04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Müziğin iyileştirici etkisi Ayvalık’tan yayılıyor

AIMA’nın yedinci kez düzenlediği müzik festivalini konuşmak için Prof. Filiz Ali ile buluştuk. Geçirdiğimiz zor günler için ‘dinlenecek müzikler’ listesi aldık ve babasının Kürk Mantolu Madonna’sının film olma hikayesini sorduk
Müziğin iyileştirici etkisi Ayvalık’tan yayılıyor

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA)’nin bu yıl 7.’sini düzenlediği AIMA Müzik Festivali başladı. 19 Ağustos’a kadar Ayvalık’ın farklı noktalarında açık havada gerçekleşecek klasik müzik konserleri uzun zamandır müzik dinlemeyi özleyenler için özel bir program sunuyor. Kuruluşundan beri özellikle genç müzisyenlerin ufuklarını ve müzik kariyerlerini genişletip, eğitimlerini teşvik ederek öncülük görevini üstlenen AIMA’nın kurucusu Prof. Filiz Ali’ye festivali sorduk. Pandemi AIMA için nasıl geçti? Hem 2020 hem de 2021 Masterclass programımızı uygulayamadık. Çevrim içi derslerin verimli olduğunu sanmıyorum ama tabii ki zorunluluk olduğunda ona da başvurulabilirdi. Pandemi yetmezmiş gibi bir de Türk lirasının değer yitirmesi sonucu yurt dışından öğretmen davet etmemiz neredeyse olanaksızlaştı. Kısacası riski göze alıp her yıl olduğu gibi devam edemeyeceğimizi anladık. Kısmetse 2022’de çok değişik bazı yeniliklerle Masterclass programımıza devam edeceğiz.   Geçen yıl çevrim içi olan konserler artık mekanlarda. Kimler var festivalde? Pandemi kısıtlamaları dolayısıyla bu yıl festival konserleri açık alanlarda olacak. Sponsorumuz Sabancı Vakfı. Her konserin de ayrı destekçisi var. Boyner, Pınar, Allianz, Ergun Melin ve Zeynep Ceritoğlu. Ayvalık Belediyesi de bize destek oluyor. Açılışı Ayvalık Amfi Tiyatrosu’nda Cem Mansur yönetimindeki Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası konseri ile yapıyoruz..  Cem Önertürk (flüt), Ufuk Soygürbüz (obua), Kıvanç Fındıklı (klarnet), Ozan Evruk (fagot) ve Hüseyin Uçar’dan (korno) oluşan Anadolu Nefesli Beşlisi, Küçükköy’deki Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nin bahçesinde 13 Ağustos’ta dinleyiciyle buluşacak.  A Capella Boğaziçi konseri Cunda adasındaki Taksiyarhis Rahmi Koç Müzesi bahçesinde 14 Ağustos’ta gerçekleşecek. 

Cello Paradiso
Cello Paradiso
Cello Paradiso, Şafak Erişkin, Gülyar Balcı, Didem Erken ve Dilbağ Tokay adlı dört kadın viyolonselciden oluşuyor. Onların konseri yine Cunda adasında 17 Ağustos’ta Alibey Kültür Merkezi’nde. Ancak konser barkovizyon ile dışarı aktarılacak. Genç Yetenekler, Naz İrem Türkmen (keman) ile Duru Aydın (piyano) resitalini Ayvalık AIMA Haluk Barutçoğlu Evi’nde 18 Ağustos’ta dinleyebilirsiniz. Her iki kızımız da Güher&Süher Pekinel’in başlattığı ve yürüttüğü “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesine seçilen yetenekler. Festival, Ayvalık Cumhuriyet Meydanında Çılgın 1920’lerin Caz Müziği’ni günümüze getiren Flapper Swing Jazz Band konseri ile 19 Ağustos’ta kapanış yapacak.  Ayvalık dinleyicisi festivale aşina ve, her yıl konserleri bekliyorlar. Programı oluştururken izleyici yorumlarını dikkate alıyor musunuz?  Her yıl yeni sürprizlerle dolu konserlerle festival izleyicisini canlı tuttuğumuzu sanıyorum. İzleyicinin yorumlarını elbette dikkate alarak oluşturuyoruz programlarımızı. Örneğin bu yılki programımız kısıtlamalar dolayısıyla güzel vakit geçirmeye hasret kalan izleyicilerimizi memnun etmeye yönelik bir program.  Yaşadığmız zor şartlar içinde iyi müziğin iyileştirici  etkisi kuşkusuz. Müzikseverlere neler dinlemelerini önerirsiniz? Kendimden örnek vermem gerekirse şöyle özetleyebilirim. Günün erken saatlerinde Oscar Peterson, Errol Garner, Bill Evans gibi piyanistleri dinlerim. Öğleye doğru yine piyano olabilir. Ama bu sefer, Chopin veya Rahmaninof. Ben opera delisiyim, hele Mozart operaları günün veya haftanın dinleme listeme mutlaka girer. Ama şart değil, eğer daha dolu dolu müzik istiyorsa canım Leyla Gencer kayıtlarından hiç bıkmam. Taş plak kayıtlarından Türk sanat müziği dinlemenin de bir saati vardır. İyi müzik güzel ses ve usta icracılar tarafından yorumlanan müziktir bence. Bazen de müzik dinlemeye tahammül edemediğim günler olur. Sizin için kişisel olarak pandemi dönemi nasıl geçti? Önümüzdeki günlerde okurla paylaşacağız bir kitap var mı? Pandemi boyunca bir kitap çalışmam oldu. Neredeyse bitti. Ama spoiler vermem gerekiyorsa eğer kitap cumhuriyetin bence en önemli devrimlerinden biri olan müzik devrimi ve bu devrimi hayata geçirmek için olağanüstü bir heyecanla çalışan yerli ve yabancı insanlar hakkında.

Kürk Mantolu Madonna için kahraman bir rejisör çıkmadı

Kürk Mantolu Madonna’nın film ve dizi olması için sizi ikna etmeye çalışıyorlardı. Nedir son durum hikayede? Bu konuda benim ikna olmam gerekmiyor artık. Babamın eserlerinin telif hakkı kamuya ait biliyorsun bu aşamada. Benim engelim kalkınca kimseden ses çıkmadı. Kürk Mantolu Madonna romanını, ona hayran olan binlerce okuyucuyu düş kırıklığına uğratmadan beyaz perdeye aktarabilecek kahraman bir rejisör çıkmadı bu güne kadar.