10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2024 16:39 | Son Güncelleme: 17.01.2024 17:07

Muhalefetten emekli maaşlarına tepki: Emekliler 2024'ü hiç unutmayacak

Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklisine ek yüzde 5 zam verildi. Artış oranları, yüzde 42,6'ya yükseldi. En düşük emekli maaşı da 10 bin lira olacak. Muhalefet partileri 'Emekliler Yılı’ ilan edilen 2024'te belirlenen yeni maaşlara tepki gösterdi
Muhalefetten emekli maaşlarına tepki: Emekliler 2024'ü hiç unutmayacak

Yıllık yüzde 64,77 olarak açıklanan enflasyon üzerinden yapılan hesaba göre; memur ve memur emeklisi maaşlarındaki artış yüzde 49,25'lik oldu. Fakat SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı 37,57'de kaldı. Bunun üzerine kamuoyunda emekliler arasında oluşan yaklaşık 12 puanlık farkın kapatılması için talepler dile getirilmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Nispeten daha düşük artış alan SSK ve Bağ-kur emeklisi aylıklarına yüzde 5 daha artış yapacağız. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin artışı yüzde 42,6’ya yükseliyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında milyonlarca emekliyi ilgilendiren haberi de verdi. Geçen yıl seyyanen zamla 5500 TL’den 7500 TL’ye çıkarılan en düşük emekli aylığı 10000 TL’ye yükseltildi. Fakat en düşük emekli aylığının 10000 TL’ye yükseltilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Bugün muhalefet partileri zam oranına ve yeni emekli maaşlarına tepki gösterdi. 

"Bir de vicdansızca alay ediyorlar"

CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Gölge Bakan ve Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, "Erdoğan’ın 2024’ü ‘Emekliler Yılı’ ilan etmesi, bu kadarı da olmaz denilen sınırın bile kilometrelerce ötesinde bir söylemdir. Herhalde tarihte görülen en geniş kapsamlı alaya alma girişimlerinden birisiyle karşı karşıyayız" dedi.

Taşcıer "10 bin lira taban aylığa mahkum olmuş milyonlarca emekliye bu yılın onların yılı olacağı müjdeleniyor. Yani emekliye bir ev kirası etmeyen aylığı reva gördükleri yetmiyor, bir de vicdansızca alay ediyorlar. Kirayı ödese, bu insanlar ne yiyecek diye bile düşünmeyen bir anlayış bu. Ki emekli sadece karnını doyurabilip ölmeyi mi beklesin?" diye konuştu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,  "Sayın Cumhurbaşkanı 2024 yılını emekliler yılı ilan etti. Aman emekliler korksun. Allah muhafaza eylesin '2024 yılı emekliler yılı' denmişse, emeklilere Allah uzun ömür versin ama gömme yılı demektir. Neden? Mezarda emeklilik demektir. Emeklilerin maaşı, 2016'da asgari ücretin 1.2 misliydi. Şimdi Cumhurbaşkanı 10 bin lirayı müjde gibi söylüyor" dedi. 

"Açlık ve sefalet yılı olabilir"

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit " 2024'ü 'emekliler yılı' ilan ettiklerini ifade ettiler. 2024 emekliler yılı değil ama emeklilerin açlık ve sefalet yılı olabilir. AKP, 21 yıllık performansıyla emekli karşıtı bir iktidar olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi. 

Koçyiğit "AKP, emeklileri bir yük olarak görüyor. AKP, emeklileri gözden çıkarmış, gündeminde 'emekli' diye bir şey yok. Açlık ve sefalet ücretleriyle bu ülkede yaşayan milyonlarca emeklinin ayakta kalmasını beklemek gerçeklikten kopmadır" ifadelerini kullandı.

Yoksullaşma yarışında emeklilerin birinci sırada yer aldığını söyleyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Emekliler hazine için yük değildir. Emekçilerin fonunu en iyi emekçiler denetler. SGK yönetiminde emekçiler yer almalıdır" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan "Dün akşam kabine toplantısından sonra Sayın Erdoğan Türkiye'nin beklediği müjdeyi verdi. '2024 yılı emeklilerimizin yılı olacak' dedi. Gerçekten emeklilerimiz 2024 yılını hiç unutmayacak. 2024 yılı gelmiş geçmiş en zor hayat şartlarının olacağı, emeklilerimizin barınma, gıda ihtiyaçlarının karşılanamayacağı bir yıl olacak" ifadelerini kullandı.