25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Oscar’ın en iyi giyinen filmleri

Bu yılın kostüm ve makyaj dalındaki Oscar adayları, dönem filmlerinin göz alıcı dünyasından geldi. Ma Rainey’s Black Bottom ve Emma arasından bir adım öne çıksa da tüm adaylar bizi bambaşka dünyalara ikna etme konusunda iddialı
Oscar’ın en iyi giyinen filmleri
Defne Akman
Emma (En iyi Makyaj ve Saç + En İyi Kostüm) Açık renk saçları, bukleleri, mermer gibi cildi ile Anya Taylor Joy, bir peri masalından çıkmış gibi görünüyor. Aynı zamanda kostüm tasarımı dalında aday olan Emma, yüksek yakalar, yanık turuncu renkler, kabarık kollarla Emma, Jane Austen romanlarından fırlamış gibi.
HILLBILLY ELEGY (2020)<br />Makeup Department Head Eryn Krueger Mekash, Glenn Close and Hair Department Head Patti Dehaney on the set of Hillbilly Elegy.<br />Cr. Lacey Terrell/NETFLIX<br />BTS
HILLBILLY ELEGY (2020)
Makeup Department Head Eryn Krueger Mekash, Glenn Close and Hair Department Head Patti Dehaney on the set of Hillbilly Elegy.
Cr. Lacey Terrell/NETFLIX
BTS
Hilbilly Elegy (En İyi Makyaj ve Saç) Glenn Close’un Mamaw Vance’e dönüşümünü gerçekleştiren protez makyaj sanatçısı Matthew Mungle, “Bir oyuncu için en doğru yaklaşım nasıl göründüğü için endişelenmek yerine karakterine odaklanmaktır” diyor. Hayatını yoksulluk içinde geçiren Mamaw karakterinin cilt ve saç bakımına harcayacak zamanı ve parası olmadığına göre, ona bu yıpranmış görüntüyü kazandırmak gerekiyordu.       Ma Rainey’s Black Bottom (En iyi Makyaj ve Saç + En İyi Kostüm) Ma Rainey çok şehvetli bir kadın olmakla birlikte insanları tedirgin eden bir havaya da sahip. Bu nedenle sanatçılar, Betty Davis’in What Ever Happened to Baby Jane’deki halinden ilham alarak Viola Davis’in tenini aşındırdılar, ince kaşlar çizip, maskara ve allığı özensiz bir şekilde uyguladılar ve ağzına altın dişler yerleştirdiler. Diva kostümleri ise aynı doğrultuda çarpıcı ve cüretkâr. Mank (En iyi Makyaj ve Saç + En İyi Kostüm) 1930’ların ve 40’ların stilinden esinlenilen siyah beyaz filmde, dönemin şaşaası ağırlıklı olarak peruklar kullanılarak yansıtıldı. Kostümlere derinlik ve otantik hava vermek için kullanılan kürkler ise yapay. Pinocchio (En iyi Makyaj ve Saç + En İyi Kostüm) Görsel efektlerle pratik efektlerin birleştirildiği ve çoğunlukla özel efekt makyajı kullanılan filmde, burun olarak kullanılan protez, onlarca odun örneğinden hareket ederek üretildi. Floransalı tasarımcı Massimo Cantini Parrini, 18 ve 19’uncu yüzyıl kıyafetlerinden ilham alarak film için 30 adet kostüm yarattı.  İtalyan Kostüm Ödülleri David Di Donatello alan bu tasarımlar, Aralık 2019’da İtalya’da Prato Tekstil Müzesi’nde sergilendi. Mulan (En İyi Kostüm) Disney’in aksiyon filmi için tasarımcılar farklı kumaşları bir araya getirerek çalıştılar. Mulan’ın deri ayakkabılarında ise aslında Stella McCartney tasarımı bir sneakerın üzeri deriyle kaplanarak kullanıldı.

Ve Altın Küre’ye göre yılın en şık dizileri

• Altın Küre şampiyonu The Crown, kostüm ve makyaj alanındaki incelikli yaklaşımıyla da kesinlikle tüm ödülleri hak ediyor. Prenses Diana, ilk başta iyi yetiştirilmiş bir aristokrat genç kız olarak tatlı ve tutucu görünümlü kıyafetler giyiyor. Zaman içinde ise fırfırları bir kenara bırakarak onu daha ince gösterecek sofistike kıyafetlere yöneliyor. Diğer yandan Margaret Thatcher bol spreyli saçı, vatkalı saks mavisi döpiyesleri, boyundan fiyonkla bağlanan ipek gömlekleriyle karşımıza çıkıyor.  I Care a Lot’ta canlandırdığı Marla Grayson rolüyle Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Rosemund Pike, giydiği takımlar ve bob kesim saçıyla tıpkı rolünün bir yansıması olarak insanın gözünü korkutan bir görünüşe sahip. Nomadland’de karavanda yaşayan insanların gösterişsiz ve doğal dünyasına konuk oluyoruz. Bu nedenle, Frances Mc Dormand’ı çoğunlukla bol kotlar ya da salopet pantolon ve yeşil bir parkayla, saçlarını bir benzincinin tuvaletinde keserken görüyoruz. Oyuncunun bu filmdeki kostümlerini, saçını ve makyajını kendisinin belirlediğini de belirmekte fayda var. • Bir satranç şampiyonunun hikayesini anlatan Queens Gambit’te , Beth’in bir satranç oyuncusu olarak gelişmesine paralel olarak moda zevkinin de ilerlemesine şahit oluyoruz. Sürekli, satranç tahtasını anımsatacak biçimde kareli, geometrik desenler giydiğini belirtmekte de fayda var. Dizinin finalinde giydiği beyaz palto, beyaz pantolon ve şapka ise artık tam anlamıyla satrancın kraliçesi olduğunun işareti. • The Schitts Creek’te ise Moira (Catherine O’Hara) karakteri, yüzlerce çeşit peruğu, abartılı dudak kontürü, kırmızı ruju ve dumanlı makyajı ile gerçek bir efsane.