23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2022 20:14 | Son Güncelleme: 29.03.2022 20:21

NFT sergisinden elde edilecek gelir, tıp öğrencilerinin eğitiminde kullanılacak

Türkiye’de mağaza deneyimi ile iç içe geçen ilk NFT sergisi olan BForGood, Boyner Cadde’de sanat ve teknoloji severlerle buluştu. Boyner ve Carny iş birliğinde 20 NFT’nin yer aldığı sergi 29 Mart-6 Nisan 2022 arasında gezilebilecek
NFT sergisinden elde edilecek gelir, tıp öğrencilerinin eğitiminde kullanılacak

Türkiye’nin mağaza deneyimi ile iç içe geçen ilk NFT sergisi BForGood, Esra Özkan’ın küratörlüğünde Boyner Cadde’de ziyarete açıldı.

Toplam 20 eserin yer aldığı sergide Hamza Kırbaş, Selay Karasu, Hakan Yılmaz, Ozan Gönen, Barış Kabalak, Ecem Dilan Köse, Mert Onaran, Hande Uğur, Cihan Ünalan, Gözde Mutluer, Mehmet Ünal, Burak Dağ, Selçuk Erdem & Alemşah Öztürk, Cem Güventürk, Balkan Karışman & Çağatay Güçlü, Foad Hamzeh, Erin İlkcan Aslan, Fuat Değirmenci ve Serdar Akkılıç’ın NFT eserleri yer alıyor.

Sergide satılacak her bir eser ise Lokman Hekim Sağlık Vakfı ‘Yetiş Doktor’ projesinde bir tıp fakültesi öğrencisinin yıllık eğitim bursuna dönüşecek. Toplamda 20 tıp öğrencisinin eğitimine katkı sunulacak.

Tıp öğrencileri için ‘Yetiş Doktor’ burs projesi

Serginin kürasyonunu üstlenen Esra Özkan projeyi şöyle anlatıyor: “Biz burada çok farklı disiplinlerden gelen bağımsız, alanında profesyonel ve bir galeriyle çalışan sanatçıları ağırlıyoruz. Aslında Carny de tam bu bileşimde duran; ‘Curated NFT’ yapan bir platform. Burada ‘iyilik’ için buluştuk.  Boyner'le birlikte 'Yetiş Doktor' projesine destek oluyoruz. Tıp fakültelerine yönelik, öğrencilerin okuması için yapılan bir proje. Sanatçılarla bir araya gelirken de uzun bir düşünme süreci oldu. Sergi kısa bir zamanda çıkmış gibi görünse de biz bu projeyi uzun zamandır Boyner'le birlikte düşünüyorduk. Sanatçılar da sağ olsunlar, bizi kırmadılar. Herkes böyle bir proje için taşın altına elini koydu. Onlarla bugün buradayız ve mutluyuz”.

Esra Özkan

Sanatçılar, aracı olmaksızın kendini tanıtabiliyor

Sergide eseri bulunan sanatçılardan biri de karikatürist Selçuk Erdem. Erdem, öğrencilere destek olunduğu için sergide yer aldığını söyledi: “Tıp öğrencilerine destek olunduğu için bu sergide yer almak istedim. Yakınlarda NFT koleksiyonu yaptığım için artık NFT sanatçısı sayılıyorum. Sergide de çok güzel eserler var. Çok güzel, farklı dijital sanatçılar var. NFT dünyasının başındayız aslında. O kadar başında ki her şey deney gibi diyebiliriz. Ama sanatçılar için çok şey vaad ediyor. Dünyada şu an deneme yanılma süreci var biraz. Ancak zamanla oturacak, daha iyi olacak diye düşünüyorum. Sanatçılar için yeni bir kapı açıldı, beni ilgilendiren tarafı o. Tabii ticari boyutu da var. NFT dünyasında yeni bir durum var aslında. Sanatçının bir galeriye ya da araca gerek duymadan kendini tanıtabilmesi söz konusu. Sanatçılar, özellikle de gençler için bu çok iyi”.

Selçuk Erdem

NFT çok büyük bir güce dönüştü

Sergide yer alan diğer diğer sanatçı Gözde Mutluer ise NFT sanatçılarının böyle bir platformda eserlerine yer verilmesinden çok memnun: “Küçük yaştan beri resim yapıyorum aslında, kariyerimi de hep bu tarafa doğru şekillendirmeye çalıştım. Ama sanat piyasasında kendimi göremiyordum. Çünkü çok tekelleşmiş olması genç sanatçılar için inanılmaz büyük bir problemdi. NFT'ye 2019'dan beri hakimim. Kendi print galerilerimi, sertifikalarımı araştırırken blockchain ile de tanıştım ve o günden beri bu işin içindeyim. Sanatçı arkadaşlarımızla da sonunda birileri bizi ciddiye almaya başladı diye konuşuyoruz aslında. Bunun sebebi de ne yazık ki şu an tüm dünyanın bunu konuşuyor ve merak ediyor olması. NFT çok büyük bir güce dönüştü. Bunun popülaritesinden yararlanmaya çalışan çok fazla projeyle karşılaşıyoruz. Boyner'in bağış gecesi ve NFT etkinliği işin ne kadar doğru da yapılabileceğini gösteriyor”.

 “Çok kıymetli bir iş ortağı: Lokman Hekim”

Boyner Pazarlama ve Marka Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Koçoğlu ise projenin amacını şu sözlerle anlattı: “NFT eserler burada ve bunları biz iyilik için dönüştürüyoruz. Çok kıymetli bir iş ortağımız var: Lokman Hekim Sağlık Vakfı. ‘Yetiş Doktor’ diye tıp öğrencilerini yetiştiren ve her sene onlara burs veren bir program var. Herkesin zevkine hitap edecek eserler var.”  Boyner Cadde’de yerini alan NFT sergisi, bir yandan genç doktor adaylarını destekliyor, diğer yandan da sanat ve eğitimin önemine dikkat çekmeyi hedefliyor.''