07 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2024 16:50 | Son Güncelleme: 30.01.2024 16:57

Özgür Özel: Saray'da bir asgari ücreti 40 saniyede tüketiyorlar

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 1 günlük maliyetinin 33,6 milyon lira olduğuna dikkat çeken CHP Lideri "Bugün asgari ücret 17 bin lira ya, saray 1 dakikada 23 bin lira harcıyor. Bir asgari ücreti 40 saniyede tüketiyorlar. En düşük emekli maaşı 10 bin lira ya. 27 saniyede harcanıyor Saray'da" dedi
Özgür Özel: Saray'da bir asgari ücreti 40 saniyede tüketiyorlar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün TBMM’de partisinin Grup Toplantısı’nda konuştu. İşte Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar: 

  • Toplumun büyük çoğunluğu yoksullaşmaya devam ederken biraz önce söyledim, Saray'da işler yolunda. Bu hesap her geçen gün daha trajik bir hal alıyor. Saray'ın 1 günlük maliyeti 33,6 milyon lira. Hani 6 sıfır atıldığı için bu 33,6 milyon normal bir para gibi algılanıyor olabilir. Eski para ile milyar da değil trilyon lira. Eski parayla 33,6 trilyonu bir günde harcıyorlar Saray'da.
  • Saatlik harcaması 1,4 milyon lira. Bir dakikada 23 bin lira. Bugün asgari ücret 17 bin lira ya, Saray 1 dakikada 23 bin lira harcıyor. Bir asgari ücreti 40 saniyede tüketiyorlar. En düşük emekli maaşı 10 bin lira ya. 27 saniyede harcanıyor SarayDda. Bir emeklinin eline verdikleri 10 bin lirayı Saray'da 27 saniyede, yarım dakika olmadan harcıyorlar.
  • O yüzden rakamları basitleştirmenin, sadeleştirmenin, böyle bakmanın faydası var. İtibardan tasarruf olmaz diyorlar ya. 1300 oda, gece boyunca ışıklarını yakıyor ve onunla övünüyorlar ya orada işte o elektrik parası, ödemedikleri kira parası, yemek parası, şaşalı ağırladıkları konuklarının parası, pandemide millet evden çıkmazken sazlı, sözlü eğlendirdikleri Arap şeyhlerine yaptıkları eğlencelerin parasının toplamı bu.
  • Bir dakikada harcadıkları para 23 bin lira. 1,5 asgari ücret neredeyse. Bunu vatandaşımızın taktirine ve bilgisine sunuyorum. Gelir adaletini sağlamak için bir mücadelenin içinde olmamız hepimizin boynunun borcudur.
  • CHP gücünü halktan alan, hizmetin halk için yapılmasını savunan, servete ve zengine düşman olmayan ama onların adil vergilendirilmesini savunan, en düşük gelir grubunun hakkını savunan bir partidir. Bu mücadelenin Türkiye’de en önemli temsilcilerinden bir tanesi de elbette olması gerektiği gibi işçi sendikaları.
  • İşçi sendikalarının içinde kendi emekçileri için, diğerlerinden çok olumlu ve kararlı şekilde ayrışan DİSK. Burada değerli Başkanımız Sayın Arzu Çerkezoğlu var. İstanbul’dan kalktı, Ankara’ya kadar yürüdü. Örgütümüz kasım ayında yapılan bu yürüyüşe yol boyunca eşlik etti. Son metrelerinde de kol kola girdik ve birlikte yürüdük.
