29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.02.2023 10:26 | Son Güncelleme: 08.02.2023 10:47

Meksika meşhur arama kurtarma köpeklerini Türkiye'ye yolluyor

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken Meksika, ünlü arama kurtarma köpeklerinin bir kısmını, enkaz altında kalanların çıkartılmasına yardımcı olmaları için Türkiye'ye gönderiyor. 16 eğitimli köpeğin bulunduğu uçak yola çıktı
Meksika meşhur arama kurtarma köpeklerini Türkiye'ye yolluyor

Deprem bölgesi olan Meksika, arama kurtarma çalışmaları için eğitilen 16 köpeği Türkiye'ye gönderiyor. Köpekler, 2017'de ülkede yaşanan depremde yaşam kurtarılmasında oynadığı rolle büyük övgü almıştı.

Frida adlı Labrodor Retriever cinsi köpek, Mexico City'de koruyucu gözlükleri ve ayakkabılarıyla çekilen fotoğraflarının ardından uluslararası üne kavuşmuştu. Yetkililere göre Frida adlı köpek, Meksika, Haiti, Guetemala ve Ekvador'da daha önce 12 kişiyi kurtardı. Sivil kurtarma ekibi Los Topos de Tlatelolco (Tlatelolco'lu köstebekler) de, askeri kurtarma ekipleriyle birlikte yola çıktı. Grubun deneyimli gönüllüleri Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Harbard'a mesaj atıp, yardım edebileceklerini söyledi.

Hayvanlar genellikle ağır makine kullanımının molozların daha da çökmesine neden olabileceği ve hayatta kalanların hayatlarını riske atabileceği alanlarda kullanılıyor. Köpekler insanların kokusunu almak, havlayarak ve kokunun en güçlü olduğu yeri tırmalayarak eğitmenlerini uyarmak üzere eğitildi.

Meksikalı yetkililer görevlerinin hayat kurtarmak olduğunu ve köpeklerin cesetlerin yanı sıra enkaz altında kalanların kokusunu da algılayabildiğini söyledi. Köpeklerin hızlı bir şekilde konuşlandırılmasının kurtarma çalışmalarından ziyade kurtarma çalışmalarıyla sonuçlanacağını umuyorlar.

Kaynak: AA