03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.05.2023 15:49 | Son Güncelleme: 11.05.2023 16:15

Muharrem İnce adaylıktan çekildi: Oy pusulaları ve yurt dışı oylar ne olacak

Muharrem İnce adaylıktan çekilmesiyle "Seçim bölgelerine gönderilen oy pusulaları ve yurt dışında verilen oylar ne olacak?" sorusunu gündeme oturdu. Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'na göre değişen bir şey olmayacak. Hukukçular da değişikyik olmayacağını savunuyor ancak YSK'dan resmi açıklama gelmedi
Muharrem İnce adaylıktan çekildi: Oy pusulaları ve yurt dışı oylar ne olacak

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesi kulisleri hareketlendirdi daha önemlisi 2 kritik sorunun gündeme oturmasına neden oldu. 

  1. Muharrem İnce'ye yurt dışı ve gümrük kapılarında verilen oylar ne olacak?
  2. 14 Mayıs'taki seçimde kullanılacak oy pusulalarında Muharrem İnce yer alacak mı? 

 

YSK henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 12. maddesine göre oy pusulalarında değişiklik gerekmeyecek. Hukukçular ve bazı partilerin YSK temsilcileri Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin isminin, cumhurbaşkanı adaylığından çekilmiş olmasına rağmen oy pusulasında yer alacağını savundu. Buna göre; resmi olarak seçim takvimine göre aday statüsü kazanmış olduğundan İnce’ye verilen oylar da geçersiz sayılmayacak.

İkinci tur olasılığı

İnce seçimin ikinci tura kalması ve en yüksek oy alan iki adaydan biri olması halinde resmi olarak adaylıktan çekilebilecek. Bu durumda da İnce’den sonraki aday seçimin ikinci turuna girmeye hak kazanacak.

Resmi olarak seçimi de kazanabilir

İnce, resmi bildirimde bulunmazsa geçerli oyları almış sayılacak. Yüzde 50’nin üzerinde oy alması halinde seçimi kazanmış sayılacak. Ancak resmi bildirimde bulunur, buna rağmen verilen oylar yüzde 50’nin üzerinde olursa seçim ikinci tura kalacak.

Seçim Kanunu'na göre değişiklik yok

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 12. maddesi, "Birinci oylamada, kesin aday listesinin Resmi Gazete'de yayımından itibaren, oy verme günü saat 17.00’ye kadar listede meydana gelecek eksilmeler, değişikliği gerektirmez" hükmünü içeriyor. Bu sebeple;

  • 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak dört adaydan biri olan İnce'nin adaylıktan çekilmesinin ardından seçmenin önüne gelecek oy pusulasında değişiklik olmayacak.
  • Adaylıktan çekilmesine rağmen İnce'ye verilecek oylar geçerli sayılarak döküm cetvellerine işlenecek.

İnce'nin adaylıktan çekilmesi için Yüksek Seçim Kuruluna bildirimde bulunmasının gerekmediği ve çekilme kararının hukuki sonucunun olmadığı öğrenildi.