  • Arzu Hanım ‘vergide adalet’ diyerek, DİSK emekçileri vergide adalet diyerek yürüdüler. Dediler ki vergide adalet olmadan ülkede barış olmaz, sosyal barış olmaz, eşitlik olmaz, demokrasi olmaz. Bugün asgari ücretten vergi alınmıyor arkadaşlar ama asgari ücret vergi hesabına katılıyor. Y
  • ani maaşınızdaki asgari ücret kadar pay vergi dilimlerine katıldığı için emekçi ocak ayında aldığı maaşı, belli vergi dilimlerinden başlayarak kaybediyor. Biz onların kanun tekliflerine Meclis’e sunduk. Bugün arkadaşlarımız bu konuda bir araştırma önergesinin oylanmasını ve kanun teklifine dönüşerek, komisyonda kabul edilmesine takip edecekler.
  • Biz DİSK’in bu talebini hep birlikte CHP’liler olarak sahipleniyoruz. Diyoruz ki, vergide adalet istiyoruz. Vergide adalet. Bu mücadele çok kıymetlidir, DİSK’in bu mücadelesini yürekten sahipleniyor ve alkışlıyoruz. İyi ki varsınız Başkanım, yanınızdayız ve arkanızdayız.
  • Şimdi hesabı basitleştirerek anlatmak önemli. Çünkü büyük büyük rakamlar uçuşuyor. Bu rakamların içinde Tayyip Erdoğan’ın anladığı bir hesap var. Yola çıkarken dedi ki ‘Benim hesabım simit- çay hesabı. Başkasına bakmam.’ O günlerde yaptığı simit- çay hesabıyla verilen maaş, simit- çay hesabına göre 5 kişilik ailenin neredeyse gelirinin yarısını yutuyordu.
  • Onu gösterdi. Simit dedi, çay dedi hesap yaptı. ‘Yazıklar olsun’ dedi. Oy istedi. Şimdi bakalım o çok bildiği simit- çay hesabında durum neymiş? Diyordu ya ben başka hesap bilmem, simit-çaya bakarım. Bugün Ankara’da 1 tane simit, 10 lira. Hafta içi 15 yaptılar. Seçime kadar yakarsın beni demiş, 10 liraya geri aldılar. 1 Nisan’da yine 15 lira. Emin olun. Çünkü 15 yapıp da 12’ye indirmediler. 10 liraya Tayyip Bey’in sinirli telefonu ve emir yağdırmasıyla geri çektiler.
  • Ama yine de 10 lirayı kabul edelim. Zamdan önceki halini kabul edelim. Çay da 15 lira, toplam 25 lira. 1 çay, 1 simit 25 lira. Aile 5 kişilik. Nasıl 5 kişilik? Bursa’da (simit) 15 liraymış, biz Ankara’daki 10 liradan yapıyoruz. Toplam 25 lira. En düşüğünü hesaplıyoruz.
  • Pastanede 25 liradır, çay doğru. Bir başka yerde 20 liradır. En düşük çay Tayyip Bey’in hesabına göre 15 lira. Zammı geri çekilmiş simit 10 lira. Toplam 25 lira. Aile 5 kişi. Neden 5 kişi? Tayyip Beye inandılar da evlenmişlerdi, 3 çocuk yaptılar. Rabia, Esma, Hamza. Aile 5 kişi. Bir öğünde 5 kişilik aile 125 liralık çay-simit. 3 öğünde 375 lira. Ay 30 gün, 11 bin 250 lira. Tayyip Bey hesap yaparken çay-simit hesabı maaşın yüzde 60’ını yutuyor diye ‘yazıklar olsun’ diyordu.
  • En düşük emekli maaşı 10 bin lira. Tayyip Bey’e güvenip Rabia’sı, Esma’sı, Hamza’sıyla 5 kişilik aileye kavuşup, geçen sene CHP söyledi de yapmayacağım dediği EYT’yi seçim uğrunda yapıp, emekli ettiği Muhammed kardeşim 10 bin lira emekli maaşı alıyor. Çay- simit hesabı 11 bin 250 lira.
  • Ey Recep Tayyip Erdoğan. Diyordun ya rahmetli Ecevit’e, sende hiç utanma yok mu? Ey Recep Tayyip Erdoğan, 11 bin 250 lira çay-simit tutarken emekliye 10 bin lira veriyorsun, sende hiç utanma yok mu?