyor: “Bu çalışmaya değin Marmara’da iki parçalı tek bir fay hattı olduğu öne sürülüyordu. Buna göre söz konusu parçalardan biri Körfez’den Büyükçekmece kıyılarına uzanıyor, diğeri ise Büyükçekmece’den Mürefte’ye ulaşıyordu. Ancak çalışmada bunun da aksi ortaya çıktı. Tek fay modeli üzerinden 200’den fazla makale üretildi. Bizimki bunların hepsini geçersiz kılıyor.”