23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Nafakanın süresi olur mu?

Adalet Bakanlığı boşanmalarla ilgili süresiz nafaka ve uzun davalar gibi konularda değişiklik planlıyor. Oksijen düzenlemedeki tartışmaları konunun taraflarına sordu
Nafakanın süresi olur mu?
Esen Dolma

1- SÜRESİZ NAFAKA

Mevcut sistemde (TMK m.175) “süresiz” nafaka uygulaması var. Yeni formüle göre ise, nafaka sorumlusu eşin evlilik süresi kadar ya da belirlenecek bir “üst sınır” kadar nafaka ödemesi öngörülüyor.Av. Şükran Eroğlu (İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı):İbrahim Aksoy (Babasız Bırakılan Çocuklar Derneği Başkanı):

2- NAFAKA YÜKÜ DEVLETE

Nafaka sorumlusu eşin sorumluluk süresi bittiğinde nafakaya hak kazanan eşin iş bulamaması ya da gelirinin olmaması halinde de nafaka yükümlülüğünün devlete yüklenmesi söz konusu.Eroğlu:  Aksoy:

3- HAPİS YAPTIRIMI

Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair kararın yerine getirilmesini engelleyenlere hapis cezası ve ‘velayet değişikliği’ yaptırımı planlanıyor.Eroğlu: Aksoy:

4- İCRA MASRAFI KALKACAK

Eskiden çocukla görüşmesi engellenen taraf, icra işlemleri için masraf yapmak zorunda kalıyordu. Yeni düzenlemeye tarafa herhangi bir mali külfet yüklemiyor.Eroğlu: Aksoy:

5- DAVALAR AYRILIYOR

Mevcut durumdaki boşanma davalarında tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi konuların hepsi tek bir davada görülüyor. Yeni çalışmada bu konular ayrı davalarla görülebilecek. Böylece dava sürelerinin kısalması hedefleniyor.Eroğlu: Aksoy:

6- ARABULUCULUK

Aile içi şiddet sebebiyle açılmış davalar dışında zorunlu arabuluculuğun da getirilmesi planlanıyor.Eroğlu: Aksoy: