18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 08.04.2022 14:44 | Son Güncelleme: 08.04.2022 16:54

Meteorolojiden eleştirilere cevap: Yaz yağışı kararsız olur, her yere eşit yağmaz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı sağanak uyarısı İstanbul’da çoğu yeri etkilemedi. Sosyal medyada bu durum eleştiri konusu oldu ve ‘tahmin yanlış çıktı’ yorumları yapıldı. Meteoroloji ise uyarının şehrin geneline yapıldığını, sebebinin ise kararsız yaz yağışları olduğunu söyledi
Meteorolojiden eleştirilere cevap: Yaz yağışı kararsız olur, her yere eşit yağmaz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 7 Nisan günü bir uyarıda bulundu. Öğle saatlerinde yapılan uyarıda aynı gün saat 16 itibarıyla başlayacak ve 20 itibarıyla sona erecek İstanbul’da Anadolu Yakası ağırlıklı kuvvetli gök gürültülü sağanağa dikkat edilmesi önerildi. Sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, küçük çaplı dolu yağışı gibi durumlara karşı tedbirli olunması gerektiği de eklendi.

Bu açıklamadan sonra mega kent alarm durumuna geçti ve fırtınayla beraber sağanak yağışı beklemeye başladı. Ancak korkulan olmadı ama bu sefer de durum sosyal medyada gündem oldu. Eleştirilerin hedefinde ise hava tahmini yanlış çıkan Meteoroloji Genel Müdürlüğü vardı. Acaba Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yanlış tahminde mi bulunmuştu? 

Radardan görüyoruz

Bu soruyu Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Başkanlığı’na sorduk. Yapılan açıklamada söz konusu tahminin yaz yağışı ile kış yağışı arasındaki farklılıklar yüzünden kaynaklandığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Yaz yağışları, kısım kısım yağan, kararsız yağışlardır. Kış yağışları daha kararlı yağışlardır. İstanbul büyük bir yer olduğu için şehrin bir semtinde hava günlük güneşlikken bir başka semtinde şiddetli yağış yaşanmış olabilir.”

Peki buna rağmen niçin genel bir uyarı yapıldı?

Yanıt şu şekilde: “Kuvvetli bir yağış olacağını önceden öngörüyoruz, ancak kararsız yağışların şehrin hangi bölgesini etkileyeceğini kestiremiyoruz. Yağışın nereyi etkileyeceğini 2-3 saat öncesinden radardan tespit edebildiğimiz için tedbir amaçlı bütün şehri uyarıyoruz. Yapılan açıklamada zaten İstanbul’un Anadolu Yakası ağırlıklı olacağı söyleniyor. Metrekare başına 15 ile 30 kilogram arası kısa süreli bir yağış Pendik civarında ve Kocaeli’ne yakın diğer bölgelerde gerçekleşti.”

Gebze’de de yağış vardı

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Mikdat Kadıoğlu da Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamayı doğruluyor: “Dün Gebze’deydim, orada çok kuvvetli bir sağanak yağış vardı” diyor Kadıoğlu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hangi kriterlere göre uyarıda bulunuyor? Kadıoğlu bu soruya şu şekilde açıklık getiriyor: “Meteoroloji Genel Müdürlüğü, geçmiş yıllarda aynı oranda yağmur yağdığında ne olmuş, o verileri ele alıyor, bunlar ışığında da uyarı yapıyor.”

Kadıoğlu: İklim değişikliği günah keçisi oldu

Kadıoğlu, iklim değişikliğinin bir günah keçisi haline getirildiğini söylüyor. “İklim değişikliğiyle yanlışlar örtülüyor, yetersiz altyapının sorunlarının konuşulması engelleniyor. Drenaj yok, binaların çatılarındaki sular yollara veriliyor. Caddeler derelere dönüşüyor. Bu sular alt geçitlerde toplanıyor, bodrum katları basıyor. İklim değişikliğinden yakınan bütün politikacıların sünger şehir hedefi koyması lazım.

Nedir sünger şehir? Yağmur sularından faydalanacak şekilde tasarlanmış şehir yani. Mesela her binaya depo yapılarak bu yağmur suları depolanabilir. Biz dünyanın parasını harcayarak İstanbul’a içme suyu getiriyoruz. Bu suyu içmek yerine insanlar bahçe suluyor, araba yıkıyor. Böyle şey olmaz.”