03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2023 19:49 | Son Güncelleme: 14.03.2023 20:19

Naci Görür'den altyapı uyarısı: Su, doğal gaz ve kanalizasyon boruları rastgele döşenemez

Depremde binlerce evin enkaza dönmesinin ardından inşaat çalışmaları son sürat başladı. Konut yapılacak zeminin altyapısı için mikro-bölgeleme çalışmalarının hayati önemde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Naci Görür 'Su, doğal gaz ve kanalizasyon borularını rastgele döşeyemezsiniz' sözlerini kaydetti
Naci Görür'den altyapı uyarısı: Su, doğal gaz ve kanalizasyon boruları rastgele döşenemez

Kahramanmaraş depremleri sonrası konutlar için yeniden inşa çalışmaları başlarken Prof. Dr. Naci Görür konutların yapıldığı alanların altyapısıyla ilgili uyarıda bulundu. "Deprem bölgesini iyileştirme çalışmalarında yapı stoku kadar altyapı da o kadar önemlidir" diyen Görür  inşaatları yaparken yerleşim alanlarının su ve kanalizasyon şebekelerine özen göstermek gerektiğini aktardı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu depremde içme suyunun olmayışı, olanın da lağımla karışmış olması bize bu şebekelerin ne kadar önemli olduğunu anlatmıştır umarım. Su, doğal gaz ve kanalizasyon borularını rastgele döşeyemezsiniz."

Döşenecek hatlar boyunca zemin profili, sıvılaşma, zemin yer değiştirme, deprem ve temel hasar faktörlerinin belirlenmesi gerektiğini dile getiren Görür, şu satırları kaydetti:

"Olabilecek büyük bir depremde yapının hasar alıp almayacağını alacaksa ne kadar hasar alacağını hesaplayıp hat döşemesini ona göre önlem alarak yapmanız lazım. Hatların muhakkak elastik olması, parsel bağlatılarında elastik bağlantıların kullanılması ve uygun örtü ve teknolojiyle örtülmesi lazım. Tüm boruların elastikiyeti fazla çelik veya HDP borular olması şarttır."

Mikro-bölgeleme çalışmaları şart

Alışılagelmiş betonarme ve asbest çimentonun kullanılmaması gerektiğini belirten Görür, tüm bu faktörlerin belirlenebilmesi için de bölgede mikro-bölgeleme çalışmalarının yapılmış olması gerektiğini kaydetti.