08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 18:00 | Son Güncelleme: 03.07.2024 18:29

Meclis'te 'erken seçim' tartışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 yıl boyunca seçim olmayacağı yönündeki açıklamalarını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Başarır, "Buna beyefendi değil halk karar verir" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Zengin'in Başarır'a yanıtı "Ne zaman 'seçim' denmişse orada olduk. Seçimden kaçan bir parti değiliz" oldu
Meclis'te 'erken seçim' tartışması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim tartışmalarıyla ilgili, "Parlamentoda ve Cumhurbaşkanlığında 4 yıllık, yerel yönetimlerde de 5 yıllık seçimsiz bir dönem var. Herkes planını, programını buna göre yapmalı" açıklaması TBMM Genel Kurulu'nun gündemindeydi.

"Seçimin tarihini Mehmet Şimşek belirleyecek"

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, "Seçimin tarihini Mehmet Şimşek belirleyecek. Mehmet Şimşek ve ekibi seçime doğru hızla koşuyor, çok yakında da bu seçim hayata geçecek. Siz, emekçilere, emeklilere bu zalimliği reva görürseniz bu seçimden de kaçamazsınız" ifadelerini kullandı.

"Buna beyefendi değil halk karar verir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "4 yıl boyunca seçim yok" sözlerini hatırlatan ve "Peki, 4 yıl boyunca geçim var mı, ekmek var mı?" diye soran CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da "Geçim yoksa, huzur yoksa mutlaka bir ülkede seçim olur; buna beyefendi değil halk karar verir" dedi.

"Seçimden kaçan bir parti değiliz"

CHP'li Başarır'ın sözlerine yanıt AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin'den geldi. Zengin, "Ali Mahir Bey kendi Genel Başkanlarının yaptığı açıklamayı kaçırıyor bence. Sayın Özgür Özel yaptığı açıklamada 'Seçime isterseniz iki buçuk yıl verelim, bekleyelim bu iki buçuk yılı, ondan sonra karar verelim' dedi. Yani bir karar vermek lazım; hemen mi, yarın mı, sabah mı, iki buçuk yıl mı? Yani sonuçta, biz AK Parti olarak ne zaman 'seçim' denmişse orada olduk. Yani biz seçimden kaçan bir parti değiliz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ne demişti? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, erken seçim tartışmalarına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: "Milli iradenin en özgür biçimde tecelli vasıtası seçimdir, sandıktır. Bunun tartışılmasını dahi yersiz buluyor, Türk demokrasisine hakaret olarak değerlendiriyoruz. Ancak tarihimizde, sandıkta tezahür eden iradeyi yok sayanların olduğu da ülkemizin bir gerçeğidir. Bunu kimi zaman sandığın itibarına gölge düşürerek yaptılar. Kimi zaman seçmene hürmetsizlik ederek yaptılar. Kimi zaman milletin kararını tanımayarak yaptılar. Kimi zaman da seçmenin tercihini tamamen yanlış okuyarak, sapla samanı karıştırmaya cüret ederek yaptılar. Son dönemde bu kibirli tavrın, seçmen iradesini yok sayma aymazlığının tekrar nüksettiğini görmekteyiz. Geçen hafta gündeme taşınmak istenen 'erken seçim' tartışmalarına bu zaviyeden bakılması gerektiği kanaatindeyiz.

Yeni hükümet sisteminde 'erken seçim' diye bir kavram da yoktur. Bunun yerine, Cumhurbaşkanı ve Meclis'in 'seçimlerin yenilenmesi' kararı alması vardır. Muhalefetin diğer birçok alan gibi burada da Türkiye'yi geriden takip ettiği anlaşılıyor. Hiçbir temeli olmayan, bu tarz sahte gündemlerle muhalefet kendi içindeki 'bilek güreşini' perdelemeye çalışmaktadır. Hükümet olarak bu tartışmaların ne tarafıyız ne de muhatabıyız. Biz sadece ve sadece işimize odaklanıyoruz. Biz, her biri altın değerinde olan 4 yıllık süreyi, en iyi ve en verimli şekilde kullanmaya bakıyoruz. Türkiye, son bir yılını seçim gündemiyle geçirmişken, bölgemizde, her gün yeni bir kriz ve çatışma patlak verirken, dünya, büyük bir belirsizlik girdabında sürüklenirken, velhasıl, ülkemizin ve milletimizin çözülmesi gereken bunca meselesi varken, sırf eski ve yeni takım arkadaşlarına 'çalım atmak' için bu tür tartışmalara meyledilmesini doğru bulmuyoruz. Muhalefet iç hesaplaşmasını ülkeye, millete ve ekonomiye zarar verecek şekilde yürütmemelidir. Allah'ın izniyle önümüzde, Parlamentoda ve Cumhurbaşkanlığında 4 yıllık, yerel yönetimlerde de 5 yıllık seçimsiz bir dönem vardır. İş dünyasından siyasetçisine, esnafından memuruna, ev hanımından öğrencisine kadar herkes planını, programını buna göre yapmalıdır."

Kaynak: AA