10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.06.2023 13:48 | Son Güncelleme: 03.06.2023 15:29

Meclis'te yeni dönem: Dakika dakika son gelişmeler

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 28'inci yasama dönemi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yöneteceği ilk oturumla başladı. Meclis'te milletvekilleri sırayla yemin etti. Cumartesi günü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te yemin edecek. İşte dakika dakika gün boyu yaşanan gelişmeler
Meclis'te yeni dönem: Dakika dakika son gelişmeler

00:25 En yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı'nı yürüten Bahçeli ile başlayan yemin töreni, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın yemini ile sona erdi.

23:45 CHP Şanlıurfa Mahmut Tanal, yemin metnini okumadan önce Genel Kurulu selamladı. Metni daha sonra okuyan Tanal'ın yemini kabul edilmedi. Kürsüde sadece yemin metninin okunmasını hatırlatan Bahçeli, Tanal'ın metni tekrar okumasını istedi. Tanal metni yeniden okudu.

23:35 Bahçeli, dinleyicileri sessiz olmaları konusunda ilgili maddeyi okuyarak alkış ve slogan olmaması konusunda uyardı. 

21:42 AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman da yemin metnini yanlış okudu. Uyarıların ardından kürsüye tekrar gelen Yaman, yeminini tekrarladı.

21:30 Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, yemin metnini kağıda bakmadan okumayı tercih etti. Milletvekilleri, Bitmez'in yemin metnini yanlış okuduğu hakkında uyarıda bulundu. Bahçeli'nin tekrar kürsüye davet ettiği Bitmez, yemin metnini kağıda bakarak tekrar okudu. 

21:15 AKP Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, yemin metninin sonunda yer alan 'ant içerim' ifadesi yerine 'söz veririm' dedi. Milletvekillerinin itirazı sonrası Bahçeli'nin Anayasa maddesini hatırlatmasıyla Böhürler yeminini tekrarladı.

20:25 AKP listelerinden Meclis'e giren İstanbul Milletvekili HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu yemin etti.

18:53 Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Fatih Erbakan yemin etti.

18:36 TİP Genel Başkanı Erkan Baş yemin etti.

18:27 AKP listelerinden Meclis'e giren DSP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Önder Aksakal, yemin etti.

18:10 Milletvekillerinin yemin sırası Hatay'a geçti. İlk sırada ismi okunan Can Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinde olduğu için yemin edemedi. Kürsüden Can Atalay ismi okunduğu sırada TİP Milletvekili Sera Kadıgil, "Silivri'de esir tutulduğu için şu anda yemin edemiyor" diye seslendi.

16:00 Devlet yetkilileri, siyasiler ve bazı ülkelerin büyükelçileri 28. Dönem Milletvekilleri yemin törenini locadan izlediler.

15:21: Ankara'dan milletvekili seçilerek 28. Dönem'de Meclis'e giren Osman Gökçek, yemin töreni sırasında yanlış ifade ettiği bir kelime için yemin metnini tekrar okumak zorunda kaldı.

14:45: Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli, yemin sırası Ankara'ya geldiğinde salonda bulunanları Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saygı duruşunun ardından salondan ayrıldı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake (sol 2), töreni Kordiplomatik Loca'dan takip etti.

 

14:15: Milletvekilleri, Anayasa'da yer alan "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim" şeklindeki yemini ederek görevlerine başlıyor.

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebilecek.

14:12: Bahçeli'nin ardından illerin alfabetik sıralamasına göre milletvekilleri kürsüden ant içiyor.

14:00: Meclis ilk oturumu Devlet Bahçeli'nin açılış konuşmasıyla başladı. Bahçeli, "28'inci Dönem TBMM'nin ilk gündem maddesi olan ant içme törenine geçmeden hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Egemenliğine yegane sahibi büyük Türk milletine şükranlarımı sunuyorum. Bu yeni dönemin ülkemize, milletimize, milletvekillerimize, siyaset ve demokrasi hayatımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. 14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 13'üncü Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı kutluyor, üstün başarılar diliyorum" dedi. 

Erdoğan'ın alkışlar arasında Meclis Genel Kurulu'na gelişi sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekilleri ayağa kalkmadı.

13:55 Erdoğan daha sonra yemin törenini izlemek üzere Genel Kurulda kendisi için ayrılan locaya geçti.

13:50 Şeref Holü'nde Erdoğan'ı eski Meclis Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin ve Muhammet Emin Akbaşoğlu ile milletvekilleri karşıladı. Erdoğan, Bahçeli ve Şentop daha sonra Başkanlık Divanı'nın bulunduğu bölüme gitti.

13:40: Cumhurbaşkanı Erdoğan milletvekilleri yemin törenine katılmak üzere TBMM’ye geldi. Erdoğan'ı Meclis'te, Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli ve Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Bahçeli ile birlikte Meclis Şeref Holü'ne geçti.

13:20: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi kabul etti. Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla MHP lideri Devlet Bahçeli, Meclis Başkanlığı görevini Mustafa Şentop'tan devraldı.