23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2024 16:09 | Son Güncelleme: 31.01.2024 16:34

Muhalefetten Can Atalay kararına tepkiler: Hukuken okunmuş bir karar yoktur

Gezi Parkı davası hükümlüsü, TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliği dün düşürüldü. Muhalefet partileri ve temsilcileri karara tepki gösterdi. CHP'den "O gürültüde Yargıtay kararı duyulmadı. Usuli itirazımızı dilekçe ile Meclis Başkanlık Divanı’na sunacağız" açıklaması yaptı
Muhalefetten Can Atalay kararına tepkiler: Hukuken okunmuş bir karar yoktur

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin hakkında verdiği kararın dün TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla düşürüldü. Muhalefet partileri ve temsilcileri yaşananlara tepti gösterdi. İşte Can Atalay kararı için öne çıkanlar açıklamalardan bazıları

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Yargıtay’ın Anayasa’yı tanımayarak yol açtığı hukuk skandalına maalesef, Türkiye Büyük Millet Meclisi de eşlik etmiş oldu. Yürütmenin yargının üzerindeki siyasi baskısından maalesef yasama da payını almış oldu. Ve gelinen noktada ülkemizde aylardır süregelen anayasal devlet krizi Gazi Meclisimizden çıkan Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararıyla birlikte artık ülkemizi anayasasız bir devlet olma tehlikesine doğru sürüklemeye başladı. Anayasamız, Türk milletinin andıdır. Bugün bu andı çiğneyenler bundan sonra milletin iradesini nasıl temsil edecekler? Uyguladıkları kararların meşruiyetini neye dayandıracaklar.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Can Atalay'ın yeri hapishane değil, Meclis olmalıdır. Anayasa Mahkemesi bu ülkenin en üst yargı organıdır. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında 'hak ihlali var' diyorsa gereği yerine getirilmelidir. Yanlış yapılmıştır. TBMM odasını tahsis etmiş, bunu yapmışsa Meclis'in üzerinde bir Yargıtay olamaz. Yargıdaki bu kavgayı da tehlikeli buluyorum ve kararı onaylamıyorum, yeri Meclis olmalıdır” dedi. İnce ayrıca, “Bu Erdoğan ve bu iktidar değişmelidir. Ama muhalefet önce değişmelidir. Muhalefet değişmeden Türkiye'nin kaderi değişmez.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Can Atalay meselesi feri bir mesele değildir. Tekil olarak bir milletvekilinin şahsi davası gibi görebilir bazıları. Ama ülkemiz için çok sembolik bir nitelik kazanmaya başladı. Dün yaşanan şey, ilkeler manzumesi olan Anayasa'nın yok sayılmasıdır. Demokratik ilkelerin, insan hakları temelinde ortaya konan temel demokratik kazanımların yok sayılmasıdır. Özetle söyleyeyim süratle bir anayasasızlaşmaya gidiyoruz.


DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit: Geçmişte darbeler postallarla oluyordu, bugün cübbelerle oluyor. Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesinin kararı bir cübbeli darbeydi. Bu darbeyi ilerletenleler, sonuçlandıranlar Meclis’teki AKP kravatlılarıydı. Yani postallardan cübbeye, cübbelerden kravatlılara kadar bu ülke sürekli bir darbe mekaniği içerisinde” tepkisini gösterdi. Kılıç Koçyiğit, ayrıca; eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul adaylığı ile ilgili de “Başak arkadaşımızın yaptığı açıklamanın kendisi, bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir. Başak hanım, en güçlü adaylarımızdan birisi. O anlamda adaylığının önünde hiçbir engel yok. Biz de bundan mutluluk duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

"Kararın tekrar okunmasın isteyeceğiz"

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: Katibe Yargıtay’ın kararını verdi ve okutmasını istedi. Kayıtlarınızda varsa çıkartın. Bu sözleri duyan oldu mu? Bu sözler, yazılı ve görsel basının kameralarına, ses kayıt cihazlarına, stenograflara ulaştı mı? Çünkü, o anda TBMM’de bulunan milletvekilleri haklı itirazlarını öne sürüyorlardı. Sıra kapaklarına vuruyorlardı ve Meclis Başkanlık Divanı’na doğru yürüyorlardı. O gürültü arasında katip üyenin okuduğu Yargıtay kararı duyulmadı. Dolayısıyla hukuken okunmuş bir karar yoktur. Biz bugün açılacak TBMM oturumunda bu okumanın gerçekleşmediği, dolayısıyla okumanın hukuken yok sayılması, okumadan önce Meclis’in kapandığının kabul edilmesine yönelik bir usuli itirazımızı dilekçe ile Meclis Başkanlık Divanı’na sunacağız ve bu çerçevede bunun bir usul tartışmasına sahne olmasını talep edeceğiz.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya: Sayın Numan Kurtulmuş mahcubiyetinden olsa gerek yurt dışına kaçmış ve bir dizi temas adı altında bu Anayasa’yı imha eden bombayı Sayın Bekir Bozdağ'ın eline tutuşturarak, soluğu yurt dışında almıştır. Sayın Bozdağ da ihale üzerinde kalan Meclis Başkanvekili olarak tam bir görev adamı olarak duygularını, inandığı değerleri bir tarafa bırakarak bu ihalenin gereğini mahcup bir şekilde yerine getirmiştir" dedi. AKP'lilere seslenen Kaya, "Gittiğiniz yol yol değil. Siz sadece kendinizi sıfırlamıyorsunuz, içinden çıktığınız sosyolojiye büyük zararlar veriyorsunuz.